σε

Εξαδάκτυλος κορωνοϊός: Όλη η Ελλάδα κινδυνεύει από το «σύνδρομο της Θεσσαλονίκης»

Εξαδάκτυλος κορωνοϊός: Όλη η Ελλάδα κινδυνεύει από το «σύνδρομο της Θεσσαλονίκης» 7

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μίλησε για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, για το πώς πάνε οι εμβολιασμοί, ενώ σημείωσε ότι όλη η Ελλάδα κινδυνεύει από το «σύνδρομο της Θεσσαλονίκης», εννοώντας τη χαλάρωση στα σημεία όπου μειώνονται τα κρούσματα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Για την πρώτη δόση του εμβολίου, είπε: «Όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου αρχίζει να του παρέχει μια κάποια προστασία 15 ημέρες μετά την πρώτη δόση, πλήρη προστασία 15 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση και εφόσον μολυνθεί πριν τις πρώτες 15 ημέρες μετά την πρώτη δόση, νοσεί ήπια. Εγώ ήμουν σε αυτή την περίπτωση».

Εξαδάκτυλος κορωνοϊός: Όλη η Ελλάδα κινδυνεύει από το «σύνδρομο της Θεσσαλονίκης» 9Εξαδάκτυλος κορωνοϊός: Όλη η Ελλάδα κινδυνεύει από το «σύνδρομο της Θεσσαλονίκης» 10

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων, τόνισε: «Πιστεύω ότι όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες συμμετέχουν στη μετάδοση της νόσου εφόσον αφορούν περισσότερο από έναν ανθρώπους. Ακούσαμε μια ανακοίνωση ότι αρχίσαμε να έχουμε από τις 25 Ιανουαρίου και μετά μια σταδιακή μικρή αλλά σταθερή αύξηση των κρουσμάτων. Στις 25 Ιανουαρίου ξέρουμε όλοι ότι άρχισε να αποτυπώνεται η δραστηριότητα μας της 11ης Ιανουαρίου, είναι η κίνηση στην κοινωνία μέσα που προέρχεται από το άνοιγμα των σχολείων.

Σε αυτή την εβδομάδα προστίθεται και η κίνηση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου το οποίο ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου, και μετά τις 14. Φεβρουαρίου θα προσθέσουμε και την κινητικότατα από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Ενδεχομένως το διαφορετικό που να προστίθεται αυτή τη στιγμή είναι ότι η βρετανική μετάλλαξη που ξέρουμε ότι είναι πιο μεταδοτική είναι παρούσα και θα πρέπει να προσαρμόσουμε τις δραστηριότητές μας αναλόγως».

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ σημείωσε ακόμα ότι: «Εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στις «Αλκυονίδες ημέρες» της πανδημίας, σε αυτές όπως γνωρίζετε δεν σημαίνει ότι ήρθε το καλοκαίρι, χειμώνας είναι απλώς είναι οι μέρες που μας επιτρέπουν να βγούμε λιγάκι και ξαναμπαίνουμε μέσα. Αυτό το πράγμα εκτιμώ ότι συμβαίνει».

Ερωτηθείς τι πιστεύει ότι θα πρέπει να κλείσει άμεσα αν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, απάντησε: «Αυτή η συζήτηση έχει μέσα ένα τεράστιο δίλημμα δηλαδή σε τι δίνει κανείς προτεραιότητα στο εισόδημα των νοικοκυριών ή στην εκπαίδευση των παιδιών του που οπωσδήποτε η τηλεκπαίδευση υπολείπεται της φυσικής παρουσίας. Εγώ θα έδινα προτεραιότητα στο εισόδημα των νοικοκυριών».

Για το αν πρέπει να κλείσουν τα σχολεία: «Εφόσον χρειαστεί νομίζω ότι αυτή είναι η επιλογή που πρέπει να κάνουμε διότι δεν έχουμε μια οικονομία η οποία μπορεί να μας στηρίζει αενάως».

Εξαδάκτυλος κορωνοϊός: Όλη η Ελλάδα κινδυνεύει από το «σύνδρομο της Θεσσαλονίκης» 12Εξαδάκτυλος κορωνοϊός: Όλη η Ελλάδα κινδυνεύει από το «σύνδρομο της Θεσσαλονίκης» 13

Για τη σύγκριση των επιπτώσεων του ανοίγματος λιανεμπορίου και σχολείων: «Το λιανεμπόριο άνοιξε στις 14 Δεκεμβρίου υπό όρους και δεν είδαμε καμία επίπτωση από αυτό».

Στην ερλωτηση αν το πρόβλημα το προκαλούν τα σχολεία, είπε ότι: «Οι αριθμοί το λένε αυτό. Οι αριθμοί δεν μας επιτρέπουμε να βγάλουμε άλλα συμπεράσματα όσο και αν θέλουμε».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η Αττική κινδυνεύει από το σύνδρομο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε: «Όλη η Ελλάδα κινδυνεύει από το σύνδρομο της Θεσσαλονίκης, και η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει από το σύνδρομο της Θεσσαλονίκης και το λεω γιατί έχω παρατηρήσει μια χαλάρωση στην πόλη μας.

Όλη η Ελλάδα κινδυνεύει, είδαμε πάρα πολλές φορές περιοχές που ήταν καταπράσινες και ανθρώπους που λέγανε «μα εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα γιατί να μην έχουμε ανοιχτά τα μαγαζιά μας», μέχρι να τελειώσουν τη φράση τους είδαμε να έχουν κοκκινίσει οι περιοχές τους και να μπαίνουν σε σκληρή καραντίνα. Δυστυχώς η χώρα μας είναι μικρή και ο ιός είναι ύπουλος».

Εξαδάκτυλος κορωνοϊός: Όλη η Ελλάδα κινδυνεύει από το «σύνδρομο της Θεσσαλονίκης» 15Εξαδάκτυλος κορωνοϊός: Όλη η Ελλάδα κινδυνεύει από το «σύνδρομο της Θεσσαλονίκης» 16

Για τον εμβολιασμό, σχολίασε: «Ο εμβολιασμός εξελίσσεται ανάλογα με την προμήθεια των εμβολίων. Δεν έχουμε τις προμήθειες τις οποίες θα θέλαμε να έχουμε, αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς και μετρημένοι είμαστε στην πλευρά του πλανήτη που προμηθευόμαστε εμβόλια άρα είμαστε στην καλή πλευρά.

Εκείνο που θέλω να πω για τον εμβολιασμό είναι ότι θα πρέπει να έχουμε μια προετοιμασία τέτοια ώστε αν τυχόν έχουμε μαζική παραλαβή εμβολίων να μπορέσουμε μαζικά και τάχιστα να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό. Δηλαδή αν έχουμε 5 εκατομμύρια εμβόλια να μην έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε 2 εκατομμύρια ανθρώπους το μήνα αλλά να εμβολιάσουμε 5 εκατομμύρια και εκεί μπορούμε να φτάσουμε γιατί έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό γιατρών και ένα πολύ μεγάλο αριθμό ιατρείων».

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Πηνελόπη Αναστασοπούλου: Oι αναρτήσεις της ηθοποιού και τα αινιγματικά σχόλια Καφετζόπουλου 30

Πηνελόπη Αναστασοπούλου: Oι αναρτήσεις της ηθοποιού και τα αινιγματικά σχόλια Καφετζόπουλου

Lockdown: Έρχεται ολικό λουκέτο στην Αττική 32

Lockdown: Έρχεται ολικό λουκέτο στην Αττική