σε

Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο κρούσματα στην Ελλάδα – Τι λέει ο ΕΟΔΥ

Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο κρούσματα στην Ελλάδα – Τι λέει ο ΕΟΔΥ 5

Οι ιοί όσο σπάνιοι και να είναι κυκλοφορούν και μπορούν να εντοπιστούν παντού. Μπορεί να μας απασχολούν τα κρούσματα του κορωνοϊού ωστόσο υπάρχουν και άλλοι ιοί στην Ελλάδα που χρήζουν προσοχής. Δύο κρούσματα του ιού Δυτικού Νείλου εντοπίστηκαν στη χώρα, το ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (Δήμο Τοπείρου) και το άλλο στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Δήμο Καρδίτσας).

Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο κρούσματα στην Ελλάδα – Τι λέει ο ΕΟΔΥ 7Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο κρούσματα στην Ελλάδα – Τι λέει ο ΕΟΔΥ 8

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, καθώς είναι μάλλον σύνηθες να έχουμε κάποια κρούσματα κάθε χρόνο. Ο ΕΟΔΥ εξηγεί ότι από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο (και) στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης.

Ο οργανισμός εξέδωσε οδηγίες για να αποφύγουμε την μετάδοση του ιού όσο σπάνιο και αν είναι αυτό.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

-Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

-Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).

-Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια

Επίσης, ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Επίθεση τσεκούρι Κοζάνη: Αρνείται να φάει και δεν θέλει δικηγόρο ο δράστης της επίθεσης 21

Επίθεση τσεκούρι Κοζάνη: Αρνείται να φάει και δεν θέλει δικηγόρο ο δράστης της επίθεσης

Φωτιά Μάτι: Μνημόσυνο για τα θύματα της τραγωδίας παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου [pics+vid] 23

Φωτιά Μάτι: Μνημόσυνο για τα θύματα της τραγωδίας παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου [pics+vid]