σε

Κορωνοϊός Θεοδωρίδου: Χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες ο εμβολιασμός για πάνω από 70000 άτομα

Κορωνοϊός Θεοδωρίδου: Χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες ο εμβολιασμός για πάνω από 70000 άτομα 7

Όπως κάθε Δευτέρα, έτσι και σήμερα, πραγματοποιείται ενημέρωση για τον εμβολιασμό στη χώρα μας από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες ο εμβολιασμός για πάνω από 70.000 άτομα, διαβεβαίωσε η κα. Θεοδωρίδου. Στη συνέχεια μίλησε για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου λέγοντας ότι εξασφαλίζει αντισώματα κατά 52% στην πρώτη φάση του εμβολιασμού και ξεκαθάρισε ότι είναι απαραίτητο να γίνει μετά από 21 μέρες η δεύτερη δόση με την οποία το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου ξεπερνά στο 95%.

Η χορήγηση της δεύτερης δόσης, είπε, είναι καθοριστική για την επιτυχία του εμβολίου και την ασφάλεια του ατόμου. Οι περισσότερες αστοχίες ενός εμβολίου είναι τις πρώτες μέρες μετά τον εμβολιασμό και ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται από τη 12η μέρα μετά τον εμβολιασμό, σημείωσε.

Για όσους έλαβαν την πρώτη δόση και στη συνέχεια νόσησαν υπογράμμισε ότι η πρώτη δόση θα τους βοηθήσει να μην εκδηλώσουν σοβαρή νόσηση. Μετά την ανάρρωσή τους θα λάβουν και τη δεύτερη δόση.

Αναφέρθηκε στο θέμα των μεταλλάξεων κάνοντας λόγο για έναν ατελείωτο πόλεμο των ανθρώπων με τα μικρόβια και τους ιούς. Οι μεταλλάξεις που έχουν απασχολήσει τον τελευταίο καιρό, είναι η βρετανική – που κατά τους λοιμωξιολόγους- έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, που φαίνεται ότι δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Το ίδιο ισχύει για την νοτιοαφρικανική, είπε.

Ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχει ιδρυθεί ένα δίκτυο παρακολούθησης αυτών των μεταβολών. Κλείνοντας, μετέφερε τα λόγια μίας κόρης που πήγε τους γονείς της για εμβολιασμό και τον ευγενικό τρόπο με τον οποίο τους μίλησαν γιατροί και νοσηλευτές. Η κ. Θεοδωρίδου ευχαρίστησε τους γιατρούς και νοσηλευτές για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους που προσέρχονται για εμβολιασμό.

Στα αριθμητικά στοιχεία των εμβολιασμών αναφέρθηκε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους

Αναφερόμενος στις δόσεις και τις παραλαβές των εμβολίων, είπε ότι σήμερα παραλάβαμε από τη Pfizer 100.000 δόσεις συνολικά, θα παραλάβουμε 815.000 μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και 1.415.00 δόσεις μέχρι τέλος Μαρτίου

Από την Astrazeneca θα παραλάβουμε 410.000 δόσεις μέχρι τέλη Φεβρουαρίου και άλλες 330.000 μέχρι τέλη Μαρτίου. Από την Moderna περιμένουμε 20.000 δόσεις στα τέλη Γενάρη, 115.000 δόσεις ως τα τέλη Φεβρουαρίου κι ακόμα 105.000 ως τα τέλη Μαρτίου. Τις τελευταίες μέρες έχουμε αυξήσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος εμβολιασμών, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους προσθέτοντας ότι ξεπερνάμε καθημερινά τους 7.000 εμβολιασμούς. Ο ρυθμός εμβολιασμού εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα στο γηροκομείο Αμαρουσίου, τόνισε και πάλι την ανάγκη τήρησης των μέτρων. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, οι εμβολιασμοί ξεπερνούν τους 16.000 ημερησίως, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 174.000 πολίτες με την παραγωγή του εμβολίου της Pfizer να εξομαλύνεται.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανάλυση του Politico, η Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τον στόχο εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να πραγματοποιεί 50.622 εμβολιασμούς ημερησίως.

Δείτε εδώ την ενημέρωση

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Κορωνοϊός Ελλάδα: 207 κρούσματα στην Αττική, 32 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς 21

Κορωνοϊός Ελλάδα: 207 κρούσματα στην Αττική, 32 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Βιασμός 11χρονης αθλήτριας: Πώς ερμηνεύονται νομικά οι δηλώσεις του προπονητή 23

Βιασμός 11χρονης αθλήτριας: Πώς ερμηνεύονται νομικά οι δηλώσεις του προπονητή