σε

Καστοριά κορωνοϊός: Δέκα εργαζόμενοι σε φάρμες με μινκ θετικοί στον ιό

Καστοριά κορωνοϊός: Δέκα εργαζόμενοι σε φάρμες με μινκ θετικοί στον ιό 5

Εργαζόμενοι σε φάρμες εκτροφής μινκ στην Καστοριά εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Τα κρούσματα του ιού εντοπίστηκαν μετά τη διεξαγωγή rapid tests στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Αναλυτικότερα, από το συνεργείο του ΕΟΔΥ συνολικά διενεργήθηκαν 91 rapid tests, μετά από τον εντοπισμό ενός εκτροφέα θετικού στον κορωνοϊό, στη φάρμα του οποίου στη Σιάτιστα, βρέθηκαν νεκρά ζώα και άλλα με συμπτώματα της νόσου Covid-19. Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα αντίστοιχων ελέγχων στις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Γρεβενών.

«Είμαστε σε επιφυλακή και σε αναμονή» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων, Τάσος Μιχαλόπουλος. «Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ενώ την Παρασκευή αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ στα νεκρά μινκ από τη φάρμα της Σιάτιστας. Στη συνέχεια θα κριθεί αν ληφθούν περισσότερα δείγματα για ελέγχους σε μινκ και σε ποιες περιπτώσεις».

Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν περίπου 90 φάρμες εκτροφής γουνοφόρων, οι μισές από τις οποίες στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, δύο στην Π.Ε. Φλώρινας και οι υπόλοιπες στις Π.Ε. Κοζάνης και Γρεβενών.

Εκατομμύρια μινκ θανατώθηκαν στη Δανία

Να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες μέρες τεράστιες αντιδράσεις έχουν προκληθεί διεθνώς μετά τη μαζική θανάτωση μινκ. Εκατομμύρια μινκ σφαγιάστηκαν και τοποθετήθηκαν σε μαζικούς τάφους στη Δανία σε μια προσπάθεια αναχαίτισης ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού.

Καστοριά κορωνοϊός: Δέκα εργαζόμενοι σε φάρμες με μινκ θετικοί στον ιό 7Καστοριά κορωνοϊός: Δέκα εργαζόμενοι σε φάρμες με μινκ θετικοί στον ιό 8

Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να σταματήσουν τη νέα παραλλαγή Covid-19 με όνομα «Cluster 5» πριν εξαπλωθεί στο γενικό πληθυσμό, αν και μέχρι στιγμής έχει προσβάλει 13 ανθρώπους στη βόρεια Δανία. Επίσης, σύμφωνα με επιστήμονες, το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Σοκαριστικές εικόνες δείχνουν εκσκαφείς και φορτηγά να ξεφορτώνουν χιλιάδες νεκρά μινκ σε βιαστικά σκαμμένους τάφους, με εργάτες φορώντας στολές προστασίας να ψεκάζουν τα οχήματα με απολυμαντικό υγρό. Οι υγειονομικές και περιβαλλοντικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν πως τα ζώα θα ταφούν σε γη που ανήκει στο στρατό της χώρας κοντά στην πόλη Χόλστεμπρο επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί κλίβανοι για να αποτεφρωθούν όλα τα νεκρά ζώα.

Το σχέδιο της Δανίας για θανάτωση 17 εκατομμυρίων μινκ στη χώρα έχει συναντήσει αρκετά εμπόδια, μετά την παραδοχή της κυβέρνησης πως στερείται νομικής βάσης για την εντολή. Τουλάχιστον δυο εκατομμύρια μινκ έχουν ήδη θανατωθεί. Αγρότες σε περιοχές της Δανίας που δεν έχουν επηρεαστεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού μπορούν ακόμη να πωλούν γούνα από μινκ, ωστόσο υποχρεούνται να θανατώσουν όλα τα ζώα τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Απεργία πλοία: 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισε η ΠΕΜΕΝ για τις 26 Νοεμβρίου 22

Απεργία πλοία: 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισε η ΠΕΜΕΝ για τις 26 Νοεμβρίου

Κρούσματα σήμερα: Δραματικός ο αριθμός και σήμερα – Αναμένεται νέο αρνητικό ρεκόρ 24

Κρούσματα σήμερα: Δραματικός ο αριθμός και σήμερα – Αναμένεται νέο αρνητικό ρεκόρ