σε

Εστίαση 3 Μαΐου: Ανοίγει ξανά σήμερα

Εστίαση 3 Μαΐου: Ανοίγει ξανά σήμερα 5

Η εστίαση ανοίγει ξανά σήμερα Μαΐου μετά από 6 σχεδόν μήνες με τους επαγγελματίες του κλάδου να παίρνουν μια βαθιά ανάσα μετά από την τόση απραξία. Όπως είχε ανακοινωθεί, τα καφέ και τα εστιατόρια ανοίγουν σήμερα με περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού.

Να σημειώσουμε ότι η έκδοση της ΚΥΑ αποκατέστησε το αρχικό μπέρδεμα με τους ΚΑΔ. Στην αρχική απόφαση για το άνοιγμα της εστίασης εξαιρούνταν βασικοί ΚΑΔ, όπως αυτός των καφέ-μπαρ, γεγονός που σήμαινε ότι θα έμεναν κλειστές πάρα πολλές επιχειρήσεις.

Εστίαση 3 Μαΐου: Ανοίγει ξανά σήμεραΕστίαση 3 Μαΐου: Ανοίγει ξανά σήμερα

Εστίαση 3 Μαΐου: Ανοίγει ξανά σήμερα

Εστίαση 3 Μαΐου: Ποια μέτρα θα ισχύουν

Από σήμερα θα μπορούμε να πάμε σε ένα καφέ ή εστιατόριο, στέλνοντας SMS με κωδικό 6 στο 13033. Το κατάστημα, βέβαια, θα είναι ανοιχτό μόνο αν διαθέτει ανοικτό υπαίθριο χώρο και, φυσικά, με τις απαραίτητες αποστάσεις και, άρα, με συγκεκριμένο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων.

Επίσης, υπάρχει ισχυρή σύσταση, όταν καθόμαστε σε ένα χώρο εστίασης, να φοράμε τη μάσκα όταν δεν πίνουμε ή τρώμε. Τα μαγαζιά θα κλείνουν στις 22:45, αφού από τη Δευτέρα του Πάσχα θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23.00 και άρα θα πρέπει να φροντίζουμε 23:00 το βράδυ, όπως είπε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, να είμαστε όλοι στο σπίτι μας.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

Συνολικά για τον χώρο της εστίασης – εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering (πλην φοιτητικών εστιατορίων) – προβλέπεται ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Θα λειτουργήσουν μόνον οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρέχοντας υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο.
  • Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών.
  • Μη αναπαραγωγή μουσικής.

Εστίαση 3 Μαΐου: Ανοίγει ξανά σήμερα 8Εστίαση 3 Μαΐου: Ανοίγει ξανά σήμερα 9

Οι υγειονομικοί όροι

  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
  • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.
  • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
  • Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.
  • Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.
  • Δυνατότητα λειτουργίας από τις 05:00 έως τις 22:45.

Επιπλέον, οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λειτουργίας των καταστημάτων, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων επιτρέπεται μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Να σημειωθεί ότι οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Κατ’ εξαίρεση, λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία όμως θα εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και οι κανόνες υγιεινής.

Εστίαση 3 Μαΐου: Γιατί δεν θα ακούγεται μουσική

Τους λόγους για τους οποίους δεν θα επιτρέπεται σε πρώτη φάση στα καταστήματα εστίασης που θα ανοίξουν στις 3 Μαΐου να παίζουν μουσική, είχε εξηγήσει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών του υπουργείου Υγείας.

«Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια ή επιβάλλει στους ανθρώπους να πλησιάσουν πιο κοντά για να ακουστούν και αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος. Δεν έχει να κάνει με τον ήχο, έχει να κάνει με το ότι προσαρμόζουμε τη φωνή μας», είχε δηλώσει ο κ. Εξαδάκτυλος στο Open.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι χωρίς μουσική οι πελάτες δεν θα καταβάλλουν επιπλέον προσπάθεια για να μιλήσουν όπως συμβαίνει σε ένα χώρο με δυνατή μουσική.

«Με αυτό τον τρόπο θα είναι ασφαλέστερη η δραστηριότητα που ανοίγει. Με τον άλλο τρόπο δεν θα είναι ασφαλής. Φοβόμαστε ότι υπάρχει μια παρανόηση πως το πρόβλημα είναι πίσω μας. Δεν είναι πίσω μας. Είμαστε σε μια εύθραυστη πορεία βελτίωσης και σταθεροποίησης αλλά δεν είμαστε σε φάση που έχουμε ξεπεράσει εντελώς το πρόβλημα και τα έχουμε αφήσει όλα πίσω μας», ειχε σημειώσει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Rapid test ΕΟΔΥ: Που θα γίνουν σήμερα 23

Rapid test ΕΟΔΥ: Που θα γίνουν σήμερα

Τριαντάφυλλος: Το σοκαριστικό στοιχείο που έχει να αντιμετωπίσει η παραγωγή του Survivor 25

Τριαντάφυλλος: Το σοκαριστικό στοιχείο που έχει να αντιμετωπίσει η παραγωγή του Survivor