σε

Εορτολόγιο 17 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο 17 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 7

Σύμφωνα με το Εορτολόγιο, σήμερα 17 Σεπτεμβρίου, η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά πολλά ονόματα καθώς γιορτάζουν πολλοί Άγιοι.

Πιο συγκεκριμένα, η σημερινή εορταστική ημέρα είναι ξεχωριστή για όσους έχουν ένα από τα παρακάτω ονόματα:

Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη, Αγία Αγαθόκλεια, Άγιοι Μάξιμος, Θεόδοτος και Ασκληπιοδότη, Αγία Λουκία η χήρα και Γεμινιανός ο γιος της, Αγία Θεοδότη «της εν Νίκαια», Άγιοι Πηλέας και Νείλος Ιερομάρτυρες και Επίσκοποι, Άγιοι Πατερμούθιος και Ηλίας οι ένδοξοι, Άγιοι Εκατό Μάρτυρες οι Αιγύπτιοι, Άγιοι Πενήντα Μάρτυρες από την Παλαιστίνη, Άγιοι Χαράλαμπος, Παντολέων και η συνοδεία τους, Άγιοι Ηρακλείδης και Μύρων επίσκοποι Ταμάσου της Κύπρου, Όσιος Αναστάσιος ο θαυματουργός «ὁ ἐν Κύπρῳ», Άγιος Ευξίφιος, Άγιος Ιωακείμ Α’ ο Πάνυ Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν οι: Σοφιανός, Σοφούλης, Σοφία, Σόνια, Σοφιανή, Σόφη, Σοφίνα, Φιφή, Σοφούλα, Σοφίτσα, Σοφάκι, Πίστη, Πίστις, Ελπίδα, Ελπίς, Αγάπιος, Αγάπη, Σοφιάννα, Αγαθοκλής, Αγαθοκλέας, Αγαθόκλεος, Αγαθόκλεια, Ολιβιανός, Ολβιανός, Ολιβία, Ολίβια, Παντολέων, Παντολέοντας, Παντολεοντής, Παντολεοντία, Παντολεοντή, Πηλεύς, Πηλέας.

Εορτολόγιο 17 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9Εορτολόγιο 17 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 10

Η Αγία Σοφία

Η Αγία Σοφία και οι κόρες της Πίστη, Ελπίς, Αγάπη, έζησαν επί Αυτοκράτορος Αδριανού. Τίμια και θεοσεβής γυναίκα, γρήγορα χήρεψε και με τις τρεις κόρες της πήγε στη Ρώμη. Εκεί καταγγέλθηκαν ως φημισμένες χριστιανές και όταν ο Αυτοκράτορας έμαθε ότι οι τέσσερις γυναίκες ήταν χριστιανές, διέταξε να τις συλλάβουν. Ζήτησε να παρουσιαστούν μπροστά του οι τρεις κόρες, μία προς μία.

Πρώτη ήταν η δωδεκάχρονη Πίστη, η οποία δεν δέχτηκε να απαρνηθεί τη χριστιανική πίστη, οπότε αποκεφαλίστηκε. Ακολούθησε η δεκάχρονη Ελπίδα και η εννιάχρονη Αγάπη, οι οποίες ομοίως δεν απαρνήθηκαν την πίστη τους και αποκεφαλίστηκαν. Αφού απομόνωσαν τη μητέρα, άρχισαν να ανακρίνουν τις κόρες. Πάντως, τα λόγια της Αγίας Γραφής αποτέλεσαν δυναμική απάντηση για όλες τις κόρες.

Η μητέρα τους Σοφία, η οποία αισθανόταν πολύ περήφανη για εκείνες, ενταφίασε με τιμές τα παιδιά της και παρέμεινε για τρεις ημέρες δίπλα στους τάφους τους, όπου και παρέδωσε το πνεύμα της. Υπολογίζεται ότι απεβίωσαν περί το 137. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη και των τεσσάρων στις 17 Σεπτεμβρίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ – Δήμος Χαϊδαρίου: Μαζεύουμε σχολικά είδη για τα παιδιά οικογενειών με οικονομικές δυσκολίες

Εκδήλωση αφιερωμένη στην άσκηση διοργανώνει ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης 24

Εκδήλωση αφιερωμένη στην άσκηση διοργανώνει ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης