σε

Κακοκαιρία «Ιανός»: Μέσω του gov.gr η αποζημίωση των πληγέντων

Κακοκαιρία «Ιανός»: Μέσω του gov.gr η αποζημίωση των πληγέντων 9

Σε λειτουργία τέθηκε το πρωί της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου το ianos-aid.services.gov.gr, για την άμεση καταβολή της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες από την κακοκαιρία «Ιανός». Συγκεκριμένα, πρόκειται να καταβληθούν 5.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτιρίων και 8.000 ευρώ στις πληγείσες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την εξαγγελία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, και σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί άμεσα με τη μορφή επιδόματος.

Η δημιουργία της πλατφόρμας έγινε με ενέργειες του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας. Η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι εξαιρετικά απλή και απαιτείται μόνο η συμπλήρωση της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας στο gov.gr με τη χρήση κωδικών Taxisnet. Αυτονόητα, στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί έλεγχος για την ακρίβεια των δηλώσεων. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής της πολιτείας στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα συνδράμει τις εργασίες επισκευής σε οικίες και επιχειρήσεις, χορηγώντας κρατική αρωγή ίση με το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς κάθε κτιρίου.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης είναι η 30 Νοεμβρίου 2020.

Κακοκαιρία «Ιανός»: Μέσω του gov.gr η αποζημίωση των πληγέντων 11Κακοκαιρία «Ιανός»: Μέσω του gov.gr η αποζημίωση των πληγέντων 12

Βορίδης: Στο 100% οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες του «Ιανού»

Χθες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη, ανέφερε πως οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες θα φτάσουν στο 100%.  Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθεί «γενναία» προκαταβολή, ενώ υπολογίζει ότι η καταβολή των αποζημιώσεων θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του Ιανουαρίου του 2021.

Το μέγεθος της καταστροφής αποτιμάται στα περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, σε ό,τι αφορά τα χρήματα που θα χρειαστούν για την αποζημίωση του φυτικού και του ζωικού κεφαλαίου που επλήγη. Ο υπουργός τόνισε μάλιστα, ότι εξαιτίας του μεγέθους της καταστροφής και προκειμένου να μπορέσει ο ΕΛΓΑ να ανταπεξέλθει στον όγκο εργασίας που απαιτείται, πέραν του μόνιμου γεωτεχνικού προσωπικού που εργάζεται αυτή τη στιγμή, ο οργανισμός έχει στελεχωθεί με ακόμα 70 γεωτεχνικούς, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα και τη στελέχωσή του στη Θεσσαλία (όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ζημιές) με 50 εποχικούς γεωτεχνικούς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σύγχυση με τα ελαφρυντικά που πρότεινε η εισαγγελέας 26

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σύγχυση με τα ελαφρυντικά που πρότεινε η εισαγγελέας

Στήριξη στα παιδιά της Καρδίτσας από τον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Ν. Ψυχικού 28

Στήριξη στα παιδιά της Καρδίτσας από τον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Ν. Ψυχικού