σε

Κορονοϊός: Πού να βάλετε τον καθαριστή αέρα στο δωμάτιο για να μην εξαπλώνονται τα ιικά σταγονίδια

Κορονοϊός: Πού να βάλετε τον καθαριστή αέρα στο δωμάτιο για να μην εξαπλώνονται τα ιικά σταγονίδια 7

[ Κορονοϊός ] Η Μουσική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα ανησυχούσε για τα ιδιαίτερα μαθήματα που γίνονταν σε μια αίθουσα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και αναρωτήθηκε αν θα έπρεπε να συμπληρώσει το σύστημα εξαερισμού της με φορητούς καθαριστές αέρα HEPA.

Έτσι, οι αξιωματούχοι του σχολείου προσέγγισαν τον Suo Yang, καθηγητή στο Κολλέγιο Επιστημών και Μηχανικών, και την ομάδα του για να πάρουν επιστημονική απάντηση. Στο επιστημονικό περιοδικό Physics of Fluids ο Yang και οι συνεργάτες του περιγράφουν την έρευνα που έκαναν για να προβλέψουν το πώς τα ιικά σταγονίδια εξαπλώνονται σε ένα δωμάτιο (εν προκειμένω, μια αίθουσα μουσικής).

“Η αερομεταφερόμενη μετάδοση της COVID-19 μέσω ιικών σταγονιδίων μπορεί να μοντελοποιηθεί ως μια τυπική ροή με σωματίδια. Η προσομοίωση πρέπει να αποτυπώσει με ακρίβεια την κίνηση των σωματιδίων μέσα στο περιβάλλον τυρβώδους ροής αέρα, δήλωσε ο Yang. “Η εναπόθεση σωματιδίων στους τοίχους και σε άλλες επιφάνειες πρέπει επίσης να καταγραφεί με ακρίβεια και θέλαμε να διερευνήσουμε εάν τα σωματίδια παγιδεύονται σε συγκεκριμένες ζώνες ανακυκλοφορίας, αν εξαερίζονται, ή αν αφαιρούνται από έναν καθαριστή αέρα.

Κορονοϊός: Ο καθαριστής αέρα πρέπει να τοποθετείται μπροστά στο άτομο που εκτοξεύει αερολύματα

Οι προσομοιώσεις τους υποδηλώνουν ότι ένας καθαριστής αέρα HEPA πρέπει να τοποθετείται ακριβώς μπροστά από το άτομο που εκτοπίζει τα αερολύματα και να βρίσκεται μακριά από άλλα άτομα που θέλουμε να προστατευτούν μέσα στο δωμάτιο.

Για παράδειγμα, αν σε ένα δωμάτιο του σπιτιού έχουμε έναν ασθενή COVID-19, τότε τοποθετούμε τον καθαριστή αέρα μπροστά του και εμείς στεκόμαστε πίσω από το μηχάνημα, όταν εισερχόμαστε στο δωμάτιο.

Η εξάπλωση αερολυμάτων ιού σε μια αίθουσα μουσικής, με έναν μαθητή και ένα μέλος της σχολής, όπως εμφανίζονται με και χωρίς φορητό καθαριστή αέρα:Ο στόχος των ερευνητών ήταν ένας ρυθμός εξαερισμού 288 κυβικών μέτρων ανά ώρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για κάθε άτομο μέσα στο δωμάτιο. Αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη έρευνα για τη χρήση καθαριστών αέρα με φίλτρα HEPA για την καταπολέμηση της COVID-19.

“Το βασικό είναι ότι αν και οι φορητοί καθαριστές αέρα μπορούν να είναι πολύ χρήσιμοι, η τοποθέτησή τους κάνει τεράστια διαφορά, δήλωσε ο Yang.

Είναι απολύτως κρίσιμο να μην διαδίδουμε αερολύματα περαιτέρω προκαλώντας μια πολύ διασκορπιστική ροή, σύμφωνα με τον Sai Ranjeet Narayanan, έναν μεταπτυχιακό ερευνητή που συνεργάζεται με τον Yang.

Κορονοϊός: Ταυτόχρονη χρήση καθαριστή αέρα και εξαερισμού η ιδεατή κατάσταση

Μια μεγάλη έκπληξη για τους ερευνητές ήταν ότι οι φορητοί καθαριστές αέρα HEPA μειώνουν τα αερολύματα στον αέρα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι ο σκέτος εξαερισμός. Η μεγαλύτερη αφαίρεση αερολυμάτων στο δωμάτιο καταγράφηκε με την ταυτόχρονη χρήση καθαριστή και εξαερισμού.

Εάν είναι γνωστός ο ρυθμός ροής του συστήματος HVAC, αυτή η εργασία μπορεί να χρησιμεύσει ως κατευθυντήρια γραμμή για το μέγεθος και τον αριθμό των φορητών καθαριστών που απαιτούνται σε έναν κλειστό χώρο, καθώς και το πού ακριβώς πρέπει να τοποθετηθούν.

“Η έρευνά μας μας παρέχει επίσης μια οδηγία για το πόσο διάλειμμα μεταξύ των τάξεων είναι απαραίτητο, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της επόμενης τάξης. Το προσδιορίσαμε στα περίπου 25 λεπτά γι’ αυτή την περίπτωση, δήλωσε ο Yang.

“Βρήκαμε επίσης μια αναλυτική γραμμική συνάρτηση, για κάθε πιθανό σενάριο μέσα σε ένα δωμάτιο, όπως αναπνοή, ομιλία, τραγούδι, βήχας, φτέρνισμα, διαφορετικά πνευστά όργανα, αλλά και το αν φοράνε μάσκες ή όχι τα άτομα«.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Πώς το air condition σκορπίζει τα σταγονίδια COVID-19 σε κλειστούς χώρους

Κορονοϊός: Το ένα πράγμα που πρέπει να αποφύγετε το βράδυ πριν κάνετε το εμβόλιο

Κορονοϊός: Πώς δεν θα θολώνουν τα γυαλιά σου όταν φοράς μάσκα

Κορονοϊός: Αυτό είναι το καλύτερο υλικό για τις υφασμάτινες μάσκες προσώπου που έχουμε όλοι

iatropedia.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Κορωνοϊός: Μια νέα, σοβαρή παρενέργεια από τη νόσο εντόπισαν οι ειδικοί 20

Κορωνοϊός: Μια νέα, σοβαρή παρενέργεια από τη νόσο εντόπισαν οι ειδικοί

Συντάξεις Απριλίου 2021: Ποιες οι ημερομηνίες για την πληρωμή των συνταξιούχων;

Συντάξεις Απριλίου 2021: Οι ημερομηνίες που θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι κάθε ταμείου