σε

Ανοιχτή επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. ώστε να δοθεί άμεσα τέλος στην αγωνία και την αβεβαιότητα που βιώνουν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις για τον εμβολιασμό – Προτεραιοποίηση και δημοσίευση της ιεράρχησης

Ανοιχτή επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. ώστε να δοθεί άμεσα τέλος στην αγωνία και την αβεβαιότητα που βιώνουν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις για τον εμβολιασμό – Προτεραιοποίηση και δημοσίευση της ιεράρχησης 7

12/2/2021

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) η οποία αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας, με το παρόν έγγραφό της ζητά να δώσετε άμεσα τέλος στην αγωνία, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και το υποστηρικτικό τους περιβάλλον.

Ενώ έχει ήδη ανοίξει εδώ και αρκετές μέρες η πλατφόρμα των ραντεβού  για τον εμβολιασμό κατά του νέου κορονοϊού για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, των ατόμων με αναπηρία, των οικογενειών τους και εν γένει του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος.  Οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη δώσει στη δημοσιότητα τον προγραμματισμό του εμβολιασμού για αυτές τις κοινωνικές ομάδες, με προτεραιοποίηση και ιεράρχηση. Η ΕΣΑμεΑ επανειλημμένα όλο το προηγούμενο διάστημα έχει ζητήσει τόσο ενημέρωση, ώστε να αποκτήσει ο πληθυσμός εμπιστοσύνη στο εμβόλιο όσο και τη δημοσίευση του παραπάνω προγραμματισμού.

Η προτεραιοποίηση των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις αλλά και του υποστηρικτικού περιβάλλοντός τους κρίνεται υψίστης σημασίας, δεδομένων και των κοινωνικών παραγόντων αυξημένης έκθεσης στη νόσο COVID-19. Επιπροσθέτως, χρειάζεται να διασφαλιστεί η δίκαιη και ισότιμη ιεράρχηση των εμβολίων με τη συμπερίληψη των ατόμων από όλες τις κατηγορίες αναπηρίας και χρονίων παθήσεων αλλά και να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις για εκείνες τις κατηγορίες χρονίων παθήσεων που διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ακόμα κενά.

Η ολοκληρωμένη, στοχευμένη και προσβάσιμη εκστρατεία ενημέρωσης συνεπάγεται έγκυρης, έγκαιρης και καθολικής ενημέρωση ως προς τον εμβολιασμό των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις και του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος.

Το θέμα εξετάστηκε ερευνήθηκε λεπτομερώς στην πρώτη πανελλαδική έρευνα με θέμα «Στάσεις & Αντιλήψεις των Ατόμων με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και των Οικογενειών τους για τον Προληπτικό Εμβολιασμό». Σημειώνεται ότι πρόκειται και για την πρώτη ευρωπαϊκή έρευνα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από 21 έως 27 Δεκεμβρίου 2020 με την συμμετοχή 847 ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις, γονείς, κηδεμόνες, δικαστικούς συμπαραστάτες ατόμων με σύνδρομο Down, αυτισμό, νοητική αναπηρία και άλλες βαριές-πολλαπλές αναπηρίες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:

• το 75,9% των συμμετεχόντων τάσσετε υπέρ του εμβολιασμού και θεωρεί ότι τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον ιό SARS-CoV-2, κυρίως λόγω κοινωνικών παραγόντων,

• το 78,4%  των συμμετεχόντων θεωρεί ότι θα πρέπει ως άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τη νόσο COVID-19,

• το 67,1% πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και στον προληπτικό εμβολιασμό των φροντιστών, προσωπικών βοηθών, συνοδών και άλλων ατόμων του υποστηρικτικού τους δικτύου, ενώ την ίδια στιγμή πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες δηλώνουν ότι υπάρχει ανάγκη για καθημερινή παρουσία τρίτου προσώπου, 

• το 73.8% δήλωσε ότι έκανε χρήση των υπηρεσιών ψηφιακής διακυβέρνησης που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 προκειμένου να διευκολύνουν τις συναλλαγές των πολιτών με τις δημοσιές υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και πάνω από το 70% δηλώνει πολύ έως πάρα πολύ ικανοποιημένο από τη χρήση τους,

• το 94.1% υποστηρίζει ότι τα εμβολιαστικά κέντρα πρέπει να είναι προσβάσιμα,

• το 86.9% κρίνει απαραίτητη την προσβάσιμη ενημέρωση για τον προληπτικό εμβολιασμό,

• το 76% πιστεύει ότι θα ήταν χρήσιμη μία εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον προληπτικό εμβολιασμό στοχευμένη στα άτομα με αναπηρία. Παράλληλα στην πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι είναι μέτρια έως καθόλου ενημερωμένοι από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για τον προληπτικό εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19, και

• το 73.4% των συμμετεχόντων θέλει να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων για την εθνική στρατηγική εμβολιασμού, μέσω των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων.

