σε

Εμβολιασμοί Ελλάδα: Πόσες δόσεις εμβολίων παρελήφθησαν και πόσες αναμένονται άμεσα

Εμβολιασμοί Ελλάδα: Πόσες δόσεις εμβολίων παρελήφθησαν και πόσες αναμένονται άμεσα 7

Οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα συνεχίζονται. Χθες Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 19.989 συμπολίτες μας εμβολιάστηκαν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την ιστοσελίδα emvolio.gov.gr, μέχρι χθες είχαν γίνει 177.377 εμβολιασμοί.

Στη χθεσινή ενημέρωση, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε για την πορεία των εμβολιασμών, αλλά έδωσε και το χρονοδιάγραμμα σε σχέση με τις δόσεις των εμβολίων που παρέλαβε ή περιμένει το υπουργείο Υγείας.

«Έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 69.000 πολίτες άνω των 85 ετών, περισσότεροι από 88.000 υγειονομικοί και 10.700 στους οίκους ευγηρίας. Μέχρι στιγμής, έχουν κλειστεί 649.000 ραντεβού: 245.000 ραντεβού αφορούν την πρώτη δόση και 404.000 ραντεβού τη δεύτερη δόση. Τα ραντεβού είναι: 25.000 υγειονομικοί, 105.000 πολίτες άνω των 85 ετών και 115.000 πολίτες άνω των 80 ετών. Είναι η ηλικιακή ομάδα που ανοίξαμε μόλις πριν 2 ημέρες, την Παρασκευή.

Σε σχέση με τις δόσεις και τις παραλαβές θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: σήμερα (σ.σ. χθες) παραλάβαμε από τη Pfizer 100.000 και οι παραδόσεις έχουν αποκατασταθεί και ευελπιστούμε πως θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων και θα έχουμε παραλάβει συνολικά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 815.000 δόσεις και μέχρι το τέλος Μαρτίου, από τη Pfizer συνολικά από την αρχή, 1.415.000 δόσεις, όπως ήταν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα και συμφωνηθέν παραδόσεων.

Σε επικοινωνία με την AstraZeneca ενημερωθήκαμε για τις παραδόσεις των επόμενων 2 μηνών και θα παραλάβουμε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 410.000 δόσεις και μέχρι τέλος Μαρτίου άλλες 330.000 δόσεις.

Εμβολιασμοί Ελλάδα: Πόσες δόσεις εμβολίων παρελήφθησαν και πόσες αναμένονται άμεσα 9Εμβολιασμοί Ελλάδα: Πόσες δόσεις εμβολίων παρελήφθησαν και πόσες αναμένονται άμεσα 10

Υπενθυμίζω, ότι από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 20.000 δόσεις τον Ιανουάριο, 115.000 δόσεις το Φεβρουάριο και 105.000 δόσεις το Μάρτιο».

Στη συνέχεια έδωσε στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών. Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε: «Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αυξήσει τη δυναμικότητα του συστήματος και τον ρυθμό εμβολιασμού. Ο μέσος όρος των τελευταίων ημερών ξεπερνάει τις 16.000 εμβολιασμούς. Με βάση και με τους σημερινούς εμβολιασμούς η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών.

Λειτουργούμε αυτή τη στιγμή 390 εμβολιαστικά κέντρα και στα Νοσοκομεία μας και στα Κέντρα Υγείας. Από τις 20/1 αναπτύξαμε 143 εμβολιαστικά κέντρα στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναπτύσσουμε άλλα 70 από τις 8 Φεβρουαρίου και επίσης, σε καθημερινή βάση, έχουμε περισσότερες από 100 κινητές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αποκλειστικά για τον εμβολιασμό.

