σε

Ελευσίνα: Αχτίδα φωτός – Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2023

Ελευσίνα: Αχτίδα φωτός – Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2023 7

Η μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής της το 2023, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αποτελεί αχτίδα φωτός για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Την ευκαιρία επίλυσης των συσσωρευμένων από το 2016 προβλημάτων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ιδίως στις υποδομές και στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, καλούνται να αξιοποιήσουν:

  • ο δήμος Ελευσίνας που φέρει την ευθύνη της διοργάνωσης με επικεφαλής τον καινούργιο δήμαρχο Αργύρη Οικονόμου,
  • ο καινούριος καλλιτεχνικός διευθυντής Μιχαήλ Μαρμαρινός, του οποίου το στίγμα αποτυπώνεται στα «Μυστήρια μετάβασης», όπως τιτλοφορείται το νέο πλέον, λογότυπο του πολύπλευρου καλλιτεχνικού προγράμματος που σχεδιάζει ο σκηνοθέτης,
  • η πρόεδρος του ΔΣ της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας, Ειρήνη Γερουλάνου (ψυχή του Μουσείου Μπενάκη) και
  • η διευθύνουσα σύμβουλος Μαρία Παναγίδου (με μεγάλη εμπειρία στην διοργάνωση κορυφαίων εκδηλώσεων πολιτισμού και λόγου).

Στο πλευρό τους στέκουν, το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, η Περιφέρεια Αττικής, αρμόδιοι φορείς και με την επικουρική στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο έχει αναλάβει να συντονίζει μέσω διϋπουργικής επιτροπής, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Κοινός τους στόχος η παρακαταθήκη που θα αφήσει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα στην πόλη, τα πολιτισμικά οφέλη που θα αποφέρουν οι αναπλάσεις των εμβληματικών κτιρίων και χώρων, όπου θα αναπτυχθεί το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ώστε η Ελευσίνα να μπει στον εσωτερικό και διεθνή πολιτιστικό χάρτη.

Σχετικά με τις υποδομές πολιτισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που έχουν καθυστερήσει, ο δήμαρχος της Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ σε ποιο βαθμό τηρείται η αρχική πρόταση του φακέλου υποψηφιότητας, δήλωσε ότι όταν ανέλαβε η δημοτική αρχή τον Σεπτέμβριο του 2019, «υπήρχαν αρκετές μελέτες σε πρώιμο στάδιο, αλλά τώρα έγιναν οι αναγκαίες διορθώσεις ώστε να προχωρήσουν τα έργα» και έφερε ως παράδειγμα το εργοστάσιο χρωμάτων της Ίριδας, όπου σύντομα, όπως είπε, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. «Ακόμα και αν δεν προλάβουν να ολοκληρωθούν όλα τα έργα έως το 2023, θα έχουν δρομολογηθεί».

Ελευσίνα: Αχτίδα φωτός – Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2023 9Ελευσίνα: Αχτίδα φωτός – Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2023 10

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία επεσήμανε «τη μεγάλη ευκαιρία, όπως συμβαίνει με τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, διεθνούς προβολής του πολιτισμού και σημαντικών αλλαγών στην πόλη της Ελευσίνας, η οποία μπορεί να μεταμορφωθεί, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που της προσφέρονται, στο επίπεδο των πολιτιστικών υποδομών, της λειτουργίας της πόλης, της αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου και της ανάπτυξης του τουρισμού».

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

«Πώς να μην είσαι κομπάρσος στην ίδια σου τη ζωή;» 24

«Πώς να μην είσαι κομπάρσος στην ίδια σου τη ζωή;»

Στο τραπέζι νέα αύξηση του κατώτατου μισθού 26

Στο τραπέζι νέα αύξηση του κατώτατου μισθού