σε

Εξαδάκτυλος για lockdown: «Η επιστροφή στην ομαλότητα θα γίνει μέσα στον Μάρτιο»

Εξαδάκτυλος για lockdown: «Η επιστροφή στην ομαλότητα θα γίνει μέσα στον Μάρτιο» 7

Στην επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής και στα μέτρα που ισχύουν για όλον τον Νομό από σήμερα το πρωί στάθηκε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως είπε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, «είδαμε το επιδημιολογικό φορτίο να αυξάνεται στις 25 Ιανουαρίου, ενώ ξεκίνησε περίπου στις αρχές του μήνα η κινητικότητα του ιού».

«Εμμέσως, ενδεχομένως να οφείλεται στο άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είτε λόγω του συνωστισμού των μαθητών ή της κίνησης των συνοδών/διδασκόντων. Ίσως, όλα αυτά μαζί» τόνισε.

Κατά τον κ. Εξαδάκτυλο «οι αριθμοί λένε την απόλυτη αλήθεια. Είναι ότι αρκετά παιδιά νόσησαν ή είναι ασυμπτωματικά. Τα παιδιά μεταδίδουν εγώ διάβασα αριθμούς και μιλάνε με απόλυτο οι αριθμοί είναι πολύ συγκεκριμένοι». Εκτίμησε ότι ενδεχομένως να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα της καμπύλης γύρω στις 7 Μαρτίου.

Ενώ, μιλώντας για το lockdown που επιβλήθηκε από την Πέμπτη (11/2) στην Αττική, σχολίασε πως η έγκαιρη εφαρμογή του θα βοηθήσει να μπούμε σε ομαλότητα νωρίτερα. Φάνηκε μάλιστα αισιόδοξος, λέγοντας ότι το Πάσχα «θα ακούσουμε τις καμπάνες, θα ανακάμψουμε νωρίτερα».

Η επιστροφή στην ομαλότητα, όπως υπογράμμισε, θα γίνει καθώς μέσα στον Μάρτιο αναμένεται μια σημαντική αύξηση της ροής των εμβολίων ενώ ήδη τρεις εταιρείες προετοιμάζονται για να στείλουν εμβόλια. «Δεν αποκλείεται να επιτύχουμε ακόμη και το 15% της ανοσίας μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ενώ και οι καιρικές συνθήκες που θα βελτιωθούν θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Εξαδάκτυλος για lockdown: «Η επιστροφή στην ομαλότητα θα γίνει μέσα στον Μάρτιο» 9Εξαδάκτυλος για lockdown: «Η επιστροφή στην ομαλότητα θα γίνει μέσα στον Μάρτιο» 10

Τι αλλάζει από σήμερα στην Αττική:

  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους.
  • Εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση θα είναι σε ισχύ από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.
  • Τις υπόλοιπες ώρες, οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τη χρήση SMS για τους 6 λόγους που ίσχυαν κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.

Σχετικά με τις υπερτοπικές μετακινήσεις εκτός περιφέρειας Αττικής, αυτές επιτρέπονται μόνο για τους εξής λόγους και με την επίδειξη των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων:

  • Μετακίνηση από και προς την εργασία
  • για σοβαρούς λόγους υγείας
  • προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας
  •  για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
  • για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή / φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων
  • για μια και μόνο μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό
  • για λόγους συγκομιδής αγροτικών προϊόντων και πάντα με τα κατάλληλα αποδεικτικά έγγραφα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Στη Βουλή για την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας ο Ι. Βαρδακαστάνης 23

Στη Βουλή για την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας ο Ι. Βαρδακαστάνης

Γιώργος Τράγκας: Άσχημα τα νέα για τον γνωστό δημοσιογράφο 25

Γιώργος Τράγκας: Άσχημα τα νέα για τον γνωστό δημοσιογράφο