σε

Κορωνοϊός: Ποια νόσος αυξάνει 10 φορές στα παιδιά τον κίνδυνο για σοβαρή Covid-19

Κορωνοϊός: Ποια νόσος αυξάνει 10 φορές στα παιδιά τον κίνδυνο για σοβαρή Covid-19 7

Ο νέος κορωνοϊός κατά κανόνα προκαλεί ήπια νόσο Covid-19 στα παιδιά. Όλοι οι κανόνες, όμως, έχουν τις εξαιρέσεις τους. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως ένα αρκετά συχνό υποκείμενο νόσημα αποτελεί σημαντική εξαίρεση στα παιδιά.

Το νόσημα αυτό είναι αυτοάνοσο, δηλαδή προκαλείται από υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Παγκοσμίως πάσχουν 1,1 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF). Στη χώρα μας, αναφέρονται ετησίως 7-10 νέα περιστατικά ανά 10.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών.

Το υποκείμενο αυτό νόσημα είναι ο διαβήτης τύπου 1. Η ρύθμισή του φαίνεται ότι είναι καθοριστική για την έκβαση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά με αρρύθμιστο διαβήτη τύπου 1 διατρέχουν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών απ’ ό,τι όσα διατηρούν υπό έλεγχο το σάκχαρό τους.

«Ο έλεγχος του σακχάρου στα παιδιά με διαβήτη είναι πιο σημαντικός παρά ποτέ εν μέσω της πανδημίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Manish Raisingani, παιδοενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Άρκανσας.

Όπως εξήγησε, είναι γνωστό πως ο αρρύθμιστος διαβήτης αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία. Στην περίπτωση της πανδημίας, όμως, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενήλικες με τύπου 1 διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου όταν τους αρρωσταίνει ο κορωνοϊός. Ωστόσο τα αντίστοιχα δεδομένα για τα παιδιά ήταν έως τώρα περιορισμένα.

Μελέτη σε χιλιάδες παιδιά

Για να διερευνήσουν το θέμα, ο Dr. Raisingani και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από:

  • Περίπου 2.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών με διαβήτη τύπου 1 και Covid-19
  • Περισσότερα από 300.000 ανήλικοι που είχαν μόνο τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στους ανήλικους ασθενείς με διαβήτη. Η πρωτεΐνη αυτή συμβολίζεται HbA1c και αποτελεί δείκτη των επιπέδων του σακχάρου τους τελευταίους 2-3 μήνες. Τα επίπεδά της μπορούν να μετρηθούν με απλή εξέταση αίματος και υπολογίζονται σε ποσοστό επί τοις εκατό.

Τα υψηλά επίπεδα της HbA1c σχετίζονται με σοβαρές διαβητικές επιπλοκές, αφού υποδηλώνουν αρρύθμιστο διαβήτη. Γι’ αυτό τον λόγο, ο στόχος των ασθενών με διαβήτη είναι να διατηρούν την HbA1c τους κάτω από 7%.

Τα ευρήματα

Η νέα μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης επιπλοκών της νόσου Covid-19 ήταν 10 φορές μεγαλύτερος στα παιδιά με HbA1c πάνω από 9%, έναντι όσων είχαν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 7%.

Στην πραγματικότητα, οι ανήλικοι με αρρύθμιστο διαβήτη τύπου 1 και τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είχαν αυξημένες πιθανότητες:

  • Να εκδηλώσουν πνευμονία ή σηπτικό σοκ
  • Να χρειασθούν διασωλήνωση
  • Να χάσουν τη ζωή τους

Η θνησιμότητα λόγω κορωνοϊού, λ.χ., ήταν:

  • 0,047% στα παιδιά χωρίς διαβήτη
  • 0,328% στην ομάδα του αρρύθμιστου διαβήτη τύπου 1
  • 0% στην υποομάδα του διαβήτη τύπου 1 με HbA1c ίση με 7% ή χαμηλότερη

«Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν είναι ασφαλές για τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να πάνε στο σχολείο», είπε ο Dr. Raisingani. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αν δεν έχουν καλό γλυκαιμικό έλεγχο, είναι ασφαλέστερο να συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση στο σπίτι. Δείχνουν επίσης ότι γονείς και μικροί μαθητές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να πετύχουν καλή ρύθμιση του σακχάρου».

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ψηφιακό ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ENDO 2021) των ΗΠΑ. Τα επιστημονικά δεδομένα που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.

iatropedia.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

εμβόλια covid

Κορωνοϊός: Πέντε μύθοι για τα εμβόλια κατά της Covid-19

Προκαταβολή σύνταξης: Κίνδυνος επιστροφής ποσών από συνταξιούχους 21

Προκαταβολή σύνταξης: Κίνδυνος επιστροφής ποσών από συνταξιούχους