σε

Γιάννης Λαγός: 6.500 ευρώ τον μήνα ακόμη κι αν μπει φυλακή

Γιάννης Λαγός: 6.500 ευρώ τον μήνα ακόμη κι αν μπει φυλακή 9

Ο Γιάννης Λαγός είναι ένας από τους 7 του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής. Μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων την Τετάρτη, έγινε ο πρώτος ευρωβουλευτής που καταδικάζεται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει και μεγάλα ερωτηματικά σε σχέση με τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφού υπάρχει μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Σε ό, τι αφορά την περίπτωση του Γιάννη Λαγού, που δεν μπορεί να συλληφθεί λόγω μη άρσης ασυλίας, ως ευρωβουλευτής, οι Αρχές σκέπτονται πως αν δεν υπάρξει ανασταλτικός χαρακτήρας στην ποινή, θα προχωρήσουν σε διεθνές ένταλμα σύλληψης. Η συγκεκριμένη διαδικασία ακολουθείται για οποιαδήποτε περίπτωση που κάποιος κριθεί ένοχος χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα -και δεν βρίσκεται στη χώρα- για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως όμως αναφέρει στην κάμερα του Open o καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος «η ποινική καταδίκη του Γιάννη Λαγού δεν συνεπάγεται έκπτωση από το αξίωμά του».

Το κλίμα για τον Γιάννη Λαγό στις Βρυξέλλες μόνο ευνοϊκό δεν είναι, καθώς ο πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, καταγγέλλοντας την συμπεριφορά του πρώην χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού. Σύμφωνα με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης πρώην χρυσαυγίτης επιτέθηκε στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου – και όχι μόνο. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ ζητά από τον πρόεδρο Σασόλι «να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε η κατάπτυστη συμπεριφορά να μην επαναληφθεί ξανά».

Αμετανόητος ο Λαγός

Ο Γιάννης Λαγός πάντως, συνεχίζει να προκαλεί. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του από τις Βρυξέλλες όπου και βρίσκεται μετά και την απόφαση ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση ανέφερε: «Έζησα σε ένα καθεστώς πλήρους τρομοκράτησης όλων των θεσμών στην Ελλάδα, ζήσαμε το απόλυτο δικαστήριο του βουνού. Η δημοκρατία του βουνού επέστρεψε». Ο ίδιος αναφέρει ότι αν δεν βγει θετικό το τεστ για τον κορονοϊό στο οποίο έχει υποβληθεί, τη Δευτέρα θα βρίσκεται στο δικαστήριο. Ο Γιάννης Λαγός χαρακτήρισε τη δίκη «αισχρή» και τους δικαστές «ανθρωπάκια που σέρνονται προκειμένου να αναρριχηθούν στα αξιώματα που θέλουν». «Δεν θα υποκύψουμε, αυτή είναι η δικαιοσύνη τους, τους τη χαρίζουμε».

Τι θα κάνει το Ευρωκοινοβούλιο

Παραμένει γρίφος η διαχείριση της υπόθεσης του ευρωβουλευτή Λαγού, είναι μακρά η διαδικασία και είναι και η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να δει ένα τέτοιο περιστατικό.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Open στις Bρυξέλλες, Μαρία Ψαρά, καταρχάς, αφού οριστικοποιηθούν οι ποινές, η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η πρωτοβουλία για να ζητηθεί η άρση της ασυλίας βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανήκει στον ασκούντα την ποινική δίωξη εισαγγελέα πλημμελειοδικών (άρθρο 27 ΚΠΔ) ή, κατά περίπτωση, στον εισαγγελέα ειδικών καθηκόντων (εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, άρθρο 33 ΚΠΔ, εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς άρθρο 35 ΚΠΔ). Η αίτηση του εισαγγελικού λειτουργού και η σχετική δικογραφία υποβάλλεται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος καθίσταται αρμόδιος για τη διαβίβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάτι, που απαιτεί κάποιες μέρες – εκ των πραγμάτων.

Στη συνέχεια, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της Χώρας ή (κατά κανόνα) ο εντεταλμένος από αυτόν Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ενεργεί όπως και στις περιπτώσεις άρσης της ασυλίας των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δηλαδή προβαίνει στον έλεγχο της δικογραφίας και τη διαβιβάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, η Επιτροπή JURIτου Ευρωκοινοβουλίου ελέγχει το αίτημα. Παρόλο που υπάρχουν πολλά αιτήματα για άρση της ασυλίας, η Προεδρία της Ευρωβουλής δεν θα ήθελε να φανεί ότι κωλυσιεργεί για ένα τόσο σοβαρό αδίκημα για το οποίο έχει καταδικαστεί ο Γιάννης Λαγός. Οπότε, κύκλοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην υπόθεση Λαγού.

Τι προβλέπεται όμως από πλευράς των βουλευτικών προνομίων; Στην Ελλάδα, ο Λαγός δεν θα χάσει την ιδιότητά του, χρειάζεται αμετάκλητη απόφαση δικαστηρίου και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στην θητεία του Γιάννη Λαγού, σύμφωνα με τη Μαρία Ψαρά. Επομένως, θα πληρώνεται ακόμη και μέσα στη φυλακή, με τον βασικό μισθό των ευρωβουλευτών ύψους 6.500 ευρώ τον μήνα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Πολάκης Ρουβάς: Νέα απάντηση του πρώην υπουργού – Με μαντινάδες 22

Πολάκης Ρουβάς: Νέα απάντηση του πρώην υπουργού – Με μαντινάδες

«Νίκη μου, συγνώμη κιόλας, δηλαδή…»: Επιστολή κόλαφος εκπαιδευτικού για την εκδικητική αντιμετώπιση μαθητών και καταλήψεων από την υπουργό Παιδείας 24

«Νίκη μου, συγνώμη κιόλας, δηλαδή…»: Επιστολή κόλαφος εκπαιδευτικού για την εκδικητική αντιμετώπιση μαθητών και καταλήψεων από την υπουργό Παιδείας