σε

Γιώργος Παυλάκης: Αν ανοίξουμε τώρα θα γίνουμε Μπέργκαμο

Γιώργος Παυλάκης: Αν ανοίξουμε τώρα θα γίνουμε Μπέργκαμο 7

Ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με την άρση των μέτρων στην Ελλάδα, αν και φάνηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τονίζοντας ότι αν γίνει τώρα έστω και μικρό άνοιγμα δραστηριοτήτων, υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε «εικόνες Μπέργκαμο».

Γιώργος Παυλάκης: «Ο Απρίλιος πρέπει να θεωρηθεί χαμένος»

Μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Open, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης χαρακτήρισε «άσχημες» τις επόμενες δύο εβδομάδες και εξέφρασε την ανησυχία του αναφορικά με την κορύφωση του τρίτου κύματος. «Αν δεν υπήρχαν τα μέτρα η Ελλάδα θα ήταν σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας», σημείωσε και εξήγησε ότι «ο Απρίλιος πρέπει να θεωρηθεί χαμένος. Είμαστε ακόμη στην κορυφή ενός τεράστιου επιδημικού κύματος, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές αφού αν γίνει τώρα μικρό άνοιγμα, θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο».

Γιώργος Παυλάκης
Γιώργος Παυλάκης

Γιώργος Παυλάκης: Πολύ επιφυλακτικός σχετικά με την προοπτική της σταθεροποίησης

Παράλληλα, ο Γιώργος Παυλάκης σημείωσε ότι είναι πολύ επιφυλακτικός σχετικά με την προοπτική της σταθεροποίησης και εξήγησε τη σημασία αυστηρής τήρησης των μέτρων. «Οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι άσχημες, θα έχουμε σκαμπανεβάσματα και αύξηση θανάτων. Είμαστε στην κορυφή του κύματος και δεν θα συνεχίσει να επεκτείνεται τόσο πολύ. Δεν είναι σίγουρο και εξαρτάται και από τη συμπεριφορά του πληθυσμού. Τα μέτρα αποδίδουν γιατί αν δεν υπήρχαν η Ελλάδα θα ήταν σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας. Τα μέτρα δουλεύουν στον βαθμό που εφαρμόζονται. Αν μια μειοψηφία τα αγνοεί τότε δεν δουλεύουν τέλεια. Την Ελλάδα την έχει σώσει ένα «τείχος των σωφρόνων» που τηρούν τα μέτρα και έχει έτσι αποφύγει τα χειρότερα».

«Η Κρήτη έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος, όπως και περιοχές της Αττικής. Είναι δύσκολο να σταματήσουν τα νέα στελέχη του ιού. Μια μάσκα που φοράμε τη μισή μέρα καλά και τη μισή στο σαγόνι, δεν προστατεύει. Είναι μύθος ότι το έξω μας προστατεύει, θυμάστε το καλοκαίρι πανηγύρια όπου υπήρξε διασπορά του ιού. Κάθε άνοιγμα φέρνει περισσότερες επαφές. Οποιαδήποτε κίνηση, ακόμη και τα κομμωτήρια που άνοιξαν ή μικρές κινήσεις μπορεί να παρεξηγηθούν από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Περισσότερες επαφές σημαίνει περισσότερες μεταδόσεις του ιού. Προσπαθούμε με έναν παράλογο τρόπο να δούμε ένα λογικό αποτέλεσμα», τόνισε αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν στη μεγάλη έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Γιώργος Παυλάκης: «Εκτίναξη των κρουσμάτων αν γίνει μικρό άνοιγμα τώρα»

«Αν γίνει μικρό άνοιγμα τώρα, θα έχουμε σε μια εβδομάδα μια εκτίναξη των κρουσμάτων, θα έχουμε Μπέργκαμο, θα έχουμε Πορτογαλία», εξέφρασε ο Γιώργος Παυλάκης, προσθέτοντας ότι «τα μέτρα δουλεύουν, τα υπόλοιπα είναι φαιδρά και εξωεπιστημονικά. Πρέπει να δεχόμαστε ότι δεν έχουμε την τέλεια λύση, έχουμε το κακό και το χειρότερο». Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν τώρα τα μέτρα. «Μαγική λύση δεν υπάρχει. Η καλύτερη από τις κακές λύσεις είναι να εντατικοποιήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν τώρα. Στο πρώτο κύμα δεν υπήρξε πολύς ιός γιατί τον σταματήσαμε, ήταν μικρό κύμα γιατί το μικρύναμε. Από τα τέλη Αυγούστου ήταν προφανές ότι έρχεται νέο κύμα, αν είχαμε δύο με τρεις βδομάδες σκληρή καραντίνα θα το είχαμε ανακόψει».

«Χαίρομαι που η κυβέρνηση άντεξε και την προηγούμενη πίεση. Οι λογικοί άνθρωποι είναι αντίθετοι στο ακορντεόν. Ο Απρίλιος πρέπει να θεωρηθεί χαμένος, είμαστε ακόμη στην κορυφή ενός τεράστιου επιδημικού κύματος, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Έχουν γίνει λάθη, αλλά είναι δύσκολο στη φωτιά της μάχης να πάρεις όλες τις σωστές αποφάσεις. Τα τεστ θα βοηθήσουν αλλά το κύριο όπλο μας είναι τα εμβόλια και η Ευρώπη δεν τα έχει πάει τέλεια. Μέχρι το καλοκαίρι δεν νομίζω να υπάρξει επάρκεια εμβολίων. Ανοίγματα με το σταγονόμετρο μετά το Πάσχα. Αν πέσουν στον Απρίλη τα κρούσματα να ανοίξει το λιανεμπόριο. Η τελευταία γραμμή άμυνας της Ελλάδας είναι να σωθεί το καλοκαίρι και να ανακάμψει όλη η οικονομία», σημείωσε ο κ. Παυλάκης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Κρούσματα σήμερα 28/3: Μεγάλο στοίχημα ο τουρισμός 22

Κρούσματα σήμερα 28/3: Μεγάλο στοίχημα ο τουρισμός

Αρχάγγελος Γαβριήλ 24

Αρχάγγελος Γαβριήλ