σε

Κορωνοϊός Ελλάδα: Στον ευρωπαϊκό μηχανισμό rescEU συμμετέχει η χώρα μας

Κορωνοϊός Ελλάδα: Στον ευρωπαϊκό μηχανισμό rescEU συμμετέχει η χώρα μας 3

Την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα δημιουργίας αποθεματικού για κρίσιμο ιατρικό εξοπλισμό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας rescEU, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρμόδιος Επίτροπο Janez Lenarčič.  Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργίας μιας «δεξαμενής» ιατρικού υλικού ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας (ιδίως προστατευτικές μάσκες, γάντια, ιατρικές στολές και αναπνευστήρες ΜΕΘ), μέσω της οποίας τα κράτη – μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας θα διασφαλίζουν επαρκή αποθέματα και άμεση διανομή τους, όπου αυτό είναι αναγκαίο.

«Σήμερα, η Δανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σουηδία εντάχθηκαν στις χώρες υποδοχής του αποθεματικού ιατρικού εξοπλισμού της rescEU. Με οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τώρα συνολικά 6 κράτη – μέλη της ΕΕ (συμπεριλαμβάνονται Γερμανία και Ρουμανία) δημιουργούν κοινά ευρωπαϊκά αποθέματα προστατευτικού και άλλου ζωτικού ιατρικού εξοπλισμού που μπορούν να διανεμηθούν σε όλη την Ευρώπη σε περιόδους ιατρικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα όταν τα εθνικά συστήματα υγείας πιέζονται από ασθενείς με κορωνοϊό» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και αυξάνονται τα περιστατικά του κορωνoϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι απαραίτητη η δημιουργία αποθεμάτων ιατρικού εξοπλισμού. Tο rescEU καλύπτει. Θα είμαστε πολύ πιο δυνατοί στην καταπολέμηση της πανδημίας γιατί πλέον συνεργαζόμαστε» σχολίασε ο Janez Lenarčič.

Κορωνοϊός Ελλάδα: Στον ευρωπαϊκό μηχανισμό rescEU συμμετέχει η χώρα μας 5Κορωνοϊός Ελλάδα: Στον ευρωπαϊκό μηχανισμό rescEU συμμετέχει η χώρα μας 6

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ήδη από τον Ιούνιο του 2020, είχε υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετική πρόταση χρηματοδότησης για συμμετοχή της Ελλάδας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η οποία αξιολογήθηκε και έγινε αποδεκτή.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί από ευρωπαϊκούς πόρους προς τη χώρα μας ανέρχεται στα 55,5 εκ. ευρώ. Στην εν λόγω πρωτοβουλία συμμετέχουν έως τώρα, εκτός από την Ελλάδα, η Δανία, η Ουγγαρία, η Σουηδία, η Γερμανία και η Ρουμανία. Τα κοινά αποθέματα του εξοπλισμού διαμοιράζονται προς φύλαξη στα συμμετέχοντα κράτη – μέλη και είναι άμεσα διαθέσιμα μέσω ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί σε ποσοστό 100% το κόστος αγοράς, φύλαξης και διανομής του υλικού. Η εν λόγω πρωτοβουλία, αποσκοπεί σε πρώτη φάση στην ακόμα καλύτερη θωράκιση των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας στην Ευρώπη έναντι του κορωνοϊού, ενώ μακροπρόθεσμα, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια επιπλέον ασπίδα έμπρακτης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών έναντι κάθε πρόκλησης για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη.

Μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Διαγωνισμός φωτογραφίας από τον ΟΣΕΘ 19

Διαγωνισμός φωτογραφίας από τον ΟΣΕΘ

Εθελοντική αιμοδοσία τη Δευτέρα 28/9 στο Κρυονέρι 21

Εθελοντική αιμοδοσία τη Δευτέρα 28/9 στο Κρυονέρι