σε

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Η αλλαγή στις ώρες που θα φέρει τα πάνω κάτω

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Η αλλαγή στις ώρες που θα φέρει τα πάνω κάτω 7

Επανέρχεται το ζήτημα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα και τις καθημερινές. Θυμίζουμε ότι για την Αττική που είναι σε καθολικό lockdown τα Σαββατοκύριακα υπάρχει αυτή η απαγόρευση. Όμως, οι ειδικοί και το κυβερνητικό επιτελείο ανησυχούν για τις εικόνες του μποτιλιαρίσματος που βλέπουν σε μεγάλες λεωφόρους της πόλης.

Μεγάλο βάρος δίνεται στα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής που δείχνουν μείωση μόλις 7% την πρώτη μέρα της αυστηροποίησης των μέτρων από την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου. Παράλληλα παρατηρείται μία αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με το πρώτο lockdown της 23ης Μαρτίου του 2020.

Τα στοιχεία της αγοράς εργασίας δείχνουν σαν αιτία του μποτιλιαρίσματος την παραοικονομία και τη «μαύρη» εργασία.

Η κίνηση των οχημάτων σε όλες τις οδικές αρτηρίες διαπιστώθηκε πως ήταν χθες αυξημένη κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη πρώτη περσινή ημέρα και μειωμένη σε ποσοστό 7% συγκριτικά με την προχθεσινή ημέρα, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Τα ποσοστά σε σχέση με πέρσι

Τα σχετικά στοιχεία προκύπτουν με την αξιοποίηση 1.000 μετρητών που έχει εγκαταστήσει η Περιφέρεια Αττικής στους κυριότερους οδικούς άξονες αρμοδιότητάς της. Ειδικότερα, οι οδικές αρτηρίες που καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με τις 23-3-2020 και τη χθεσινή μέρα είναι:

  • Λεωφόρος Βασ. Σοφίας + 109.6%
  • Λεωφόρος Ποσειδώνος + 92.9%
  • Λεωφόρος Κηφισού + 87.9%

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Η αλλαγή στις ώρες που θα φέρει τα πάνω κάτω 9Απαγόρευση κυκλοφορίας: Η αλλαγή στις ώρες που θα φέρει τα πάνω κάτω 10

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό σήμερα νέα έντυπα «Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων» θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021. Διευκρινίσεις για τα νέα έντυπα και τη διαδικασία έδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Ποιοι αποκλείονται από τα νέα έντυπα

Αποκλείονται όσοι είναι:

  • σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
  • τηλεργασίας και
  • νόμιμης άδειας

και οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033. svg%3E

Από πού χορηγούνται οι βεβαιώσεις

Οι Βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ https://eservices.yeka.gr/ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Για την ομαλή μετάβαση στα νέα έντυπα Βεβαίωσης Κίνησης του Εργαζόμενου δίνεται μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως μέχρι και την 17/2/2021 και ώρα 06:00΄. Για το διάστημα από 15/2/2021 και ώρα 06.00΄ έως και 17/2/2021 και ώρα 05:59΄, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες – άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.

Με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητα τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).

Τέλος, με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Αποσαφηνίζεται ότι τις δυο πρώτες ημέρες της εφαρμογής του νέου πλαισίου, τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, θα γίνονται έλεγχοι και συστάσεις προς τους εργαζομένους από τις αρμόδιες αρχές. Από το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου (6 π.μ.) το μέτρο θα εφαρμοστεί με τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Δείτε τα έντυπα:

ΕΡΓΑΝΗ 1- Βεβαίωση κίνησης ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ 12 02 2021

ΕΡΓΑΝΗ 2- Βεβαίωση κίνησης ΜΕΛΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 12 02 2021

ΕΡΓΑΝΗ 3- Βεβαίωση κίνησης ΕΛ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ 12 02 2021

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Έτερος Εγώ: O σκηνοθέτης της πετυχημένης σειράς μίλησε για τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις ηθοποιών 23

Έτερος Εγώ: O σκηνοθέτης της πετυχημένης σειράς μίλησε για τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις ηθοποιών

Νέα μέτρα κορωνοϊός: Ποιες περιοχές μπαίνουν σε lockdown όπως στην Αττική – Όλα όσα ισχύουν 25

Νέα μέτρα κορωνοϊός: Ποιες περιοχές μπαίνουν σε lockdown όπως στην Αττική – Όλα όσα ισχύουν