Στο πλαίσιο των δράσεων της ΕΣΑμεΑ για τον εμβολιασμό των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, πραγματοποίησε εκδήλωση σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της ΕΣΑμεΑ ΙΝ-ΕΣΑμεΑ και το ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» στις 13 Ιανουαρίου, με τους Γιώργο Γεραπετρίτη υπουργό Επικρατείας, Βασίλη Κικίλια υπουργό Υγείας, Δόμνα Μιχαηλίδου υφυπουργό Εργασίας και Μαρία Θεοδωρίδου Πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση της ΕΣΑμεΑ με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ έχει σταλθεί και πλήθος επιστολών και υπομνημάτων όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας επιβεβαιώνονται ακόμη μία φορά από τις πολλές ομοσπονδίες και συλλόγους, που αφουγκραζόμενοι την αγωνία των μελών τους σας έχουν απευθύνει επιστολές που έχουν κοινοποιήσει και στην ΕΣΑμεΑ.  Πιο συγκεκριμένα, η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, με την υπ. αρ. 13/ 05.02.2021 επιστολή της τονίζει οι θαλασσαιμικοί ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ως πολυμεταγγιζόμενοι που απαιτείται η τακτή προσέλευση τους στις Μονάδες των νοσοκομείων και αντιμετωπίζουν συνεχώς κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων. Μάλιστα επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη κάποιο ηλικιακό κριτήριο, καθώς η ηλικία στην πλειοψηφία των πασχόντων κυμαίνεται μεταξύ 20-50 ετών λόγω του μικρού προσδόκιμου επιβίωσης και των σοβαρών επιπλοκών τα προηγούμενα χρόνια.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών από τη πλευρά της ζητά και αυτή την άμεση δημοσιοποίηση του χρονοδιαγράμματος του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων, ταυτόχρονα όμως θέτει και ένα δεύτερο σοβαρό ζήτημα (επιστολή υπ. αριθμ. 2350, 11/02/2021): τώρα πραγματοποιείται ο εμβολιασμός με το Astrazeneka, το οποίο πολλοί γιατροί τονίζουν σε μεταμοσχευμένους και νεφροπαθείς ότι δεν πρέπει να το κάνουν. Η ΠΟΝ ζητεί να βγει άμεσα ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ, ή το υπουργείο Υγείας ή την Επιτροπή Εμβολιασμών που να ορίζει επακριβώς πως θα πρέπει να κινηθούν οι πάσχοντες.

Την ίδια αγωνία εκφράζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας με την επιστολή της με αριθ.πρωτ: 1190/9.2.2021, καθώς πολλοί γιατροί αποτρέπουν τους πάσχοντες από εμβολιασμό με εμβόλιο το οποίο περιέχει εξασθενημένους ιούς. H ανησυχία έχει προκύψει επειδή ο προγραμματισμός των εμβολιασμών των πολιτών  κατά του SARS-CoV-2 περιλαμβάνει τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό ατόμων ηλικίας 18-59 ετών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με το εμβόλιο της Astra Zeneca, το οποίο περιέχει εξασθενημένους αδενοϊούς. 

Να συμπεριληφθούν στην ίδια ημερομηνία έναρξης εμβολιασμών κατά του COVID-19 και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με μεταμοσχευμένα-ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση και του περίπλοκου προβλήματος που αφορά τα μεταμοσχευμένα-ανοσοκατεσταλμένα παιδιά κάτω των 16 χρονών με σκοπό, να δημιουργηθεί γύρω τους μια «ομπρέλα» ασφαλείας μιας και δεν εγκρίνεται ακόμα ο δικός τους εμβολιασμός, ζητά με  επιστολή του (11/02/2021 Αρ. Πρωτ.: 341) το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡχω.

Παράλληλα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) με την υπ’ αριθμ.πρωτ.: 32/01.02.2021 επιστολή της, ζητά τη συμπερίληψη στον προαιρετικό εμβολιασμό έναντι του ιού SARS-CoV-2 των ενηλίκων μαθητών/τριών με αναπηρία και του προσωπικού των ΣΜΕΑΕ, κατά σχετική προτεραιότητα.

Η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι είναι πολύ θετικό ότι ήδη εμβολιάστηκαν τα άτομα με αναπηρία που διαμένουν σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης, ενώ έχει ξεκινήσει και ο εμβολιασμός όσων προσέρχονται στα Κέντρα Διημέρευσης και στα ΚΔΑΠμεΑ, μετά από ενέργειες της υφυπουργού Δ. Μιχαηλίδου, σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ, την ΠΟΣΓΚΑμεΑ και τους φορείς τους.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες που λαμβάνουν ειδοποίηση αλλά αδυνατούν να μετακινηθούν και να προσέλθουν στα κέντρα εμβολισμού, θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ότι επιθυμούν να μπουν σε λίστα εμβολιασμού κατ΄οίκον και με αυτό τον τρόπο δεν θα χάνουν την προτεραιότητά τους, όταν ξεκινήσει η κατ’ οίκον διαδικασία εμβολιασμού.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email
Αρχή

TimeForGoodNews

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

ΟΑΕΔ: Νέα ψηφιακή αίτηση για το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων 20

ΟΑΕΔ: Νέα ψηφιακή αίτηση για το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων

«Επιλογές Πολιτικής: Ευρώπη και Ελλάδα μετά τον COVID» 22

«Επιλογές Πολιτικής: Ευρώπη και Ελλάδα μετά τον COVID»