σε

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Προ των πυλών τα χιόνια και η πτώση της θερμοκρασίας

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Προ των πυλών τα χιόνια και η πτώση της θερμοκρασίας 7

Ραγδαία μεταβολή του καιρού προβλέπεται από σήμερα, με την κακοκαιρία «Μήδεια» να χτυπά τη χώρα από το Σάββατο. Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρός και ολικός παγετός, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις βοριάδες είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της, τα οποία θα γίνουν αισθητά σε όλη τη χώρα.

Όπως σημειώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr η κάθοδος των ψυχρών αέριων μαζών στην περιοχή μας προκαλούν την κακοκαιρία «Μήδεια».

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Προ των πυλών τα χιόνια και η πτώση της θερμοκρασίας 9Κακοκαιρία «Μήδεια»: Προ των πυλών τα χιόνια και η πτώση της θερμοκρασίας 10

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Αστεροσκοπείου, oι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη από την Τετάρτη (10/02) βαθμιαία θα κινηθούν νότια και θα επηρεάσουν την περιοχή μας κυρίως από το Σάββατο (13/02), προκαλώντας πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Ενδεικτικός είναι ο χάρτης της θερμοκρασίας στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε υψόμετρο 1500 μέτρων) του αριθμητικού μοντέλου του Αστεροσκοπείου, για την Κυριακή (14/02), με τις ψυχρές αέριες μάζες να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας.

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Προ των πυλών τα χιόνια και η πτώση της θερμοκρασίας 12Κακοκαιρία «Μήδεια»: Προ των πυλών τα χιόνια και η πτώση της θερμοκρασίας 13

Πριν όμως την κακοκαιρία «Μήδεια», σήμερα (11/02) αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, όπου βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν κυρίως τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα κεντρικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο γενικά από δυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο από νότιες διευθύνεις θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στα ανατολικά έως το μεσημέρι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Ποια ήταν η Μήδεια:

Κόρη του βασιλιά της Κολχίδας Αιήτη και της Ωκεανίδας Ιδυίας ή Εκάτης. Ερωτεύτηκε τον Ιάσονα και τον βοήθησε να αποκτήσει το Χρυσόμαλλο δέρας. Για να αργοπορήσει τον Αιήτη, ο οποίος την καταδίωκε, τεμάχισε τον αδελφό της, Άψυρτο, και σκόρπισε στη θάλασσα τα μέλη του. Έπεισε τις κόρες του Πελία να τεμαχίσουν το σώμα του πατέρα τους και να το βράσουν, γιατί έτσι δήθεν θα κατόρθωναν να τον κάνουν πάλι νέο. Με αυτό τον τρόπο πήρε εκδίκηση εκ μέρους του Ιάσονα. Ο Ιάσονας εγκατέλειψε τη Μήδεια για να μνηστευτεί την κόρη του βασιλιά Κρέοντα, Γλαύκη. Η Μήδεια της έστειλε δηλητηριασμένο χιτώνα σαν δώρο για το γάμο της, ο οποίος έβγαζε φλόγες και την έκαψε και σκότωσε τα δύο της παιδιά Φέρητα και Μέρμερο, που είχε αποκτήσει με τον Ιάσονα. Στην Αθήνα, ενώθηκε με τον Αιγέα και απέκτησε το Μήδο. Προσπάθησε όμως να δηλητηριάσει το Θησέα κι έτσι ο Αιγέας την έδιωξε κι εκείνη κατέφυγε κοντά στο γιο της, Μήδο, στην Ασία, στη χώρα που από το όνομά της ονομάστηκε Μηδία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Γιάννης Καλλιάνος: Η κακοκαιρία που έρχεται πρέπει να ονομαστεί Καλλιάνος 27

Γιάννης Καλλιάνος: Η κακοκαιρία που έρχεται πρέπει να ονομαστεί Καλλιάνος

Καιρός σήμερα 11 Φεβρουαρίου: Η πρόγνωση για την Πέμπτη 29

Καιρός σήμερα 11 Φεβρουαρίου: Η πρόγνωση για την Πέμπτη