σε

Γαβράς για Χρυσή Αυγή: «Η αληθινή Ελλάδα είναι αυτοί που κατέβηκαν στο δρόμο»

Γαβράς για Χρυσή Αυγή: «Η αληθινή Ελλάδα είναι αυτοί που κατέβηκαν στο δρόμο» 9

Ο διάσημος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, μίλησε στην ΕΡΤ για την καταδικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζοντας την ιστορική, ενώ όπως σημείωσε αποδόθηκε επιτέλους δικαιοσύνη για την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, ενώ επέμεινε ότι οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία μας ώστε να μην ξαναδυναμώσει η ακροδεξία σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που έχει υποφέρει από τον ναζισμό.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η οικογένεια «θα βρει το δίκιο της και όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό το ναζιστικό σύστημα που υπήρξε στην Ελλάδα έφερε στη Βουλή ανθρώπους που χαιρετούν ακόμη τον Χίτλερ. Με ιδέες τόσο ξεπερασμένες και τόσο τρομακτικές. Και πρέπει να συνεχιστεί μία παιδεία γιατί δεν γνωρίζουν οι νέοι τι ήταν ο ναζισμός».

Γαβράς για Χρυσή Αυγή: «Η αληθινή Ελλάδα είναι αυτοί που κατέβηκαν στο δρόμο» 11Γαβράς για Χρυσή Αυγή: «Η αληθινή Ελλάδα είναι αυτοί που κατέβηκαν στο δρόμο» 12

Η εκλογή της Χρυσής Αυγής ήταν ένα σοκ στην Ευρώπη γιατί «στη χώρα της δημοκρατίας βάλαμε στη Βουλή ναζιστές. Επιπλέον πρέπει να διδαχθεί η ιστορία μας επί Κατοχής. Ήταν τελείως αρνητική. Να διδαχθεί η Αντίσταση που έγινε. Δεν φαίνεται ότι έχει διδαχθεί για αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε πολλή δουλειά γιατί η γενική κατάσταση είναι πολύ αρνητική και αυτές οι λύσεις προτείνουν στην κοινωνία μας που δεν ξέρει καλά το παρελθόν, οι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι καλές λύσεις. Και είδαμε στο παρελθόν που έφτασαν αυτές τις κλήσεις της άκρας δεξιάς και του ναζισμού».

H μεγαλειώδης συγκέντρωση στο Εφετείο

Σχετικά με τη διαδήλωση έξω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής ανέφερε ότι «η αληθινή Ελλάδα είναι αυτοί που κατέβηκαν στο δρόμο. Είναι η οικογένεια του Παύλου που θα υποφέρει αυτή η οικογένεια σε όλη της τη ζωή εξαιτίας των ναζιστών. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να είναι παραδειγματική γιατί λένε ότι είμαστε η χώρα της δημοκρατίας».

Το «Ζ» του Κώστα Γαβρά και η δολοφονία του Λαμπράκη

Ο Κώστας Γαβράς μας έχει προσφέρει πολλές ταινίες ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό. Μία από αυτές, το «Ζ» αναφέρεται στην δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963 από παρακρατικούς φασίστες.

«Ζ» είναι ο τίτλος ταινίας του Κώστα Γαβρά, παραγωγής 1969, με θέμα τη δολοφονία του αριστερού βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη, και την αναζήτηση των ενόχων από τον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, μετέπειτα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το σενάριο, διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος που έγραψε το 1966 ο Βασίλης Βασιλικός, υπέγραψε ο Ισπανός συγγραφέας Χόρχε Σεμπρούν, ο οποίος αργότερα έγινε υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας. Πρόθεση των δημιουργών ήταν το «Ζ» του τίτλου να προφέρεται «Ζει» και όχι «ζήτα», καθώς ήθελαν να εκφράζει ηχητικά το ρήμα που ακουγόταν στις διαδηλώσεις που έγιναν όταν σκοτώθηκε ο βουλευτής – «Λαμπράκη ζεις, εσύ μας οδηγείς» και «Ζει, Ζει, Ζει».

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Απεργία ΑΔΕΔΥ: Και οι δάσκαλοι θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις στις 15 Οκτώβρη 25

Απεργία ΑΔΕΔΥ: Και οι δάσκαλοι θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις στις 15 Οκτώβρη

Τραγωδία στον Πύργο: Τον πέταξαν ζωντανό στα σκουπίδια και τον άφησαν να πεθάνει 27

Τραγωδία στον Πύργο: Τον πέταξαν ζωντανό στα σκουπίδια και τον άφησαν να πεθάνει