σε

Κορωνοϊός άνοιξη: Η γύρη αυξάνει την μεταδοτικότητα

Κορωνοϊός άνοιξη: Η γύρη αυξάνει την μεταδοτικότητα 7

Ο κορωνοϊός, σύμφωνα με έρευνες, μεταδίδεται περισσότερο την άνοιξη. Αν και η ιατρική κοινότηταεδώ και ένα χρόνο αντιμετωπίζει την πανδημία, δεν γνωρίζει πλήρως τις συνθήκες μετάδοσης. Μία νέα έρευνα προσθέτει μία ακόμα παράμετρο για την μεταδοτικότητα της ασθένειας.

Πιο συγκεκριμένα, τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού φαίνεται πως συμβάλλει ο καιρός της άνοιξης. Συγκεκριμένα η γύρη που διασπείρεται στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τον καθηγητή Αεροβιολογίας του Πολυτεχνείου του Μονάχου, Αθανάσιο Δαμιαλή. Και αυτό όχι γιατί η γύρη… μεταφέρει τον κορωνοϊό, αλλά επειδή εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Κορωνοϊός άνοιξη: Η γύρη αυξάνει την μεταδοτικότητα 9
Κορωνοϊός άνοιξη: Η γύρη αυξάνει την μεταδοτικότητα 10

Κορωνοϊός άνοιξη: «Η γύρη εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα»

«Δεν διασπείρεται ο κορωνοϊός και οποιοσδήποτε ιός με τη γύρη. Βρήκαμε με την μελέτη σε 31 χώρες και 248 περιοχές ότι όταν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα, αυξάνονται και τα κρούσματα του κορωνοϊού. Η γύρη εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας κάνει πιο ευάλωτους γενικά, σε όλους τους ιούς, όχι μόνο στον κορωνοϊό. Το ίδιο ισχύει και με άλλους παράγοντες, όπως π.χ. η ρύπανση. Είμαστε πιο επιρρεπείς στο να κολλήσουμε», εξήγησε ο κ. Δαμιαλής μιλώντας στο Οpen.

Ο καθηγητής υπέδειξε τις μάσκες FFP2/N95 ως «αρκετά αξιόπιστο μέσο προστασίας» απέναντι στη γύρη, καθώς συγκρατούν «οποιοδήποτε σωματίδιο πάνω από κάποια διάμετρο»
ίδιας κλίμακας με την γύρη, αλλά και την ενημέρωση πότε θα έχουμε γύρη.

Κορωνοϊός άνοιξη: «Να φοράμε μάσκα όταν βγαίνουμε σε εξωτερικούς χώρους»

«Για παράδειγμα, θα έχει καλό καιρό τις επόμενες ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε γύρη. Κάποια δέντρα, όπως η ελιά, θα αρχίσουν να ανθοφορούν. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγουμε να κυκλοφορούμε κάποιες ώρες κι αν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε φοράμε οπωσδήποτε μάσκα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις ώρες μεγαλύτερης συγκέντρωσης, ανέφερε πως δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν μέσα στο 24ωρο. «Λόγω του ότι μεταφέρεται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, για πολλά είδη η γύρη είναι παρούσα ακόμα και τα χαράματα ή τα μεσάνυχτα. Πρακτικά δεν υπάρχει κάτι για να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς 100% κάποιες ώρες. Συνήθως η μετάδοση είναι μεγαλύτερη οποιαδήποτε ώρα από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός άνοιξη
Κορωνοϊός άνοιξη

Κορωνοϊός

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Τι είναι η Πράσινη Μεσογειακή Διατροφή και τι αλλάζει στη ζωή σας 24

Τι είναι η Πράσινη Μεσογειακή Διατροφή και τι αλλάζει στη ζωή σας

Παγκόσμιος ιστός: Η εφεύρεση που άλλαξε τον κόσμο 26

Παγκόσμιος ιστός: Η εφεύρεση που άλλαξε τον κόσμο