σε

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ελλείψεις στα φαρμακεία λόγω αυξημένης ζήτησης

Η χώρα μας προμηθεύτηκε φέτος ένα εκατομμύριο παραπάνω αντιγριπικά εμβόλια από ότι τις προηγούμενες χρονιές με σκοπό να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο αρκετοί επιστήμονες στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, διατύπωσαν την άποψη ότι το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να διατεθεί σε όλον τον πληθυσμό. Αυτή η άποψη δεν επικράτησε σαν επιλογή στην χώρα μας και έτσι συνολικά θα διατεθούν 4,7 εκατομμύρια εμβόλια, που προορίζονται να καλύψουν αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Αυτήν τη στιγμή παρουσιάζονται ελλείψεις στα φαρμακεία που σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννη Δαγρέ οφείλονται κυρίως στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει.  Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη ο κ. Δαγρές σημείωσε πως τα εμβόλια χορηγούνται με ιατρική συνταγή, και αρκετοί από αυτούς που την προσκόμισαν δεν ανήκαν σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, όπως υποστηρίζει αρκετοί ηλικιωμένοι δεν έχουν ακόμα ιατρική συνταγή.

Η έλλειψη δεν οφείλεται στο ότι δεν είχαμε προνοήσει ως χώρα

«Παρατηρείται έλλειψη στα αντιγριπικά εμβόλια, αλλά αυτό δεν οφείλεται στο ότι δεν είχαμε προνοήσει ως χώρα. Φέραμε τα περισσότερα εμβόλια από όσα έχουμε φέρει ποτέ. Ο λόγος που έχουμε έλλειψη είναι η τεράστια ζήτηση. Για να το προμηθευτεί κανείς, πρέπει να προσκομίσει ιατρική συνταγή. Θα φέρουμε 4,2 εκατ. δόσεις. Πέρσι είχαμε φέρει 3,2 εκατ. δόσεις. Αυτή τη στιγμή έχουν έρθει γύρω στα 3,2 εκατ. Αυτά τα εμβόλια πήγαν σε ιατρικές συνταγές, εκτελέστηκαν και πήγαν στον κόσμο που τις προσκόμισε. Έχουμε 4,2 εκατ. πληθυσμό που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, αλλά ήταν και πολλοί που έφεραν ιατρική συνταγή χωρίς να ανήκουν σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού» ανέφερε ο κ. Δαγρές.

«Οι λόγοι που δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι από τις ευπαθείς ομάδες είναι ότι πολλοί από τις ευπαθείς ομάδες δεν έχουν φροντίσει να πάνε στο γιατρό για να τους συνταγογραφήσει το εμβόλιο και πολλοί είναι αυτοί που τους έχουν συνταγογραφήσει οι γιατροί το αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες» συνέχισε ο ίδιος.

«Μπορεί να υπάρχει κάποιο φαρμακείο που μπορεί να του έχουν περισσέψει κάποια. Μπορεί να βρει ψάχνοντας κάποιος. Περιμένουμε την τελευταία δόση του ενός εκατομμυρίου για να διατεθεί στα φαρμακεία, στο τέλος του μήνα. Προστατεύει από έναν ιό που έχει έξαρση αρχές Μάρτη και όλο το Μάρτη. Συνεπώς, έχει νόημα να έρθουν τα εμβόλια, ακόμα και τέλος Νοεμβρίου» κατέληξε ο κ. Δαγρές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Black Friday Public 2020: Το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ – Μικρές συμβουλές για μεγάλες αγορές

Πανελλήνιες εξετάσεις 2021: Τις επόμενες ημέρες η δήλωση συμμετοχής 17

Πανελλήνιες εξετάσεις 2021: Τις επόμενες ημέρες η δήλωση συμμετοχής