σε

Κολχικίνη: Το φάρμακο που μπαίνει στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού

Κολχικίνη: Το φάρμακο που μπαίνει στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού 7

Ευχάριστα είναι τα νέα αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθώς μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης (ένα γνωστό και φθηνό καρδιολογικό φάρμακο) σε ασθενείς με κορωνοϊό μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.

Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38 βαθμούς Κελσίου. Θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.

«Η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα από τον κορωνοϊό, αλλά δεν είναι πανάκεια»

Σε δηλώσεις του αναφορικά με την κολχικίνη, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Παθολόγος, – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, επεσήμανε ότι το φάρμακο μειώνει τη θνητότητα, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια. «Έχουμε πια απόδειξη ότι η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, μειώνει την ανάγκη εισαγωγών στο νοσοκομείο, κοντολογίς την εξέλιξη της νόσου σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, άτομα κάποιας ηλικίας ή άτομα νεότερα που έχουν κριτήριο συννοσηρότητας. Αυτό ξεκίνησε από την ιδέα του καθηγητή Σπύρου Δευτεραίου, καρδιολόγου, ο οποίος είχε εμπειρία στη χρήση της. Σχεδιάστηκε ένα μικρό πρωτόκολλο σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς και η κολχικίνη χορηγήθηκε ενδονοσοκομειακά αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλαμε συμπεράσματα» τόνισε στον ΣΚΑΪ.

Κολχικίνη: Το φάρμακο που μπαίνει στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού 9Κολχικίνη: Το φάρμακο που μπαίνει στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού 10

Για το φάρμακο μίλησε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Όπως δήλωσε θεωρείται ένα «ασφαλές φάρμακο, με ελάχιστες παρενέργειες». Χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα της καναδικής μελέτης για τις ευεργετικές επιπτώσεις της σε ασθενείς με COVID-19, ωστόσο σημείωσε πως η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει λίγο να περιμένει μέχρι να δημοσιευθεί η μελέτη και να δούμε τα πλήρη αποτελέσματα».

«Η εξέλιξη αυτή είναι τεράστια και game changer στη διαχείριση της πανδημίας»

Σχολιάζοντας στο Facebook την εξέλιξη αυτή, o καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τόνισε: «Για να καταλάβουμε τη σημασία των τελευταίων ευρημάτων για την κολχικίνη και αντίστοιχα φάρμακα για τον COVID-19. Με 22% μείωση στις νοσηλείες, και ας πουμε οτι θα πάρουν κολχικίνη 70-100% αυτών που θα νοσηλευόντουσαν, στην ουσία αυξήσαμε κατα 15-20% τη χωρητικότητα του συστήματος υγείας. Είναι ισοδύναμο με το να αποκτούσε ξαφνικά η Ελλάδα 100 επιπλέον ΜΕΘ COVID και ένα πολύ μεγάλο αριθμό κρεβατιών COVID με όλο το προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές.

Κολχικίνη: Το φάρμακο που μπαίνει στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού 12Κολχικίνη: Το φάρμακο που μπαίνει στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού 13

Με 44% μείωση σε θανάτους, και ας πούμε ότι θα πάρουν κολχικίνη 70-100% αυτών που θα κατέληγαν, μειώσαμε τον αριθμό των θανάτων κατά 30-40%. Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία ακυρώσαμε ολοκληρωτικά η σε πολύ μεγάλο ποσοστό το αποτέλεσμα των περισσότερων υποκειμένων νοσημάτων κυρίως στους νέους που κατά μέσο όρο διπλασιάζουν την πιθανότητα ο COVID-19 να οδηγήσει σε θάνατο. Για τους ηλικιωμένους τo αποτέλεσμα είναι επίσης εντυπωσιακό: πχ στην ηλικιακή ομάδα 70-79 όπου η θνητότητα (στην Ελβετία) είναι περίπου 4% αυτό μειώνεται στο 2.2-2.5%. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, εάν αποδειχθεί αυτή η αποτελεσματικότητα και στην πράξη, η εξέλιξη αυτή είναι τεράστια και game changer στη διαχείριση της πανδημίας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Κορωνοϊός έλεγχοι: 1.440 παραβάσεις και 14 συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο 27

Κορωνοϊός έλεγχοι: 1.440 παραβάσεις και 14 συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο

Το knit sweater της Κατερίνας Παπουτσάκη τα H&M που θα σας κρατήσει ζεστές τον χειμώνα 29

Το knit sweater της Κατερίνας Παπουτσάκη τα H&M που θα σας κρατήσει ζεστές τον χειμώνα