σε

Κορωνοϊός: Χωρίς συμπτώματα ο ένας στους δύο φορείς – Τι πρέπει να μας υποψιάσει

Κορωνοϊός μετάδοση

Κορωνοϊός μετάδοση: Οι ειδικοί, είχαν προειδοποιήσει για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, από την αρχή της πανδημίας. Ουσιαστικά πρόκειται για άτομα που μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, χωρίς να νοσούν οι ίδιοι.

Μεγαλύτερη η συχνότητα μετάδοσης από ασυμπτωματικούς 

Το ποσοστό των ασυμπτωματικών είναι μεγάλο, αφού ένας στους δύο φορείς, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, κάνοντας έτσι ευκολότερη την εξάπλωσή του. Όπως γράφει το ygeiamou.gr, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 53% όσων διαγνώστηκαν με κορωνοϊό, δεν παρουσίασαν κάποιο από τα κοινά συμπτώματα τύπου βήχας ή πυρετός. Μάλιστα, η ασυμπτωματική μετάδοση φαίνεται να είναι συχνότερη από ότι θεωρούσαν οι επιστήμονες.

Το συνηθέστερο σύμπτωμα από αυτούς που παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου, ήταν η κόπωση και μετά ακολουθούν ο πονοκέφαλος και ο βήχας. Όμως, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, έχει συμπεριλάβει μόνο τον πυρετό, τον συνεχή βήχα και την απώλεια γεύσης και όσφρησης ως ενδεικτικά συμπτώματα της νόσου. Περίπου το 18% των ασθενών, ανέφεραν πως το μόνο τους σύμπτωμα, ήταν η απώλεια όσφρησης και γεύσης. Η στατιστικολόγος από την Βρετανία, Sarah Crofts, τόνισε πως είναι σημαντικό να γίνεται διαρκώς διερέυνηση συμπτωμάτων: «Είναι καθοριστικής σημασίας να συνεχίσουμε να μετράμε τα επίπεδα μόλυνσης στον πληθυσμό και να συλλέγουμε πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα, ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε τυχόν αλλαγές που διαφορετικά θα μπορούσαν να μην εντοπιστούν».

Κορωνοϊός μετάδοση: Τι έδειξε η έρευνα

Η μελέτη ανέλυσε και τα συμπτώματα των ασθενών που είχαν αυξημένο ιικό φορτίο την ίδια περίοδο που εξέτασαν και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς για να καθοριστεί η συχνότητα ορισμένων συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα που παρουσίασαν οι ασθενείς με κορωνοϊό σε μεγαλύτερη συχνότητα, ήταν η κόπωση, ο βήχας και ο πονοκέφαλος. Από την άλλη, μικρότερη συχνότητα παρουσίαζαν το κοιλιακό άλγος, η διάρροια και η ναυτία ή η τάση προς έμετο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπήρξε αύξηση σε όλα τα συμπτώματα, όμως το 55% των θετικών στον κορωνοϊό, ανέφεραν πως δεν είχαν καθόλου συμπτώματα το Δεκέμβριο. Τον Ιανουάριο, ο αριθμός αυτός μειώθηκε ελαφρά (46%) και τον Φεβρουάριο (47%), αλλά αυξήθηκε και πάλι στο 53% τον Μάρτιο. Τα αριθμητικά στοιχεία αφορούν άτομα που παρέμειναν στο σπίτι και όχι περιστατικά που νοσηλεύτηκαν ή βρίσκονταν σε άλλες δομές, όπως κέντρα φροντίδας.

Ο ομότιμος καθηγητής εφαρμοσμένων στατιστικών του Πανεμιστημίου Open, Kevin McConway, σχολίασε πως η μελέτη συμπεριέλαβε 12 συμπτώματα του κορωνοϊού, αποκλείοντας άλλα που εμφανίζονται λιγότερο συχνά, όπως η δυσκολία στη συγκέντρωση ή η ταχυπαλμία. Είναι πιθανό, το γεγονός αυτό να μπέρδεψε τους συμμετέχοντες: «Υπάρχει μια ερώτηση στο ερωτηματολόγιο που ρωτά αν το άτομο πιστεύει ότι έχει συμπτώματα σχετικά τη νόσο Covid-19, οπότε οι άνθρωποι μπορεί να έχουν αναφέρει ότι είχαν ένα σύμπτωμα που δεν ήταν στη λίστα των δώδεκα αυτών συμπτωμάτων» αναφέρει σχετικά.

Κορωνοϊός: Χωρίς συμπτώματα ο ένας στους δύο φορείς – Τι πρέπει να μας υποψιάσει 6Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News

    <!–


    Αναφορά Δημοσίευσης