σε

Φωτιά Μόρια: Νέα πυρκαγιά προκάλεσε πανικό – Έτρεχαν να σωθούν

Φωτιά Μόρια: Νέα πυρκαγιά προκάλεσε πανικό – Έτρεχαν να σωθούν 3

Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει στη Μόρια. Όπως μεταδόθηκε από το δελτίο του Open, καίγονται σκηνές, ενώ οικογένειες τρέχουν να σωθούν. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, έχουν ακουστεί εκρήξεις από φιάλες υγραερίου. Η Αστυνομία απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενώ η Πυροσβεστική προσπαθεί να σβήσει την πυρκαγιά για να μην επεκταθεί στη γύρω δασική έκταση.

Καίγονται σκηνές που είχαν γλιτώσει από τη χθεσινή πυρκαγιά, ενώ η κατάσταση είναι πραγματικά επικίνδυνη. Τα αποκαΐδια πετάγονται πάνω στα πλαστικά που αρπάζουν αμέσως φωτιά. Δεν έχει γίνει γνωστό πως ξεκίνησε η νέα πυρκαγιά.

Τι θα γίνει με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Λέσβο ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης δήλωσε πως θα εξασφαλιστεί φιλοξενία για τους 3.500 αιτούντες άσυλο σε πλοία, αλλά και σε σκηνές. Σημείωσε επίσης πως οι 8 πρόσφυγες από τους 35 θετικούς στον ιό εντοπίστηκαν και συνεχίζονται οι έρευνες για τους υπόλοιπους.

Επίσης από την Πέμπτη ξεκινούν εκτεταμένες εξετάσεις για κορωνοϊό και στους κατοίκους της Μυτιλήνης και των δίπλα χωριών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στέλνει επίσης γιατρούς και νοσηλευτές στη Λέσβο.

«Καταστράφηκαν διοικητικές εγκαταστάσεις και ένα μόνο μέρος από τους χώρους φιλοξενίας. Βασικές προτεραιότητες ήταν η μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων και η εκκένωση του καταυλισμού. Δεν υπάρχουν τραυματίες, θύματα και αγνοούμενοι», σημείωσε ο κ. Μηταράκης. Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, ήδη μεταφέρονται στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που παρέμειναν στο ΚΥΤ.

Οι πλέον ευάλωτοι, περίπου 1000 θα διαμείνουν δωρεάν σήμερα σε πλοίο που παραχώρησε η Blue Star Αύριο θα πλεύσουν στη Λέσβο δύο αρματαγωγά. Οι υπόλοιποι θα διαμείνουν σε σκηνές στη Μόρια σε χώρους που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά. «Οι περισσότεροι παραμένουν μακριά από τον αστικό ιστό», τόνισε.

«Χρειάζεται κλειστή ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας, ασφαλής, με ανθρώπινες συνθήκες, μικρότερη από αυτή που είναι σήμερα», τόνισε. Ο κ. Μηταράκης είπε πως «είναι δεδομένο ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο για την καραντίνα».

«Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί»

«Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας» τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημείωσε πως οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν και θα προστατευτούν, οι φιλοξενούμενοι θα στεγαστούν σε κατάλληλες σκηνές και οι θετικοί στον κορωνοϊό θα έχουν περίθαλψη.

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας , Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, για λόγους δημόσιας υγείας.

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Oruc Reis: Η Ελλάδα ζήτησε στο ΝΑΤΟ την απόσυρσή του 16

Oruc Reis: Η Ελλάδα ζήτησε στο ΝΑΤΟ την απόσυρσή του

Πέθανε παλαίμαχος Έλληνας τερματοφύλακας 18

Πέθανε παλαίμαχος Έλληνας τερματοφύλακας