σε

Ισχυρός σεισμός τώρα στην Κρήτη

Ισχυρός σεισμός τώρα στην Κρήτη 9

Στο πόδι είναι οι κάτοικοι της Κρήτης εξαιτίας των ισχυρών σεισμών που ταρακουνούν από τα ξημερώματα της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου το νησί. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, στις 7:10 το πρωί σημειώθηκε σεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή βόρεια, βορειοανατολικά της Σητείας και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Ακολουθεί η ενημέρωση για τα 5,2 Ρίχτερ:

Ισχυρός σεισμός τώρα στην Κρήτη 11Ισχυρός σεισμός τώρα στην Κρήτη 12

Είχε προηγηθεί ακόμη ένα «χτύπημα» του Εγκέλαδου στις 3:30.

Ο συγκεκριμένος σεισμός ήταν και αυτός της τάξεως των 5 Ρίχτερ και συγκεκριμένα 5,1. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, είχε επίκεντρο 49 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σητείας. Το επίκεντρο ήταν σε θαλάσσια περιοχή βόρεια μεταξύ της Κρήτης και της Καρπάθου. Το εστιακό βάθος του υπολογίστηκε στα 21,3 χλμ.

Στα επόμενα 40 λεπτά ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί. Ο πρώτος ήταν μεγέθους 3,2 Ρίχτερ (στις 03:41), ο δεύτερος που ήταν και ο πιο ισχυρός, 4,4 Ρίχτερ (03:44 με εστιακό βάθος 27 χλμ) και άλλος ένας μεγέθους 3,1 Ρίχτερ στις 03:56. Στη συνέχεια σημειώθηκαν άλλοι τρεις μεγέθους 3,4 (04:10), 4,1 (04:11) και 3,5 (04:35) Ρίχτερ.

Σημειώνεται, πως όλες οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές σε μεγάλο μέρος του νησιού και ανησύχησε τους κατοίκους. Όπως αναφέρει το ekriti.gr, ο σεισμός έγινε αισθητός στην Ιεράπετρα, τη Σητεία, στο Μακρύ Γιαλό, στο Μόχλο, στην Κριτσά, στη Χερσόνησο και άλλα σημεία. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή άλλα προβλήματα.

Ισχυρός σεισμός τώρα στην Κρήτη 14Ισχυρός σεισμός τώρα στην Κρήτη 15

Ακολουθούν οι συμβουλές της Πυροσβεστικής σε περίπτωση σεισμού

Συμβουλές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για το τι να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού, τόσο κατά τη διάρκειά του, όσο και μετά. Αναλυτικά:

  • Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις κ.α).
  • Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους
  • Εάν βρίσκεστε σε ΨΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια.
  • Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός ή το αυτόματο σύστημα καταιονισμού τεθεί σε λειτουργία.
  • Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολώνες.
  • Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτίρια, προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.α.
  • Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
  • Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Καθαρίστε τα μάρμαρα από λίπη και σημάδια σε 2 απλά βήματα και κάντε την κουζίνα να λάμπει σαν καινούρια 29

Καθαρίστε τα μάρμαρα από λίπη και σημάδια σε 2 απλά βήματα και κάντε την κουζίνα να λάμπει σαν καινούρια

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά 31

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά