σε

Γιατροί Χωρίς Σύνορα Μόρια: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής – Προτεραιότητα οι ευάλωτοι

Γιατροί Χωρίς Σύνορα Μόρια: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής – Προτεραιότητα οι ευάλωτοι 5

Για την απόλυτη καταστροφή κάνει λόγο η Γενική Διευθύντρια της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Χριστίνα Ψαρά, αναφορικά με τη Μόρια, και επισημαίνει την ανάγκη να απομακρυνθούν οι ευάλωτοι πληθυσμοί. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν επίσης ότι οι απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούσαν στο ΚΥΤ ήταν αναμενόμενο να οδηγήσουν σε ανάλογα αποτελέσματα, ενώ θεωρούν αδικαιολόγητη κίνηση το lockdown. Η κυρία Ψαρά μίλησε στο CNN Greece για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Κάνοντας λόγο για «απόλυτη καταστροφή» του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών, στο οποίο, παρά τον αρχικό σχεδιασμό για φιλοξενία 3.000 ατόμων, διαβιούσαν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες περίπου 13.000 άνθρωποι, η κ. Ψαρά περιγράφει την εικόνα που αντικρίζει κανείς την επομένη της καταστροφής:

«Μιλάμε για έναν καμένο καταυλισμό. Οι εγκαταστάσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται ακριβώς απέναντι έχουμε υποστεί μικροφθορές, όμως ο καταυλισμός έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Ο κόσμος είναι διάσπαρτος, πολλοί από αυτούς έχουν φύγει προχωρώντας στην ενδοχώρα του νησιού αναζητώντας στέγη αφού τα υπάρχοντά τους έχουν καταστραφεί».

Αναφορικά με την ύπαρξη τραυματιών ή και νεκρών, όπως αναφέρθηκε σε κάποια τοπικά ΜΜΕ, η Γενική Διευθύντρια λέει ότι εξαιτίας της σύγχυσης που επικρατεί ακόμη δεν υπάρχει πλήρης εικόνα: «Ευτυχώς ακόμη δεν έχει χρειαστεί να κουράρουμε κάποιο βαρύ περιστατικό, γνωρίζουμε για κάποιους μικροτραυματισμούς και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Βοστάνειο Γενικό Νοσοκομείο ώστε να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα της κατάστασης».

Γιατροί Χωρίς Σύνορα Μόρια: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής – Προτεραιότητα οι ευάλωτοι 7Γιατροί Χωρίς Σύνορα Μόρια: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής – Προτεραιότητα οι ευάλωτοι 8

Η Οργάνωση, όπως και οι άλλοι φορείς υγείας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, περιμένουν με αγωνία τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης μετά τη χθεσινοβραδινή καταστροφή.

«Βασική προτεραιότητα έχει για εμάς ο εντοπισμός όλων των ευάλωτων ομάδων και η ομαλή απομόνωση των επιβεβαιωμένων αλλά και των ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού ανάμεσα σε μετανάστες και πρόσφυγες». Υπενθυμίζεται ότι μετά τους ελέγχους των προηγούμενων ημερών, τουλάχιστον 35 μετανάστες και πρόσφυγες διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

«Αδικαιολόγητο το lockdown»

Ωστόσο, η κ. Ψαρά χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητη κίνηση» την απόφαση των Αρχών να θέσουν τη Μόρια σε καραντίνα. «Ήταν τελείως λανθασμένη δεδομένου ότι κορωνοϊός υπήρχε στο νησί πολύ πριν την εμφάνιση αυτών των κρουσμάτων. Επίσης, εύκολα θα μπορούσε η πολιτεία να απομονώσει τα κρούσματα και τις επαφές τους διατηρώντας την κατάσταση ως είχε».

Επισημαίνεται ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο διέθεταν κλινική απομόνωσης κρουσμάτων Covid, την λειτουργία της οποίας ωστόσο αναγκάστηκαν να τερματίσουν όταν στην ανεξάρτητη οργάνωση επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ για πολεοδομικές παραβάσεις, γεγονός που επιβάρυνε σημαντικά τη δυνατότητα διαχείρισης της πανδημίας στον καταυλισμό.

«Άμεση απομάκρυνση των ευάλωτων»

Παρά την καταστροφή ωστόσο και την αβεβαιότητα που βιώνουν πλέον οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νησί, η κ. Ψαρά απευθύνει έκκληση «να μην επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση». Δεν ήταν βιώσιμη ή θετική για κανέναν. Είναι σημαντικό οι ευάλωτες ομάδες, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς, να απομακρυνθούν άμεσα από τον καταυλισμό».

Ολοκληρώνοντας, αναφέρεται στο ίδιο το περιστατικό της πυρκαγιάς λέγοντας:

«Πολλές φορές είχαμε προειδοποιήσει ότι η κατάσταση στη Μόρια κλιμακωνόταν. Ήταν κάτι που το βλέπαμε να έρχεται σταδιακά. Η ανακοίνωση του lockdown ήταν η τελευταία κίνηση που πυροδότησε το φιτίλι».

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Μαχαιρίτσας Πορτοκάλογλου: Τα συγκινητικά λόγια για τον έναν χρόνο χωρίς τον τραγουδιστή 21

Μαχαιρίτσας Πορτοκάλογλου: Τα συγκινητικά λόγια για τον έναν χρόνο χωρίς τον τραγουδιστή

Νεκρός αστυνομικός: Έχασε τη ζωή του άντρας της ομάδας ΔΙΑΣ 23

Νεκρός αστυνομικός: Έχασε τη ζωή του άντρας της ομάδας ΔΙΑΣ