σε

Κατατονική σχιζοφρένεια: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Κατατονική σχιζοφρένεια: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία 9

Στο παρελθόν, η κατατονία θεωρείτο υπότυπος της σχιζοφρένειας. Είναι πλέον κατανοητό ότι η κατατονία μπορεί να εμφανιστεί σε ένα ευρύ φάσμα ψυχιατρικών και ιατρικών καταστάσεων.

Αν και η κατατονία και η σχιζοφρένεια μπορούν να υπάρχουν ως ξεχωριστές συνθήκες, συνδέονται στενά μεταξύ τους (κατατονική σχιζοφρένεια). Η πρώτη ιατρική αναγνώριση της κατατονικής συμπεριφοράς περιελάμβανε άτομα με σχιζοφρένεια.

Τα άτομα με κατατονικά συμπτώματα στη σχιζοφρένεια εμφανίζουν ασυνήθιστα στυλ και επίπεδα σωματικής κίνησης. Για παράδειγμα, ένα τέτοιο άτομο μπορεί να κινήσει το σώμα του ακανόνιστα ή καθόλου. Αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί για λεπτά, ώρες, ακόμη και ημέρες.

Η κατατονική κατάσταση μπορεί να συνοδεύεται από στιγμές πολικά αντίθετων συμπεριφορών. Για παράδειγμα, κάποιος με κατατονία μπορεί να εμφανίσει βραχυπρόθεσμα επεισόδια:

Το ότι κάποιο άτομο μπορεί να έχει κατατονικά συμπτώματα δεν σημαίνει ότι το άτομο έχει σχιζοφρένεια.

Οι αιτίες των κατατονικών διαταραχών ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι πρωταρχικές αιτίες συνδέονται με την ακανόνιστη ντοπαμίνη, το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) και τους νευροδιαβιβαστές γλουταμικού.

Δεν είναι ασυνήθιστο η κατατονία να συνοδεύεται από άλλες νευρολογικές, ψυχιατρικές ή σωματικές καταστάσεις.

Αν και τα αίτια της σχιζοφρένειας είναι άγνωστα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός παραγόντων συμβάλλει στην ανάπτυξή της, όπως:

Συνήθως, το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της κατατονικής σχιζοφρένειας είναι η φαρμακευτική αγωγή. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει λοραζεπάμη (μια βενζοδιαζεπίνη) σε ενέσιμη μορφή είτε ενδομυϊκά, είτε ενδοφλεβίως. Άλλες βενζοδιαζεπίνες περιλαμβάνουν:

Μερικές φορές η ψυχοθεραπεία συνδυάζεται με φάρμακα για να διδάξει δεξιότητες αντιμετώπισης και πώς να αντιμετωπίσει το άτομο τις όποιες αγχωτικές καταστάσεις συναντά. Αυτή η θεραπεία στοχεύει επίσης να βοηθήσει άτομα που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με την κατατονία να μάθουν πώς να συνεργάζονται με το γιατρό τους για να διαχειριστούν καλύτερα την κατάστασή τους.

 

Iatropedia.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

6 συνήθειες που θα σου αλλάξουν τη ζωή 21

6 συνήθειες που θα σου αλλάξουν τη ζωή

Συντάξεις Νοεμβρίου και αναδρομικά πληρώνονται μαζί: Οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία (Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΙΚΑ)