σε

Κορωνοϊός: Πόσο ασφαλείς είναι οι αγκαλιές- 6 τρόποι να προστατευτούμε

Την εποχή του κορωνοϊού, οι χαιρετισμοί δεν γίνονται πλέον με χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά στο μάγουλο, αλλά με… αγκωνιές και αποστάσεις – Μπορούμε να αγκαλιάσουμε τους κοντινούς μας ανθρώπους με ασφάλεια; Τι συνιστούν οι ειδικοί για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Τη στιγμή που η αποφυγή της κοντινής επαφής με τους άλλους συνιστά μέτρο-κλειδί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, η ειρωνεία είναι ότι το 2020 είναι μια χρονιά που χρειαζόμαστε μια αγκαλιά περισσότερο από ποτέ. Πόσο επικίνδυνη είναι, λοιπόν, μια αγκαλιά στην εποχή της COVID-19;

Η ανθρώπινη επαφή είναι σημαντική
Η πρώτη μας επαφή στη ζωή είναι ουσιαστικά η αγκαλιά: τα νεογέννητα αισθάνονται συνεχώς ένα άγγιγμα, όταν η μητέρα τα κρατά ή τα θηλάζει. Και παρόλο που η αγκαλιά μπορεί να μας προσφέρει αυτό το πρωταρχικό αίσθημα της ευτυχίας και της ασφάλειας, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία πίσω από τα οφέλη της αγκαλιάς για την ψυχική υγεία και κατάσταση.

Έρευνα δείχνει ότι η δερματική επαφή ήδη από τη γέννηση προσφέρει στα βρέφη την πρώιμη ικανότητα ανάπτυξης συναισθημάτων και κοινωνικών δεξιοτήτων και μειώνει το στρες τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Όταν αγκαλιάζουμε κάποιον ως ενήλικες, απελευθερώνεται η ορμόνη ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγκαλιάς», που ενισχύει το δέσιμο, μειώνει το στρες και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Ένα θετικό άγγιγμα απευλευθερώνει, επίσης, τη «χημική ουσία της χαράς» σεροτονίνη, η οποία σε χαμηλά επίπεδα μαζί με τη ντοπαμίνης, μπορεί να σχετίζονται με την κατάθλιψη, το άγχος και την κακή ψυχική υγεία.

Ο «αποκλεισμός από το άγγιγμα» έχει γίνει μια σοβαρή συνέπεια της πανδημίας και μπορεί να έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων, ιδίως όσων ζουν μόνοι ή βρίσκονται σε ασταθείς σχέσεις.

Έτσι λοιπόν, όχι μόνο μας λείπουν τα θετικά συναισθήματα που προσφέρει μια αγκαλιά, αλλά χάνουμε και τα βιοχημικά και σωματικά οφέλη της.

Μπορούμε να αγκαλιαζόμαστε με ασφάλεια;
Όπως ήδη γνωρίζουμε, μπορούμε να κολλήσουμε COVID-19 από την κοντινή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο, επομένως και μόνο η κίνηση της αγκαλιάς είναι επικίνδυνη, αν κάποιος από τους δύο είναι μολυσμένος.

Δεδομένου, όμως, ότι οι άνθρωποι που είναι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, μια απλή αγκαλιά μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Τελικά, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η καλύτερη τακτική είναι να αποφεύγουμε τη σωματική επαφή με ανθρώπους που δεν ζουν στο ίδιο σπίτι με εμάς.

Αν θέλετε οπωσδήποτε να αγκαλιάσετε κάποιον, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να θυμάστε ώστε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μετάδοσης.

6 tips για να περιορίσετε τον κίνδυνο

Άλλα τρόποι να πάρετε και να δώσετε στοργή
Η επαφή με τα ζώα μπορεί να προσφέρει παρόμοια οφέλη ψυχικής υγείας με την αγκαλιά, αλλά και να αυξήσει την ωκυτοκίνη, γι’αυτό και η ζωοθεραπεία χρησιμοποιείται πλέον εκτενώς σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή σε αρρώστους.

Η διατήρηση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και επαφών εν τη απουσία της άμεσης σωματικής επαφής μπορεί επίσης να φανεί ευεργετική. Οι διαδικτυακές συγκεντρώσεις μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην ψυχική και σωματική κατάσταση των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της απομόνωσης.

Καταληκτικά, η πανδημία μας έχει κάνει να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική είναι η κοινωνική και σωματική επαφή για την υγεία και τη συνολική μας κατάσταση. Και μπορεί τώρα να εκτιμούμε για πρώτη φορά την αξία μιας αγκαλιάς, αλλά προς το παρόν είναι πιο ασφαλές να αναζητούμε τη συναισθηματική υποστήριξη με άλλους τρόπους.

 

ygeiamou.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Ο μύθος του Ορφέα: Γιατί όσο και να προχωρούμε στη ζωή, κοιτάμε πάντα πίσω; 15

Ο μύθος του Ορφέα: Γιατί όσο και να προχωρούμε στη ζωή, κοιτάμε πάντα πίσω;

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020 17

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020