σε

Ανοσία της αγέλης: «Επικίνδυνη επιστημονική πλάνη» τη χαρακτηρίζει το ΕΚΠΑ

Ανοσία της αγέλης: «Επικίνδυνη επιστημονική πλάνη» τη χαρακτηρίζει το ΕΚΠΑ 3

Με μία σκληρή τοποθέτηση έρχονται να πάρουν θέση καθηγητές του ΕΚΠΑ στην «καυτή» συζήτηση για την στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης». Οι καθηγητές την χαρακτηρίζουν επικίνδυνη «επιστημονική πλάνη», σύμφωνα με την οποία, θα πρέπει να αφήσουμε ανεξέλεγκτη τη διασπορά της COVID-19 στον πληθυσμό χαμηλού κινδύνου και να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες.

Μία τέτοια στρατηγική, τονίζουν, δεν μπορεί να τερματίσει την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά θα προκαλούσε επαναλαμβανόμενες επιδημίες, όπως συνέβη με πολλές μολυσματικές ασθένειες πριν τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Όπως επισημαίνουν, «η μη ελεγχόμενη μετάδοση στα νεότερα άτομα ελλοχεύει σημαντικό κίνδυνο νόσου και θνησιμότητας σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Επιπλέον, δεν υπάρχουν στοιχεία για τη διάρκεια της ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2 στα άτομα που έχουν μολυνθεί και η ενδημική μετάδοση, συνέπεια της σταδιακής εξασθένησης της ανοσίας, θα έθετε σε κίνδυνο τους ευάλωτους πληθυσμούς στο μέλλον».

Ανοσία της αγέλης: «Επικίνδυνη επιστημονική πλάνη» τη χαρακτηρίζει το ΕΚΠΑ 5Ανοσία της αγέλης: «Επικίνδυνη επιστημονική πλάνη» τη χαρακτηρίζει το ΕΚΠΑ 6

Τι προτείνουν εναλλακτικά

Στον αντίποδα της «ανοσίας της αγέλης» υπογραμμίζουν με έμφαση την αναγκαιότητα να εφαρμοστούν ευρέως αποτελεσματικά μέτρα, για την καταστολή και τον έλεγχο της μετάδοσης, τα οποία όπως επισημαίνουν «πρέπει να υποστηρίζονται από οικονομικά και κοινωνικά προγράμματα, που ενθαρρύνουν την κοινότητα να ανταποκριθεί και να αντιμετωπίσει τις ανισότητες που έχουν προκληθεί εν μέρει και από την πανδημία. Περιοριστικά μέτρα θα απαιτηθούν άμεσα για τον περιορισμό της διασποράς του SARS-CoV-2.

«Ο σκοπός αυτών των μέτρων», επισημαίνουν οι επιστήμονες, «είναι ο περιορισμός της μετάδοσης που θα επιτρέψει την ταχεία ανίχνευση εστιών μετάδοσης και η άμεση αντιμετώπιση μέσω προσεγγίσεων find, trace, isolate and support systems (διάγνωση – ιχνηλάτηση – απομόνωση – στήριξη του συστήματος). Με αυτήν την προσέγγιση η ζωή μας μπορεί να επιστρέψει σχεδόν στο φυσιολογικό χωρίς την ανάγκη γενικευμένων lockdown. Η προστασία της οικονομίας μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον έλεγχο του COVID-19».

Όπως προσθέτουν, Ιαπωνία, Βιετνάμ και Νέα Ζηλανδία αποτελούν παραδείγματα επιτυχούς ελέγχου της πανδημίας, επιτρέποντας στις δραστηριότητες των κατοίκων να επιστρέψουν σχεδόν στο φυσιολογικό. «Τα στοιχεία είναι σαφή: Ο έλεγχος της διασποράς του COVID-19 στην κοινότητα είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε την κοινωνία και την οικονομία μας μέχρι να αναπτυχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο και θεραπεία μέσα στους επόμενους μήνες», υπογραμμίζουν.

Δείτε ρεπορτάζ για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Δίκη Χρυσής Αυγής: Μεγάλες αντιδράσεις μετά την πρόταση της εισαγγελέα για αναστολή των ποινών 17

Δίκη Χρυσής Αυγής: Μεγάλες αντιδράσεις μετά την πρόταση της εισαγγελέα για αναστολή των ποινών

Τροχαίο ΔΙΑΣ: Πριν από λίγο ατύχημα συνέβη με εμπλοκή μοτοσυκλέτας των αστυνομικών 19

Τροχαίο ΔΙΑΣ: Πριν από λίγο ατύχημα συνέβη με εμπλοκή μοτοσυκλέτας των αστυνομικών