σε

Εργατικό ατύχημα Λάρισα: Σοβαρός τραυματισμός σε εργοστάσιο – Πιάστηκαν τα χέρια 21χρονου σε μηχάνημα

Εργατικό ατύχημα Λάρισα: Σοβαρός τραυματισμός σε εργοστάσιο – Πιάστηκαν τα χέρια 21χρονου σε μηχάνημα 7

Ένας εργάτης 21 ετών τραυματίστηκε σε εργοστάσιο της Λάρισας όταν τα χέρια του πιάστηκαν σε μηχάνημα παραγωγής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο νεαρός έχει σοβαρά τραύματα και στα δυο του χέρια.

Σύμφωνα με το onlarissa.gr, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έσπευσε στο σημείο και μετέφερε τον άτυχο άνδρα στο Πανεμιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης. Για το σοβαρό ατύχημα διεξάγεται έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές, ενώ μέχρι τώρα δεν υπάρχουν νεότερες πληροφορίες για την υγεία του 21χρονου εργάτη.

Εργατικό ατύχημα Λάρισα: Σοβαρός τραυματισμός σε εργοστάσιο – Πιάστηκαν τα χέρια 21χρονου σε μηχάνημα 9Εργατικό ατύχημα Λάρισα: Σοβαρός τραυματισμός σε εργοστάσιο – Πιάστηκαν τα χέρια 21χρονου σε μηχάνημα 10

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Τι είναι εργατικό ατύχημα

Εργατικό ατύχημα είναι εκείνο που συμβαίνει στον εργαζόμενο κατά τη διάρκεια της  εργασίας ή με αφορμή την εργασία και το οποίο οφείλεται σε απότομο γεγονός (βίαιο συμβάν), εφόσον αυτό προκαλεί στον εργαζόμενο ανικανότητα να εργαστεί (για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με το εργατικό  ατύχημα εξομοιώνεται και η επαγγελματική ασθένεια.

1.2 Προϋποθέσεις

Αναλυτικότερα, για να θεωρηθεί ένα συμβάν εργατικό ατύχημα θα πρέπει να συντρέξουν οι εξής προϋποθέσεις:

· Το συμβάν να είναι βίαιο.

· Το συμβάν να έλαβε χώρα κατά την εκτέλεση της εργασίας ή επ’ αφορμή αυτής  (π.χ. μεταφορά εργαζομένων στον τόπο εργασίας).

· Να υπάρχει αιτιώδης συνάφεια, δηλαδή σύνδεσμος μεταξύ του επισυμβάντος  γεγονότος και της εργασίας.

· Η πρόκληση του βίαιου συμβάντος να μην οφείλεται σε πρόθεση του εργαζομένου.

· Το συμβάν να προκαλεί αδυναμία του εργαζομένου για εργασία πέραν των τριών (3) ημερών.

Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ο εργοδότης έχει υποχρέωση να αναγγείλει το εργατικό ατύχημα στις αρμόδιες αρχές και συγκεκριμένα στην πλησιέστερη αστυνομική  αρχή, στην αρμόδια επιθεώρηση εργασίας (εντός 48 ωρών) και στο ΙΚΑ (εντός 5 ημερών), ενώ ο εργαζόμενος δικαιούται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και αποζημίωση από τον εργοδότη για το ατύχημα.

Εργατικό ατύχημα Λάρισα: Σοβαρός τραυματισμός σε εργοστάσιο – Πιάστηκαν τα χέρια 21χρονου σε μηχάνημα 12Εργατικό ατύχημα Λάρισα: Σοβαρός τραυματισμός σε εργοστάσιο – Πιάστηκαν τα χέρια 21χρονου σε μηχάνημα 13

1.3 Υποχρέωση για πρόνοια

Δεδομένου ότι η εργασιακή σχέση δεν έχει μόνο οικονομικό αλλά και προσωπικό  χαρακτήρα, συνάγεται η γενικότερη υποχρέωση του εργοδότη να μεριμνά για την  προστασία του εργαζομένου. Η υποχρέωση αυτή αναφέρεται ως υποχρέωση πρόνοιας του  εργοδότη.  Θα μπορούσαμε να ορίσουμε την υποχρέωση για πρόνοια ως την υποχρέωση του εργοδότη να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη των εργασιακών συμφερόντων και της προσωπικότητας των εργαζομένων και να αποφεύγει κάθε ενέργεια που θα βλάψει  αδικαιολόγητα τα συμφέροντά τους.

Η γενικότερη αυτή υποχρέωση πρόνοιας εκφράζεται  κυρίως με τις ειδικότερες εργοδοτικές υποχρεώσεις για σεβασμό κάθε στοιχείου της  προσωπικότητας του εργαζομένου (επαγγελματική και προσωπική τιμή, ιδιωτική ζωή κ.ά.), για λήψη των κατάλληλων μέτρων προς αποφυγή εργατικού ατυχήματος και βλάβης της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, αλλά και γενικότερα για άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος στα όρια της νομιμότητας.

Κύρια έκφανση της υποχρέωσης πρόνοιας του εργοδότη αποτελεί η υποχρέωση  εξασφάλισης κατάλληλων συνθηκών εργασίας (υποχρέωση για υγιεινή και ασφάλεια των  εργαζομένων). Σύμφωνα με τη νομοθεσία (662ΑΚ), ο εργοδότης οφείλει να ρυθμίζει τα σχετικά με την εργασία και το χώρο της, καθώς και τα σχετικά με τη διαμονή, τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα ή εργαλεία, έτσι ώστε να προστατεύεται η ζωή και η  υγεία του εργαζομένου. Τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις ρυθμίζονται αναλυτικότερα από το Νόμο 1568/1985, όπως τροποποιήθηκε με τους Νόμους 1767/1988, 2084/1992, 2224/1994 και 3144/2003.

Γενικότερα, προβλέπονται τα εξής:

  • Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 άτομα (150 σύμφωνα με μεταβατική διάταξη) έχουν δικαίωμα να συνιστούν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, αποτελούμενες από εκλεγμένους αντιπροσώπους στην επιχείρηση.
  • Εάν στην επιχείρηση υφίσταται συμβούλιο εργαζομένων, τα μέλη της επιτροπής ορίζονται από το συμβούλιο.
  • Σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 50 άτομα ορίζεται εκλεγμένος αντιπρόσωπος των εργαζομένων για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας στην επιχείρηση.
  • Σε επιχειρήσεις που απασχολούν κατά ετήσιο μέσο όρο πάνω από 50 εργαζομένους, ο εργοδότης έχει υποχρέωση να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τεχνικού ασφαλείας και ιατρού εργασίας.
  • Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι, σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων για υγιεινή και ασφάλεια στην επιχείρηση, προβλέπονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τους εργοδότες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Πάτρα νέα: Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση σε 16χρονη αθλήτρια 26

Πάτρα νέα: Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση σε 16χρονη αθλήτρια

Γώγος για κορωνοϊό: Η κολχικίνη χορηγείται στα πρώτα 24ωρα – Τι ισχύει για τα άλλα δύο στελέχη 28

Γώγος για κορωνοϊό: Η κολχικίνη χορηγείται στα πρώτα 24ωρα – Τι ισχύει για τα άλλα δύο στελέχη