σε

Χαρδαλιάς Αρκουμανέας: Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη – Εντοπίστηκε κρούσμα νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης

Χαρδαλιάς Αρκουμανέας: Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη – Εντοπίστηκε κρούσμα νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης 7

Στη Θεσσαλονίκη έχουν μεταβεί εκτάκτως τόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, κατόπιν ανίχνευσης στελέχους της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης του κορωνοϊού στην περιοχή.

Η μετάβαση του υφυπουργού και του προέδρου του ΕΟΔΥ κρίθηκε απαραίτητη σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα με συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και επιδημιολόγων για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Χαρδαλιάς Αρκουμανέας: Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη – Εντοπίστηκε κρούσμα νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης 9Χαρδαλιάς Αρκουμανέας: Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη – Εντοπίστηκε κρούσμα νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης 10

Τι δείχνουν τα δείγματα από τα λύματα στη Θεσσαλονίκη;

Να θυμίσουμε πως σε πράσινο επίπεδο βρίσκεται σταθερά το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης, στην έρευνα που διεξάγει το ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα για την πορεία της πανδημίας στην πόλη, που δημοσίευσε το ΑΠΕ ΜΠΕ πριν από δύο ημέρες, φαίνεται πως όλες οι αναλύσεις από την αρχή του έτους, και στις 12 δειγματοληψίες που έχουν γίνει μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου, δείχνουν ξεκάθαρα μια οριζοντίωση της επιδημιολογικής καμπύλης.

Παρόλα αυτά η ομάδα του ΑΠΘ προειδοποιεί πως οι συνεχείς μεταλλαγές στο γονιδίωμα του SARS-CoV-2 και η διαφαινόμενη διασπορά στη χώρα πολύ πιο μεταδοτικών στελεχών, όπως η λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη, δύνανται να ανατρέψουν την καλή εικόνα από τη μία μέρα στην άλλη.

«Έχουμε εισέλθει σε μια δύσκολη περίοδο, όπου κάθε μέτρηση στα λύματα, η οποία επιβεβαιώνει την καλή εικόνα, είναι πολύτιμη για τις ανάσες που χρειάζεται το σύστημα υγείας, μετά την ασφυκτική πίεση που δέχθηκε τους προηγούμενους μήνες. Το χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου, όχι μόνο στην πόλη μας αλλά παντού, είναι πως μπορεί να δούμε μία απότομη αύξηση του ιικού φορτίου, μια εκτίναξη που θα σημαίνει εξάπλωση του ιού στην κοινότητα με πολύ ταχύτερο ρυθμό».

Χαρδαλιάς Αρκουμανέας: Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη – Εντοπίστηκε κρούσμα νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης 12Χαρδαλιάς Αρκουμανέας: Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη – Εντοπίστηκε κρούσμα νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης 13

Αυτό εξέφρασε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγώντας πως «μια τέτοια απευκταία εξέλιξη θα σχετίζεται αφενός με την πολύ αυξημένη μεταδοτικότητα των μεταλλαγμένων στελεχών, αφετέρου με τις καιρικές συνθήκες που ούτως ή άλλως ευνοούν τους ιούς».

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι  «είναι μείζονος σημασίας η στενή επιδημιολογική επιτήρηση  στη Θεσσαλονίκη, που γίνεται σε διαρκή βάση μέσα από την έρευνα της ομάδας μας στα λύματα, καθώς αν σε επόμενες μετρήσεις εντοπίσουμε μια απότομη αύξηση του ιικού φορτίου, είναι ακαριαία τα ανακλαστικά που απαιτούνται για την αντίδραση» και «είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, ώστε η Πολιτεία να έχει έγκυρα και έγκαιρα την πληροφορία για να λάβει τις όποιες αποφάσεις».

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Ζύγιζε 154 κιλά, δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι, έχασε τα 70 και αποκαλύπτει τα 10 μυστικά του 27

Ζύγιζε 154 κιλά, δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι, έχασε τα 70 και αποκαλύπτει τα 10 μυστικά του

Κρούσματα σήμερα 31/01: Οι περιοχές με βαρύ ιικό φορτίο – Ανησυχία για τους επόμενους μήνες 29

Κρούσματα σήμερα 31/01: Οι περιοχές με βαρύ ιικό φορτίο – Ανησυχία για τους επόμενους μήνες