σε

Άνοιγμα σχολείων: Τα νέα δεδομένα θα καθορίσουν την επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Άνοιγμα σχολείων: Τα νέα δεδομένα θα καθορίσουν την επιστροφή των μαθητών στα θρανία 7

Ανησυχία επικρατεί στους ειδικούς και στις αρχές καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού, την ώρα που όλα είναι έτοιμα για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου. Τα πάνω από 800 κρούσματα που καταγράφηκαν χτες στη χώρα χτύπησαν «καμπανάκι» και όπως φαίνεται, σύμφωνα και με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, την Πέμπτη στη συνεδρίαση της επιτροπής θα συζητηθεί ξανά με τους ειδικούς κατά πόσο είναι φρόνιμο να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία τους και να ανοίξει η αγορά.

«Θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη για να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα τα αξιολογήσουμε και δούμε τα επόμενα βήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων. Σε ότι αφορά τη λειτουργία της αγοράς εξήγησε ότι «περιμένουμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα καθώς ανοίξαμε και τα καταστήματα. Εμείς καθημερινά βλέπουμε τα δεδομένα και εξετάζουμε πως μπορούμε να επέμβουμε άμεσα».

Νωρίτερα σήμερα, αρκετοί ειδικοί δήλωσαν την ετοιμότητα της επιτροπής για την λήψη μέτρων εφόσον χρειαστεί. Μάλιστα, ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, όχι μόνο δεν απέκλεισε την επιβολή νέων μέτρων αλλά υπογράμμισε ότι «τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο».

O Χαράλαμπος Γώγος, είπε ότι «ο ιός είναι εδώ και υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο. Έχουμε ακόμα εισαγωγές στα νοσοκομεία και τίποτα δεν έχει τελειώσει», τόνισε αρχικά ο καθηγητής, για να συμπληρώσει: «Όταν υπάρχει μια πανδημία δεν αποκλείεται τίποτα στα μέτρα. Να προχωράει και το θέμα της κοινωνίας, αλλά πάνω απ΄ όλα είναι η δημόσια υγεία. Επομένως στο τραπέζι είναι τα πάντα. Δε έχει αλλάξει κάτι. Την Παρασκευή που θα συνεδριάσουμε θα δούμε τα κυλιόμενα δεδομένα της εβδομάδας και θα αποφασίσουμε. Γι΄ αυτό άλλαξε το σύστημα και συνεδριάζουμε κάθε Παρασκευή για να έχουμε τα δεδομένα».

Για το πώς παίρνουν τις αποφάσεις στην επιτροπή ανέφερε: «Τα πράγματα έχουν να κάνουν με τον αριθμό των τεστ που γίνονται. Μας ενδιαφέρει η αναλογία. Να είναι κάτω από 2%. Έχει σημασία αυτό, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, η επάρκεια μονάδων εντατικής θεραπείας και η δυναμική της πανδημίας. Αν υπάρχει κάπου μια τάση ανόδου, αντιμετωπίζεται διαφορετικά» Αναφερόμενος, συγκεκριμένα για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια απάντησε: «Για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχει αποφασιστεί όπως ξέρετε, η απόφαση είναι ειλημμένη, ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξει αν τα πράγματα χειροτερέψουν. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο».

Πάντως αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις, με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου όπως:

  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • η χρήση αντισηπτικών,
  • οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,
  • τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
  • οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
  • οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Επίδομα 534 και δώρο Χριστουγέννων: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία για την πληρωμή 21

Επίδομα 534 και δώρο Χριστουγέννων: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία για την πληρωμή

Κορωνοϊός έλεγχοι: 997 παραβάσεις των μέτρων – 12 συλλήψεις 23

Κορωνοϊός έλεγχοι: 997 παραβάσεις των μέτρων – 12 συλλήψεις