Εμβολιασμοί Ελλάδα: Πόσες δόσεις εμβολίων παρελήφθησαν και πόσες αναμένονται άμεσα 12Εμβολιασμοί Ελλάδα: Πόσες δόσεις εμβολίων παρελήφθησαν και πόσες αναμένονται άμεσα 13

Δεν θα κουραστώ να λέω ότι τα εμβολιαστικά κέντρα αναπτύσσονται ανάλογα της διαθεσιμότητας των εμβολίων. Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα όλους τους τελευταίους μήνες, το Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να μπορούμε να αναπτύσσουμε εμβολιαστικά κέντρα, είτε από το Σύστημα Υγείας, από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είτε στα μέγα-εμβολιαστικά κέντρα και αν χρειαστεί περαιτέρω ενισχύσεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Ακούω πολλούς να κάνουν διάφορες μαθηματικές πράξεις, πότε θα επιτύχουμε μια ικανή εμβολιαστική κάλυψη, πολλαπλασιάζοντας τα ημερήσια νούμερα. Θέλω να πω ότι πριν μια εβδομάδα ήμασταν στους 5.000 εμβολιασμούς την ημέρα, αυτές τις ημέρες ξεπερνάμε καθημερινά τους 17.000 εμβολιασμούς και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να προσαρμόσουμε τη δυναμικότητα του συστήματος, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Άρα, με απλά λόγια, ο ρυθμός εμβολιασμού εξαρτάται και μόνο από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων».

Εμβολιασμοί Ελλάδα: Πόσες δόσεις εμβολίων παρελήφθησαν και πόσες αναμένονται άμεσα 15Εμβολιασμοί Ελλάδα: Πόσες δόσεις εμβολίων παρελήφθησαν και πόσες αναμένονται άμεσα 16

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Από την πρώτη στιγμή εμείς επιλέξαμε ως τακτική, να εξασφαλίζουμε για κάθε έναν πολίτη που εμβολιάζεται και τη δεύτερη δόση.

Και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολούθησαν αυτή την τακτική, κάποιες χώρες επέλεξαν να έχουν ένα πιο γρήγορο ρυθμό. Αυτό όμως ενέχει τον κίνδυνο, και φάνηκε, ότι σε περίπτωση που έχουμε κάποιες καθυστερήσεις ή ανακατανομές στις παραδόσεις, να υπάρχει ο κίνδυνος να μην είναι εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση για τους πολίτες.

Θα ήθελα να μεταφέρω και πιστεύω το έχουν βιώσει όλοι οι συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, ότι υπάρχει μια πολύ καλή οργάνωση στα εμβολιαστικά κέντρα, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς ουρές και υπάρχει μια πολύ καλή ευταξία.

Σε αυτό έχει συμβάλει πάρα πολύ το προσωπικό, όλοι οι εργαζόμενοι και στο σύστημα Υγείας και όσοι ασχολούνται με τον εμβολιασμό. Θα ήθελα να ξαναπώ ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και να επισημάνω στους πολίτες ότι τα ραντεβού τηρούνται πάρα πολύ καλά και δεν χρειάζεται να φτάνουν στο εμβολιαστικό κέντρο αρκετή ώρα πιο πριν. Λίγα λεπτά πριν από το ραντεβού είναι αρκετά, τα ραντεβού τηρούνται και έτσι συμβάλλουμε όλοι να μην υπάρχει συνωστισμός στα εμβολιαστικά κέντρα.

Με αφορμή το περιστατικό στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων που είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και εμφανίζουν σήμερα συρροή κρουσμάτων, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι εξαιρετικής σημασίας να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι προφανές ότι υπήρχε μια χαλάρωση και όπως έχει πει ήδη η κυρία Θεοδωρίδου, η πρώτη δόση δεν εξασφαλίζει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου και είναι απαραίτητο να γίνει και η δεύτερη δόση και μάλιστα να περάσουν κάποιες μέρες και μετά τη δεύτερη δόση, έτσι ώστε να έχουμε την πλήρη αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Κορωνοϊός συναθροίσεις: Απαγορεύονται από σήμερα και έως την 1η Φεβρουαρίου 30

Κορωνοϊός συναθροίσεις: Απαγορεύονται από σήμερα και έως την 1η Φεβρουαρίου

Τα επιδόματα που πληρώνει ο ΟΠΕΚΑ την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, πληρωμή και για το πρόγραμμα Γέφυρα 32

Τα επιδόματα που πληρώνει ο ΟΠΕΚΑ την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, πληρωμή και για το πρόγραμμα Γέφυρα