σε

Η κατανάλωση καφέ προστατεύει το ήπαρ, σύμφωνα με έρευνα

Η κατανάλωση καφέ προστατεύει το ήπαρ, σύμφωνα με έρευνα 7

Ο καφές κάνει πολλά περισσότερα από το να μας κρατά ξύπνιους και να μας βοηθά να συγκεντρωνόμαστε στην εργασία μας. Και το αποδεικνύουν συνεχώς έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Μια τέτοια έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο British Journal of Cancer. Σύμφωνα με αυτή, η κατανάλωση καφέ μειώνει αισθητά την πιθανότητα εμφάνισης και ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος.

Η σχέση αυτή έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν από ερευνητικές μελέτες. Τώρα ερευνητές από το Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ αποφάσισαν να εξετάσουν σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα με το 75% αυτών να καταναλώνουν τακτικά καφέ.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι όσοι κατανάλωναν καφέ εμφάνιζαν 50% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του ήπατος. Φαίνεται πως ο λόγος γι’ αυτή τη θετική συσχέτιση βρίσκεται στις πολυφαινόλες, οι οποίες εντοπίζονται στους κόκκους καφέ και μειώνουν τη διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό την καρκινικών κυττάρων.

Η κύρια ερευνήτρια της μελέτης Una McMenamin σχολίασε σχετικά με τα αποτελέσματα: «Τα ευρήματά μας είναι καθησυχαστικά για την υγεία υποδηλώνοντας πως ο καφές μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη».

Η ίδια πρόσθεσε ότι είναι μία από τις πρώτες έρευνες που μελετά τον κίνδυνο των πεπτικών καρκίνων σύμφωνα με τα διαφορετικά είδη καφέ. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο κίνδυνος είναι μικρότερος σε άτομα που έπιναν κυρίως στιγμιαίο καφέ, το είδος εκείνο που καταναλώνεται κυρίως από τους κατοίκους της Μ.Βρεανίας.

Ωστόσο, οι ίδιοι δηλώνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τον καθορισμό των πιθανών βιολογικών λόγων που κρύβονται πίσω από αυτή τη συσχέτιση. Πάνω από τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι έπιναν καφέ και σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν, οι πρώτοι ήταν πιθανότερο να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, άνδρες, να κατάγονται από λιγότερο φτωχές περιοχές και να έχουν υψηλά μορφωτικά επίπεδα.

Ήταν επίσης πιθανότερο να είναι νυν ή πρώην καπνιστές, να καταναλώνουν υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ και χοληστερίνης, αλλά ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίζουν χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτη, κίρρωση και έλκος σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καφέ. Οι ερευνητές εξέτασαν και τη συσχέτιση με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου ή του στομάχου, αλλά δεν βρέθηκε καμία τέτοια σύνδεση με την κατανάλωση καφέ.

 

enallaktikidrasi.com

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Αποφρακτική πνευμονοπάθεια: Οι τροφές που προστατεύουν τα πνευμόνια 17

Αποφρακτική πνευμονοπάθεια: Οι τροφές που προστατεύουν τα πνευμόνια

3 απλά βήματα για να χάσετε εύκολα και γρήγορα τα περιττά κιλά 19

3 απλά βήματα για να χάσετε εύκολα και γρήγορα τα περιττά κιλά