σε

Ελλάδα κορωνοϊός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτο, τέταρτο και πέμπτο κύμα

Ελλάδα κορωνοϊός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτο, τέταρτο και πέμπτο κύμα 3

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής δήλωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο για τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν και δεν προσέξουμε.

Ο επιδημιολόγος μιλώντας στο Πρακτορείο FM δηλώνει ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό αλλά σημειώνει ότι η επιδημιολογική καμπύλη παρουσιάζει για περίπου 20 μέρες μία σταθεροποιητική τάση και ευελπιστεί ότι θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων μέσα στον Σεπτέμβρη, «λόγω της επιστροφής των εκδρομέων από τις διακοπές τους, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι θα τηρήσουν τα μέτρα και δεν θα συμβούν περαιτέρω μεταδόσεις».

Παράλληλα δεν κρύβει την ανησυχία του για τα αυξημένα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές φιλοξενίας, για τις οποίες όπως προτάσσει, θα ληφθούν μέτρα. Όσο αφορά στην πληρότητα των κλινών σε ΜΕΘ, ο κος Παρασκευής αναφέρει ότι είναι περίπου 30% σε Αττική και Θεσσαλονίκη. «Κάτι το οποίο μας προκαλεί αισιοδοξία, ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα επερχόμενο τρίτο κύμα το φθινόπωρο ή το χειμώνα, αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεχτικοί, γιατί αν αυξηθεί απότομα και πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων, ανάλογα θα αυξηθούν και τα ποσοστά πληρότητας και θα μειωθεί η δυνατότητα διαχείρισης τους».

Ελλάδα κορωνοϊός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτο, τέταρτο και πέμπτο κύμα 5Ελλάδα κορωνοϊός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτο, τέταρτο και πέμπτο κύμα 6

Σχετικά με τους ασυμπτωματικούς, που από την αρχή της πανδημίας, όλες οι μελέτες μοντελοποίησης δείχνουν ότι μεταδίδουν τον ιό, ο καθηγητής επισημαίνει ότι σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη εκτιμάται ότι είναι περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών κρουσμάτων. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουμε γύρω στις 3.000 διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα. Ενδεχομένως τα πραγματικά να είναι τάξης μεγέθους γύρω στις 10.000».

Πάντως, η επιδημιολογική καμπύλη, εδώ και περίπου είκοσι μέρες, παρουσιάζει μία σταθεροποιητική τάση και η ευχάριστη είδηση είναι ότι εν μέσω θερινής περιόδου που είχαμε τουρισμό, καταφέραμε να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα, το οποίο ξεκίνησε περίπου στα τέλη Ιουλίου. Από την άλλη θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν αρκετά κρούσματα στην κοινότητα και θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί για να μη συμβούν περαιτέρω μεταδόσεις και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.

Όμως, το ενδεχόμενο για τρίτο, ή και τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα υπάρχει αφού ο κορωνοϊός δεν παρουσιάζει την ίδια εποχικότητα όπως ο ιός της γρίπης για παράδειγμα. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα χρονική στιγμή αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, μπορεί να έχουμε ένα νέο επιδημικό κύμα. Όσο για το ποιες συνθήκες αυτές θα καθορίσουν τον ερχομό ενός νέου κύματος, αναφέρει πως έχει να κάνει με το αν τηρούμε τα μέτρα και αν έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην κοινότητα. «Το καλοκαίρι η κύρια παράμετρος που οδήγησε στο δεύτερο κύμα ήταν η χαλάρωση, και το γεγονός επίσης ότι είχαμε μία αύξηση στα εισαγόμενα κρούσματα στην κοινότητα, που έπαιξε και αυτό το ρόλο του σε ότι αφορά τη διασπορά».

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Κώστας Μελιγκώνης: Σήμερα η κηδεία του αλεξιπτωτιστή με μηνύματα από την πολιτική ηγεσία 17

Κώστας Μελιγκώνης: Σήμερα η κηδεία του αλεξιπτωτιστή με μηνύματα από την πολιτική ηγεσία

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ακόμα μία νεκρή 87χρονη – Στους 280 συνολικά οι θάνατοι 19

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ακόμα μία νεκρή 87χρονη – Στους 280 συνολικά οι θάνατοι