σε

Κορωνοϊός: Ποιος κίνδυνος αυξάνεται στην εγκυμοσύνη και γιατί

Κορωνοϊός: Ποιος κίνδυνος αυξάνεται στην εγκυμοσύνη και γιατί 7

Οι γυναίκες που μένουν έγκυοι στη διάρκεια της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, μοιραία αγωνιούν για τους δυνητικούς κινδύνους στα αγέννητα μωρά τους εάν μολυνθούν από αυτόν. Μια νέα, μεγάλη μελέτη παρέχει μερικές απαντήσεις.

Όπως έδειξε, η λοίμωξη από τον κορωνοϊό κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης του μωρού. Τα καλά νέα όμως είναι πως δεν αυξάνει τον κίνδυνο θνησιγένειας, ούτε θανάτου του βρέφους σύντομα μετά τη γέννησή του.

Τα ευρήματα αυτά απηχούν εκείνα προγενέστερων ερευνών και είναι εν μέρει καθησυχαστικά για τις γυναίκες, εκτιμούν οι ερευνητές.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. Νέα έρευνα

Κορωνοϊός: Τι έδειξε η ελληνική εμπειρία σε 22 εγκύους στο Αττικόν. Οι επιπλοκές αλλά και ο εμβολιασμός κατά της Covid

Στη μελέτη εντάχθηκαν περισσότερες από 4.000 έγκυοι από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Όλες είχαν ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό. Οι γυναίκες αυτές γέννησαν τα μωρά τους μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2020. Οι περισσότερες γυναίκες δεν έπασχαν από υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη ή άσθμα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, κανένα βρέφος δεν έχασε τη ζωή του εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ούτε οι γυναίκες είχαν υψηλότερα από τα αναμενόμενα ποσοστά θνησιγένειας ή βρεφικού θανάτου.

Πόσο συχνός ήταν ο πρόωρος τοκετός

Ωστόσο παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στα ποσοστά όσων γέννησαν τα μωρά τους πριν από την 37η εβδομάδα της κυήσεως. Στις γυναίκες από τις ΗΠΑ, το ποσοστό των πρόωρων γεννήσεων ήταν σχεδόν 16%. Ωστόσο ο εθνικός μέσος όρος στις εγκύους χωρίς κορωνοϊό είναι 10%. Επομένως, μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού αυξάνεται κατά 57%.

Η αντίστοιχη αύξηση στις Βρετανίδες εγκύους ήταν σχεδόν 60%. Και αυτό, διότι το εθνικό ποσοστό πρόωρων τοκετών του 7,5%, έφθασε στο 12% μεταξύ των εγκύων με Covid-19.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το ποσοστό των βρεφών με μητέρα θετική στον νέο κορωνοϊό, τα οποία βρέθηκαν επίσης μολυσμένα ήταν:

  • 2% μεταξύ των Βρετανίδων
  • 1,8% μεταξύ των Αμερικανίδων

Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος

Οι ερευνητές γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση Ultrasound in Obstetrics and Gynecology πως δεν γνωρίζουν με σαφήνεια γιατί αυξάνει ο κορωνοϊός τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Ενδέχεται, όμως να παίζουν ρόλο και οι ιατρικές αποφάσεις.

Όπως εξήγησαν, είναι πιθανό οι γιατροί να προχωρούν σε πρώιμο τοκετό, φοβούμενοι τις συνέπειες της λοίμωξης στη μητέρα και το μωρό. Η υπόθεση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το ποσοστό των αυτόματων πρόωρων τοκετών στη μελέτη, ήταν χαμηλότερο από το αναμενόμενο.

Όπως και να ‘χει, «τα ευρήματά μας είναι εν μέρει καθησυχαστικά για τις γυναίκες. Και αυτό διότι δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα την αιτία των πρόωρων τοκετών», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Christoph Lees, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Imperial College του Λονδίνου (ICL).

«Τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν την ανάγκη να αποτελέσει η εγκυμοσύνη προτεραιότητα για τον εμβολιασμό», τόνισε ο ερευνητής Dr. Ed Mullins, από το Τμήμα Μεταβολισμού, Πέψης & Αναπαραγωγής του ICL. «Είναι ένα απαραίτητο μέτρο για να μειωθούν οι πρόωροι τοκετοί».

iatropedia.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Συχνοουρία στα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε 21

Συχνοουρία στα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Όσα περισσότερα φυτά έχει μία φυλακή, τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα βίας σε αυτήν! 23

Όσα περισσότερα φυτά έχει μία φυλακή, τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα βίας σε αυτήν!