σε

19 Σκέψεις που θα σε ανακουφίσουν από τις ΕΝΟΧΕΣ

19 Σκέψεις που θα σε ανακουφίσουν από τις ΕΝΟΧΕΣ 9

Η ενοχή δεν είναι αναγκαστικά ένα κακό συναίσθημα. Μπορεί πραγματικά να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναζητήσουν τρόπους για την προσωπική τους εξέλιξη. Η  συγχώρεση είναι απαραίτητη για την αυτοεκτίμηση, η οποία είναι το κλειδί για να απολαμβάνουμε τη ζωή και τις σχέσεις μας. Πολλές φορές όμως οι ενοχές μας, μας αποτρέπουν από το να συγχωρούμε τον εαυτό μας.  Τι συμβαίνει τότε;Η ενοχή μπορεί να είναι μια αδυσώπητη πηγή πόνου.

Μπορεί να πιστεύετε ότι θα πρέπει να αισθάνεστε ένοχοι και να καταδικάζετε τον εαυτό σας όχι μόνο μία φορά, αλλά κατ ‘επανάληψη. Η ενοχή μπορεί επίσης να σιγοβράζει στο ασυνείδητο σας και να υπονομεύει μια ζωή τους στόχους σας.Η ενοχή προκαλεί οργή και αγανάκτηση, όχι μόνο για τον εαυτό σας, αλλά και προς τους άλλους. Ο θυμός, η μνησικακία, και η ενοχή υποσκάπτουν την ενέργειά σας,  σας αποτρέψει από την επιτυχία, την ευχαρίστηση και την δημιουργία υγιών σχέσεων. Μπορεί να σας κολλήσει στο παρελθόν και να σας αποτρέψει από το να προχωρήσετε μπροστά.

Μπορεί να αισθάνεστε ένοχοι, όχι μόνο για τις ενέργειές σας, αλλά και για τις σκέψεις σας -σκέψεις που μπορεί να είναι άπληστες, σκέψεις που μπορεί να σχετίζονται με τη λαγνεία…Μπορεί να αισθάνεσθε άσχημα για  την έλλειψη των συναισθημάτων, όπως η αγάπη ή η φιλία, ή επειδή δεν θρηνείτε την απώλεια κάποιου κοντινού προσώπου ακόμα και για την απώλεια μιας σχέσης.

Πότε αισθανόμαστε ένοχοι; 

Οι άνθρωποι κρίνουν οι ίδιοι συχνά τον εαυτό τους με βάση τις κατηγορίες ή τα ψέμματα που προέρχονται από τους άλλους. Για παράδειγμα, μια γυναίκα είναι εγωίστρια με τον σύζυγό της. Ο ίδιος το εκλαμβάνει ότι εκείνη είναι έτσι με αυτόν χωρίς να συνειδητοποιεί ότι είναι αυτή που είναι εγωιστική (είναι μέρος του χαρακτήρα της). Αυτή με τη σειρά της θα μπορούσε να θεωρήσει ότι η ανασφάλεια της σε αυτόν ευθύνεται για την εγωιστική της συμπεριφορά, ισχυριζόμενη ότι εκείνος είναι αδιάφορος, ή φλερτάρει με άλλες κλπ. Ένας άνθρωπος μπορεί να ρίξει την ευθύνη των πράξεών του στο θυμό του (συναίσθημα) ή στις λάθος πράξεις του (ενέργεια).

Λόγω της χαμηλής αυτοεκτίμησης κάποιων ανθρώπων, είναι κοινό να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη συμπεριφορά των άλλων. Η σύζυγος μπορεί να δεχτεί την επίπληξη του συζύγου της και να αισθάνεται ένοχη που εκείνος είναι εθισμένος ή πίνει. Θύματα κακοποίησης ή σεξουαλικής κακοποίησης συχνά αισθάνονται ενοχές και ντροπή, παρά το γεγονός ότι ήταν θύματα και ότι ο δράστης είναι ο πραγματικός ένοχος. Όταν πρόκειται για διαζύγιο, αυτός που παίρνει πρώτος την απόφαση συχνά αισθάνεται ένοχος, αν και την ευθύνη για τα οικογενειακά τους πρόβλημα την έχουν και οι δύο.

Το συναίσθημα της ντροπής

Η ενοχή πρέπει να διαφοροποιείται από την ντροπή. Η ντροπή σας κάνει να αισθάνεστε κατώτεροι, ανεπαρκείς ή κακοί για το ποιος είστε σε σχέση με αυτό που κάνατε.  Η ντροπή δεν είναι εποικοδομητική. Αντί για την ενίσχυση της εμπάθειας και της αυτοβελτίωσης, θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Οδηγεί σε μεγαλύτερη ανησυχία και υπονομεύει τόσο τον εαυτό σας όσο και τις σχέσεις σας.

Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τις ενοχές και να ξεπεράσουμε τη ντροπή; Τι πρέπει να κάνουμε;  

Για να το καταφέρετε πρέπει :

DARLENE LANCER   ψυχοθεραπεύτρια

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

16 μυστικά ομορφιάς για λαμπερό και υπέροχο δέρμα που θα σας κάνουν να φαίνεστε μικρότερες από την ηλικία σας 23

16 μυστικά ομορφιάς για λαμπερό και υπέροχο δέρμα που θα σας κάνουν να φαίνεστε μικρότερες από την ηλικία σας

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: 7 τροφές που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων και ηρεμούν το στομάχι 25

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: 7 τροφές που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων και ηρεμούν το στομάχι