σε

ΑΧΕΠΑ κορωνοϊός: Γέμισαν οι ΜΕΘ – «Θα αναγκαστούμε να επιλέγουμε ασθενείς» λένε οι εργαζόμενοι

ΑΧΕΠΑ κορωνοϊός: Γέμισαν οι ΜΕΘ – «Θα αναγκαστούμε να επιλέγουμε ασθενείς» λένε οι εργαζόμενοι 9

Έφτασε στα όριά του το ΕΣΥ στην Θεσσαλονίκη με τα νοσοκομεία της πόλης να εκπέμπουν SOS. Δραματική είναι η κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ που σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι δεν υπάρχουν πια άλλα κρεβάτια ΜΕΘ και θα αναγκαστούν να επιλέγουν ασθενείς. Την ίδια στιγμή οι ασθενείς άλλων νοσημάτων δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν στα δημόσια νοσοκομεία, κι αν δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, μένουν χωρίς περίθαλψη. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο εκτός από τις τεράστιες ελλείψεις αντιμετωπίζει και πρόβλημα διασποράς, καθώς 150 άτομα του υγειονομικού προσωπικού νοσούν από κορωνοϊό.

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε σήμερα, Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020, το πρωί, στο Open, o πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης, σήμερα που το νοσοκομείο θα έχει γενική εφημερία οι γιατροί θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα μακάβριο και οδυνηρό δίλημμα.

Θα πρέπει να επιλέξουν ποιους ασθενείς με κορονοϊό covid-19 να περιθάλψουν με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ποιους να αφήσουν στη… μοίρα τους. Το νοσοκομείο, το οποίο έχει εφημερία, αναμένει πολλές εισαγωγές, αλλά δεν υπάρχει ούτε μία άδεια κλίνη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με κορωνοϊό

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και θα δούμε στην πράξη, τι μπορεί να γίνει. Όταν ξεκινάει η εφημερία και δεν έχουμε ούτε ένα κρεβάτι άδειο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για κορονοϊό, η οποία έχει 25 κλίνες, γίνεται αντιληπτό ότι είναι πολύ οριακή και κρίσιμη η κατάσταση. Η ΜΕΘ για τον κορονοϊό γέμισε το βράδυ της Δευτέρας. Για τους καινούργιους ασθενείς ίσως χρησιμοποιήσουμε φορητούς αναπνευστήρες, ίσως έχουμε μεγαλύτερη επιτήρηση στους θαλάμους, θα δούμε τι θα κάνουμε. Είμαστε σε συνθήκες πολέμου. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να προχωρούμε σε επιλογές ασθενών. Αναμένεται ότι σήμερα θα το αντιμετωπίσουμε αυτό στο ΑΧΕΠΑ», σημειώνει στο ΕΘΝΟΣ ο Θ. Σιούλης.

Ασθενείς 150 γιατροί και νοσηλευτές στο ΑΧΕΠΑ

Εκπρόσωποι των εργαζομένων εκτιμούν ότι σήμερα στο ΑΧΕΠΑ φτάνουν τους 150 οι εργαζόμενοι που ασθενούν ή που βρίσκονται σε καραντίνα. Περίπου ίδια είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος και κρεβάτια για ασθενείς με covid-19, μεταφέρονται ολόκληρες κλινικές από άλλα νοσοκομεία στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ακόμα και σε ιδιωτικές κλινικές.

Σημειώνεται ότι ως νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19 λειτουργεί πλέον, με απόφαση του υπουργείου Υγείας, το «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης, το οποίο ήδη έχει εκκενωθεί από τους άλλους ασθενείς που είτε πήραν εξιτήριο είτε μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής του νοσοκομείου, Οδυσσέας Κατσάκας, το νοσοκομείο δεν θα εφημερεύει πλέον αλλά θα δέχεται 24 ώρες το 24ωρο ασθενείς με Covid-19 που χρήζουν νοσηλείας και οι οποίοι δεν μπορούν να νοσηλευτούν σε άλλα νοσοκομεία, λόγω πληρότητας των κλινών.

Το νοσοκομείο Άγιος Παύλος διαθέτει συνολικά 93 κλίνες για ασθενείς με Covid-19, στη μία εκ των οποίων υπάρχει δυνατότητα να μπορεί ο νοσηλευόμενος να κάνει αιμοκάθαρση εφόσον είναι αιμοκαθαιρόμενος, και 8 κλίνες ΜΕΘ. Προς το παρόν είναι κατειλημμένες οι 40 εκ των 93 κλινών και 7 εκ των 8 κλινών ΜΕΘ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Φωτιά Αγρίνιο: Πυρκαγιά σε σπίτι – Κινδύνευσε μια γυναίκα 23

Φωτιά Αγρίνιο: Πυρκαγιά σε σπίτι – Κινδύνευσε μια γυναίκα

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Τα λύματα δεν δείχνουν επιπεδοποίηση της καμπύλης του ιού 25

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Τα λύματα δεν δείχνουν επιπεδοποίηση της καμπύλης του ιού