σε

Εστίαση άνοιγμα: Η πρώτη μέρα – Τι ζητούν βουλευτές της ΝΔ

Εστίαση άνοιγμα: Η πρώτη μέρα – Τι ζητούν βουλευτές της ΝΔ 5

Η εστίαση άνοιξε μετά από έξι μήνες σχεδόν, με μέτρα για τον κορωνοϊό, και ο κόσμος κατέκλυσε τα καφέ και τα εστιατόρια σε όλες τις πόλεις, από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη μέχρι και την περιφέρεια.

Οι πελάτες εμφανίστηκαν στα καταστήματα από νωρίς το πρωί αφού σε όλους έλειψε ένας καφές με καλή παρέα στα στέκια του καθένα. Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές:

Εστίαση άνοιγμα: Η πρώτη μέρα – Τι ζητούν βουλευτές της ΝΔ 7Εστίαση άνοιγμα: Η πρώτη μέρα – Τι ζητούν βουλευτές της ΝΔ 8Εστίαση άνοιγμα: Η πρώτη μέρα – Τι ζητούν βουλευτές της ΝΔ 10Εστίαση άνοιγμα: Η πρώτη μέρα – Τι ζητούν βουλευτές της ΝΔ 11

Εστίαση άνοιγμα: Άλλοι φορούσαν μάσκες στα τραπέζια, άλλοι όχιΕστίαση άνοιγμα: Άλλοι φορούσαν μάσκες στα τραπέζια, άλλοι όχι

Εστίαση άνοιγμα: Άλλοι φορούσαν μάσκες στα τραπέζια, άλλοι όχι

Εστίαση άνοιγμα: Τα μέτρα που ισχύουν

Από σήμερα Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου, επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις εξής προϋποθέσεις:

 • Αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο.
 • Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών.
 • Χωρίς μουσική

Εστίαση άνοιγμα: Η πρώτη μέρα – Τι ζητούν βουλευτές της ΝΔ 14Εστίαση άνοιγμα: Η πρώτη μέρα – Τι ζητούν βουλευτές της ΝΔ 15

Οι υγειονομικοί κανόνες:

 • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
 • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.
 • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
 • Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.
 • Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
 • Δυνατότητα λειτουργίας από τις 05:00 έως τις 22:45.

Συγκεκριμένα μέτρα προβλέπονται και σχετικά με τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών:

 • 0,90 εκ. αν δεν παρεμβάλλεται καρέκλα
 • 1,20 εκ. αν παρεμβάλλεται καρέκλα μόνο από τη μια πλευρά μεταξύ τραπεζιών
 • 1,80 εκ. αν παρεμβάλλονται καρέκλες και από τις δυο πλευρές των τραπεζιών.

Να σημειώσουμε ότι τα μηνύματα στο 13033 παραμένουν σε ισχύ τουλάχιστον με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις μέχρι τα μέσα Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί εστιατόριο, καφέ ή μπαρ, σε εξωτερικό χώρο, θα στέλνει SMS με τον κωδικό «6» στο 13033.

Εστίαση άνοιγμα: Η πρώτη μέρα – Τι ζητούν βουλευτές της ΝΔ 17Εστίαση άνοιγμα: Η πρώτη μέρα – Τι ζητούν βουλευτές της ΝΔ 18

Εστίαση άνοιγμα: Στιγμιότυπο από τη ΘεσσαλονίκηΕστίαση άνοιγμα: Στιγμιότυπο από τη Θεσσαλονίκη

Εστίαση άνοιγμα: Στιγμιότυπο από τη Θεσσαλονίκη

Εστίαση άνοιγμα: Τι ζητούν 7 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Επτά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν με επιστολή τους στον Νίκο Χαρδαλιά παράταση ωραρίου τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα και να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση. Αναλυτικά η επιστολή τους:

«Αξιότιμε κ. Χαρδαλιά,

Mετά την σαφή μείωση του επιδημικού κύματος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της εστίασης από τη Δευτέρα 3 Μαΐου με συγκεκριμένους όρους και κανόνες.

Είναι αυτονόητο ότι οι κανόνες που έχουν ανακοινωθεί, όπως οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών, η αποκλειστική χρήση της εστίασης σε υπαίθριους χώρους από καθήμενους επισκέπτες, η χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ και η ορθή και συνεχής χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους, πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα για να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού και υπερμετάδοσης του ιού.

Ωστόσο, οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τους περιορισμούς που αποφασίστηκαν σε ότι αφορά τη μουσική αλλά και την απαγόρευση κυκλοφορίας που θα υποχρεώσει τα καταστήματα να κλείνουν το αργότερο στις 22.45.

Οι περιορισμοί αυτοί δημιουργούν σημαντικά εμπόδια στην ομαλή επαναλειτουργία της εστίασης και συνολικά της αγοράς. Είναι επίσης βέβαιο ότι το ωράριο θα προκαλεί σε καθημερινή βάση συνωστισμό κατά την έξοδο των πελατών από τα καταστήματα εστίασης. Η πιθανότητα που προκύπτει είναι ότι έτσι δεν θα αποτραπούν φαινόμενα συνωστισμού σε σπίτια μετά τη λήξη του ωραρίου κυκλοφορίας.

Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι τα νέα μέτρα «επιχειρούν να ανακουφίσουν την πολύμηνη πίεση που δέχονται οι πολίτες και ότι περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα».

Η μάχη που δίνουν οι επιχειρήσεις για να κρατηθούν όρθιες από την πανδημία δεν έχει τελειώσει. Και δεν θα τελειώσει σύντομα. Θα χρειαστεί χρόνος και μεγάλη προσπάθεια από όλους. Η κόπωση και η διάχυτη αγωνία για το μέλλον αυτών των επιχειρήσεων δεν θα πρέπει να επιτείνεται από ανεφάρμοστα μέτρα.

Επειδή είναι βέβαιο ότι οι επιχειρήσεις της εστίασης θα επιδείξουν και αυτές την υπευθυνότητα που επέδειξαν και τα εμπορικά καταστήματα σε ότι αφορά την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Προτείνουμε την άρση της απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση αλλά και την παράταση της κυκλοφορίας τουλάχιστον μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα.

Αναμένοντας την θετική απάντησή σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση, οι βουλευτές

Ανδρέας Κατσανιώτης, Αχαΐας

Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Β’ Αθηνών

Χρήστος Μπουκώρος, Μαγνησίας

Ιωάννης Μελάς, Α’ Πειραιώς & Νήσων Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Α’ Πειραιώς & Νήσων Χρήστος Δερμετζόπουλος, Έβρου

Θεμιστοκλής Χειμάρας, Φθιώτιδας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Εξαφάνιση 14χρονης Πατήσια: Αγνοούνται τα ίχνη της 33

Εξαφάνιση 14χρονης Πατήσια: Αγνοούνται τα ίχνη της

Αταλάντη: Παρασύρθηκε ηλικιωμένη από αυτοκίνητο 35

Αταλάντη: Παρασύρθηκε ηλικιωμένη από αυτοκίνητο