σε

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται φυτικό υποκατάταστο τυριού

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται φυτικό υποκατάταστο τυριού 7

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο Επίσημου Ελέγχου για αλλεργιογόνες ουσίες, διενήργησε δειγματοληψία σε φυτικό υποκατάστατο τυριού σε φέτες και σε συνέχεια εργαστηριακού ελέγχου του δείγματος που πραγματοποιήθηκε στην Α΄ Χημική Υπηρεσία Αθηνών (Τμήμα Β΄) του Γενικού Χημείου του Κράτους, ανιχνεύτηκε η παρουσία αλλεργιογόνου ουσίας (καζεΐνη γάλακτος), η οποία δεν δηλώνεται στην επισήμανση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν “Σαρακοστιανό Νηστίσιμο Economy” σε συσκευασία 200g, με ημερομηνία παραγωγής 02.03.2020 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 06.10.2020. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του προϊόντος από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που είναι αλλεργικοί στην καζεΐνη και έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν (φωτογραφίες), να μην το καταναλώσουν.

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται φυτικό υποκατάταστο τυριού 9ΕΦΕΤ: Ανακαλείται φυτικό υποκατάταστο τυριού 10

Είχε προηγηθεί η ανάκληση αποξηραμένων βερίκοκων

Στις 29 Ιουνίου ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε ανάκληση ως μη ασφαλές από την αγορά τροφίμων και το παρακάτω προϊόν.  Πρόκειται για τα αποξηραμένα βερίκοκα χωρίς κουκούτσι με την ονομασία «SUNSWEET» σε συσκευασία των 175 γραμμαρίων, με στοιχεία: L0027Η162, ανάλωση κατά προτίμηση 01/2021 με εισαγωγέα/διανομέα την εταιρεία ΕΛΓΕΚΑ ΑΕ. Μετά από εργαστηριακή εξέταση που διενεργήθηκε σε δείγμα, το προϊόν είναι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ μη κανονικό και μη ασφαλές γιατί:

Περιέχει το συντηρητικό «σορβικό οξύ» σε συγκέντρωση 1474±112mg/Kg ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου είναι 1000 mg/Kg (ΚΑΝ (ΕΚ) 1333/2008, Παράρτημα ΙΙ, Μέρος Ε, (κατηγορία 04.2.1) και ΚΑΝ(ΕΚ) αριθμ. 178/2002 άρθρο 14, όπως ισχύουν και το συντηρητικό «διοξείδιο του θείου» παρότι περιλαμβάνεται στο παράρτημα ΙΙ του Καν. (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 (Ουσίες ή προϊόντα που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες), δεν τονίζεται με είδος χαρακτήρων που κάνει σαφή διάκριση της ονομασίας αυτών των συστατικών από το υπόλοιπο του καταλόγου των συστατικών.

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται φυτικό υποκατάταστο τυριού 12ΕΦΕΤ: Ανακαλείται φυτικό υποκατάταστο τυριού 13

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Άγιος Προκόπιος: Βυζαντινός ναός του 14ου αιώνα στη Βέροια 27

Άγιος Προκόπιος: Βυζαντινός ναός του 14ου αιώνα στη Βέροια

Ασθενοφόρο φωτιά: Τυλίχτηκε στις φλόγες εν κινήσει – Στο όχημα επέβαιναν δύο ασθενείς 29

Ασθενοφόρο φωτιά: Τυλίχτηκε στις φλόγες εν κινήσει – Στο όχημα επέβαιναν δύο ασθενείς