σε

ΔΕΗ για απολιγνιτοποίηση: Μειώνει δραστικά τις δαπάνες

ΔΕΗ για απολιγνιτοποίηση: Μειώνει δραστικά τις δαπάνες 9

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ για την απολιγνιτοποίηση, ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνόταν με ένα ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ, προκειμένου η ΔΕΗ να αποκτήσει δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, αν οι εκπομπές παρέμεναν στα επίπεδα του 2017 – 2018 και χρεώνονταν με τις σημερινές τιμές του CO2.

Τί αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΗ για την απολιγνιτοποίηση

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2021 της επιχείρησης που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, η μέση τιμή για τα δικαιώματα διαμορφώθηκε στα 31,7 ευρώ ανά τόνο CO2. Οι εκπομπές διοξειδίου κυρίως από τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που είναι οι πιο ρυπογόνες, κατά τη διετία 2017 – 2018 ήταν στα επίπεδα των 30 – 32 εκατ. τόννων αλλά η δαπάνη της επιχείρησης ήταν σχετικά μικρότερη επειδή οι τιμές των δικαιωμάτων κυμαίνονταν στα 5 – 10 ευρώ / τόνο. Με τα σημερινά δεδομένα των τιμών η δαπάνη θα ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ.

Ακόμα χειρότερη θα ήταν η εικόνα αν οι εκπομπές παρέμεναν στα επίπεδα του 2005 οπότε έφθασαν τα … 52,6 εκατ. τόννους. Με τις σημερινές τιμές του διοξειδίου αυτές οι εκπομπές θα συνεπάγονταν ετήσια δαπάνη πάνω από 1,6 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ εφαρμόζει από το 2019 πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της παραγωγής ρεύματος προκειμένου να περιορίσει την οικονομική αιμορραγία αλλά και να συμμορφωθεί προς τους εθνικούς στόχους περιορισμού των εκπομπών. Το 2020 έκλεισαν οι λιγνιτικές μονάδες Αμύνταιο 1 και 2, τον περασμένο Απρίλιο ακολούθησαν οι μονάδες Καρδιάς 3 και 4 ενώ ακολουθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό το 2021 η Μεγαλόπολη 3, το 2022 οι μονάδες 1-4 του Αγ. Δημητρίου και το 2023 οι Μεγαλόπολη 4, Μελίτη και Αγ. Δημήτριος 5.

Οι μελλοντικές κινήσεις της ΔΕΗ

Το 2022 θα τεθεί σε λειτουργία η νέα υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα Πτολεμαίδα 5 η οποία όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ενημερώνοντας τους αναλυτές για τα αποτελέσματα τριμήνου, θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου από το 2025 (οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του Ιουνίου) προκειμένου να περιοριστεί το κόστος από τις εκπομπές διοξειδίου.

Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο στόχος μείωσης των εκπομπών για το 2022 που έχει τεθεί με το ομόλογο βιωσιμότητας που εκδόθηκε εφέτος, θα επιτευχθεί. Σύμφωνα με τους όρους της έκδοσης, η ΔΕΗ δεσμεύεται το 2022 να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 40 % σε σχέση με το 2019, δηλαδή σε επίπεδα κάτω από 14 εκατ. τόννους, διαφορετικά θα πληρώσει «πέναλτυ» στους ομολογιούχους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Ελλάδα 2021: Ποιά μέρη επισκέφθηκε η Επιτροπή 22

Ελλάδα 2021: Ποιά μέρη επισκέφθηκε η Επιτροπή

Άνοιξαν τα γυμναστήρια: Όλα τα μέτρα και οι κανόνες λειτουργίας 24

Άνοιξαν τα γυμναστήρια: Όλα τα μέτρα και οι κανόνες λειτουργίας