σε

ΓΣΕΕ υπερωρίες: Η ρύθμιση για την απλήρωτη εργασία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου

ΓΣΕΕ υπερωρίες: Η ρύθμιση για την απλήρωτη εργασία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου 5

Την αντίθεση της ΓΣΕΕ στα νέα μέτρα που δρομολογούνται σχετικά με τις απλήρωτες υπερωρίες λόγω υποχρεωτικής καραντίνας αλλά και με τη μείωση σε μισθούς και δώρα, εξέφρασε ο γραμματέας Οικονομικού της Συνομοσπονδίας, Γιώργος Γεωργακόπουλος.  «Οι εργαζόμενοι καλούνται εκ νέου να σηκώσουν το κύριο βάρος αυτής της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης», σημείωσε κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων στις επιτροπές της Βουλής που συζητούν τις ΠΝΠ με τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης του κοροναϊού.

Πρωτοφανής η ρύθμιση για τις απλήρωτες υπερωρίες

Ο κ. Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι και με τις νέες διατάξεις οδηγούνται σε συρρίκνωση τα οικονομικά δεδομένα των εργαζομένων την ίδια ώρα που η ανεργία και η περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων είναι τα μεγάλα επίδικα ζητήματα αυτής της περιόδου. Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ κατήγγειλε καταχρηστικές πρακτικές και παραβάσεις στους χώρους εργασίας, που κάνουν αυτή την κατάσταση ιδιαίτερα ζοφερή.

ΓΣΕΕ υπερωρίες: Η ρύθμιση για την απλήρωτη εργασία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου 7ΓΣΕΕ υπερωρίες: Η ρύθμιση για την απλήρωτη εργασία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου 8

Αναφορικά με τη διάταξη σύμφωνα με την οποία, όπως είπε «εργαζόμενοι που τίθενται αναγκαστικά σε καραντίνα, μετά τη λήξη αυτής, καλούνται να αποπληρώσουν το 50% των ωρών εργασίας χωρίς αμοιβή», κατήγγειλε ότι είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του εργατικού δικαίου και οδηγεί σε νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας.

«Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε μια τέτοια διάταξη που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και πιστεύω ότι μια τέτοια διάταξη δεν πρέπει να ψηφιστεί», είπε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ και κατήγγειλε ότι περιορίζεται το δώρο των εορτών γιατί δεν θα υπολογίζεται με βάση τον μισθό των εργαζομένων την περίοδο αναστολής, αλλά με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

«Ο 13ος και 14ος μισθός που διεσώθη την περίοδο των μνημονίων, με κορυφαίες παρεμβάσεις της ΓΣΕΕ, έχει συγκεκριμένη ρύθμιση και τρόπο χορήγησης και υπολογισμού και κατοχυρώνεται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά και από νόμους και είναι επικίνδυνη η ρύθμιση που έρχεται», είπε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Το πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ δεν προστατεύει τους εργαζόμενους

Για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ο κ. Γεωργακόπουλος επισήμανε ότι δεν μπορεί να προστατεύσει το σύνολο των θέσεων εργασίας και να αποτρέψει βλαπτικές μεταβολές. «Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να στηριχθεί η πλήρης απασχόλησης, βασικός όρος ανάπτυξης σε περιόδους κρίσης», τόνισε και έθεσε και το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, λέγοντας ότι δεν έχουν παραταθεί με αποτέλεσμα, με πρόσχημα την κρίση, να έχουν απορρυθμιστεί συλλογικές συμβάσεις που είχαν ισχύ μέχρι τον Μάρτιο του 2020. Για μια ακόμη φορά δε, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι ο βασικός μισθός πρέπει να ρυθμίζεται μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και να μην είναι παίγνιο στα χέρια των κυβερνήσεων.

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Φωτιές τώρα: Πύρινα μέτωπα και σε Ηλεία, Μεσσηνία και Άνδρο 21

Φωτιές τώρα: Πύρινα μέτωπα και σε Ηλεία, Μεσσηνία και Άνδρο

Φωτιά Άνδρος: Πυρκαγιά στο νησί – Δεν κινδυνεύουν σπίτια 23

Φωτιά Άνδρος: Πυρκαγιά στο νησί – Δεν κινδυνεύουν σπίτια