σε

Αναδρομικά συνταξιούχων: Αναβλήθηκε για τις 11 Μαρτίου η εξέταση για τους δημόσιους υπάλληλους

Αναδρομικά συνταξιούχων: Αναβλήθηκε για τις 11 Μαρτίου η εξέταση για τους δημόσιους υπάλληλους 7

Από την πλευρά των Συνταξιουχικών όργανα μιλούν για σκοπιμότητες καθώς η καθυστέρηση ωφελεί το Δημόσιο αφού η υπόθεση πάει για τον Μάρτιο και στην συνέχεια θα απαιτηθούν άλλοι δύο μήνες για να βγάλει απόφαση για διενέργεια πιλοτικής δικής εφόσον κρίνει θετικά το αίτημα των συνταξιούχων.

Ειδικότερα σήμερα οι συνταξιούχοι ζήτησαν ουσιαστικά να υπάρξει πιλοτική δίκη στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων που αφορούν δώρα και επικουρικές συντάξεις. Επίσης ζητούν να κριθεί αντισυνταγματική η διάταξη νόμου που αφήνει έξω από τα αναδρομικά τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις κυρίως για όλους όσοι έχουν ασκήσει αγωγές μετά την δημοσίευση του νόμου, το καλοκαίρι.

Σημειώνοντας δε ότι πρέπει να διευκρινιστεί αν ισχύει για τους συνταξιούχους του Δημοσίου τομέα η παραγραφή των αξιώσεων, 2ετής ή 5ετής για το διάστημα 2015 ως 2017. Ωστόσο σήμερα δεν αποκλείεται το τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου να παραπέμψει το θέμα στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Παράλληλα αύριο ξεκινάει η πιλοτική δίκη του ΣτΕ, που θα κριθεί η υπόθεση με τα νέα αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ τον παλαιών συνταξιούχων.

Πάντως από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι λόγω και της πανδημίας δεν μπορούν να σηκώσουν ένα ακόμη δημοσιονομικό βάρος ενώ θα έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ.

Πάντως το αποτέλεσμα θα κρίνει τις περίπου 600.000 αγωγές συνταξιούχων που υπολογίζεται ότι έχουν κατατεθεί.

Οι συνταξιουχικες οργανωσεις- μετά την αίτηση ακύρωσης, που κατατέθηκε από το δικηγορικό γραφείο του εργατολόγου Λουκά Αποστολίδη διεκδικούν:

– Επιστροφές μειώσεων επικουρικών συνταξεων (11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016).
– Στην εφάπαξ καταβολή του Δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των Δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρικές συντάξεις, όπως ήταν ως το 2012).
– Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα”.

Dikaiologitika.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Η stylish εμφάνιση της εγκυμονούσας Emily Ratajkowski στη Νέα Υόρκη 21

Η stylish εμφάνιση της εγκυμονούσας Emily Ratajkowski στη Νέα Υόρκη

Παράταση για τις δηλώσεις των γραφείων ευρέσεως εργασίας στο Εργάνη