σε

Κορωνοϊός: Ένας απρόσμενος κίνδυνος από τα απολυμαντικά για τα παιδιά

Κορωνοϊός: Ένας απρόσμενος κίνδυνος από τα απολυμαντικά για τα παιδιά 7

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός και η ανάγκη απολύμανσης των χεριών με αλκοολούχα απολυμαντικά είχε μία απροσδόκητη, αλλά επικίνδυνη συνέπεια: αυξημένους τραυματισμούς των ματιών στα μικρά παιδιά.

Αυτό αναφέρουν επιστήμονες από τη Γαλλία, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από τα Κέντρα Δηλητηριάσεως της χώρας τους και ένα Κέντρο Παιδιατρικής Οφθαλμολογίας στο Παρίσι. Τα στοιχεία αφορούσαν το πεντάμηνο Απρίλιος-Αύγουστος του 2020 και του 2019.

Όπως διαπίστωσαν, οι τραυματισμοί στα μάτια από τα αλκοολούχα απολυμαντικά επταπλασιάστηκαν από τη μία χρονιά στην άλλη. Στην πραγματικότητα, το 2019 αποτελούσαν το 1,3% των κλήσεων στα Κέντρα Δηλητηριάσεων. Το 2020 όμως το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 9,9%.

Σε απόλυτους αριθμούς, το συγκεκριμένο πεντάμηνο του 2019 αναφέρθηκαν 33 περιστατικά στα Κέντρα Δηλητηριάσεως, ενώ το 2020 ήταν 232. Η μέση ηλικία των παιδιών που τραυματίστηκαν το 2020 ήταν τα 4,5 έτη.

Στο Κέντρο Παιδιατρικής Οφθαλμολογίας 16 διακομίστηκαν το πεντάμηνο του 2020 τραυματισμένα στα μάτια από απολυμαντικά. Το 2019 είχε διακομιστεί μόνο ένα. Η μέση ηλικία των παιδιών το 2020 ήταν τα 3,5 χρόνια.

Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα παιδιά υπέστησαν τραυματισμούς ήπιας βαρύτητας. Έτσι είχαν συμπτώματα όπως πόνο στο μάτι, αίσθημα μυρμηγκιάσματος και/ή κοκκίνισμα του ματιού.

Δυστυχώς, έξι περιστατικά ήταν μετρίως σοβαρά και εκδηλώθηκαν με μερική κερατίτιδα (φλεγμονή στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού). Ειδικά όμως από τα παιδιά που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, τα οκτώ είχαν σοβαρά έλκη (πληγές) στον κερατοειδή ή/και τον επιπεφυκότα.

Που τραυματίστηκαν

Η μελέτη εξέτασε που συνέβη ο τραυματισμός με τα αλκοολούχα απολυμαντικά. Όπως διαπιστώθηκε, το 2019 κανένας τραυματισμός δεν είχε γίνει σε δημόσιο χώρο. Το 2020 όμως, οι 63 είχαν γίνει σε δημόσιους χώρους. Στους χώρους αυτούς συμπεριλαμβάνονταν:

  • Εμπορικά κέντρα
  • Εστιατόρια
  • Κινηματογράφοι
  • Ανοικτοί δημόσιοι χώροι
  • Αθλητικά κέντρα
  • Κολυμβητήρια

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι τραυματισμοί στους δημόσιους χώρους σχετίζονται με το ύψος όπου τοποθετούνται τα απολυμαντικά. Αυτό συνήθως είναι γύρω στο 1 μέτρο, που ουσιαστικά αντιστοιχεί στο επίπεδο των ματιών των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Οι ερευνητές συνιστούν στους γονείς να καθοδηγούν τα παιδιά τους στη σωστή χρήση απολυμαντικών. Ειδικά για τους δημόσιους χώρους, προτείνουν να μπουν σε μεγαλύτερο ύψος τα απολυμαντικά ή οι γονείς να μην αφήνουν τα μικρά παιδιά να τα χρησιμοποιούν μόνα τους.

Τα νέα δεδομένα δημοσιεύθηκαν προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Ophthalmology.

iatropedia.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Ella Emhoff: Η θετή κόρη της Kamala Harris υπέγραψε συμβόλαιο με πασίγνωστο πρακτορείο μoντέλων 21

Ella Emhoff: Η θετή κόρη της Kamala Harris υπέγραψε συμβόλαιο με πασίγνωστο πρακτορείο μoντέλων

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή μας δείχνει πώς να φορέσουμε τα sweatpants με combat boots 23

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή μας δείχνει πώς να φορέσουμε τα sweatpants με combat boots