σε

Άνοιξη: Ξεκινά και επίσημα από σήμερα

Άνοιξη: Ξεκινά και επίσημα από σήμερα 7

Η φετινή άνοιξη στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, ξεκινά επίσημα από σήμερα, το πρωί του Σαββάτου 20 Μαρτίου, στις 11:37 ώρα Ελλάδος, κάτι που σηματοδοτείται από την εαρινή ισημερία. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Η μέρα θα μεγαλώνει πλέον συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο. Η άνοιξη μπαίνει και επίσημα με νεφώσεις και τοπικές βροχές.

Ο καιρός βέβαια θα συνεχίσει να βελτιώνεται, με τον ερχομό του καλοκαιριού να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τουριστική σεζόν. Η Διευθύνων Σύμβουλος της Marketing Greece μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι το 5ο πιο δυνατό παγκόσμιο brand στον τουρισμό.

Άνοιξη
Άνοιξη

Άνοιξη: Μικραίνει κατά ένα λεπτό

Οι ισημερίες, δηλαδή η εαρινή και η φθινοπωρινή, καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια, δηλαδή το θερινό και το χειμερινό, προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα. Για μια ακόμη χρονιά φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.

Από την άλλη, ενώ από αστρονομική άποψη η άνοιξη αρχίζει με την εαρινή ισημερία, στην πραγματικότητα -όπως έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες που μελετούν το περιβάλλον- εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στον ανοιξιάτικο κύκλο της. Η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο αισθητό, όσο στο Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη.

Άνοιξη
Άνοιξη

Άνοιξη: Πότε συμβααίνουν οι ισημερίες

Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν η Γη διέρχεται από τα σημεία τομής της εκλειπτικής (ελλειπτική τροχιά της γης) και του ουράνιου ισημερινού. Στην αστρονομία τα σημεία αυτά συμβολίζονται διεθνώς με τα γράμματα γ και γ΄.

Στη συγκεκριμένη στιγμή η γραμμή ηλίου – γης είναι κάθετος στον άξονα περιστροφής της γης, με αποτέλεσμα η ημέρα και η νύχτα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Η ισημερία συμβαίνει γύρω στις 21 Μαρτίου και 23 Σεπτεμβρίου. Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα).

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

«Μπήκε» το επίδομα παιδιού και όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Καιρός σήμερα 20 Μαρτίου: Η πρόγνωση για το Σάββατο 23

Καιρός σήμερα 20 Μαρτίου: Η πρόγνωση για το Σάββατο