σε

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Ενθαρρυντική και πάλι η εικόνα από τα λύματα

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Ενθαρρυντική και πάλι η εικόνα από τα λύματα 7

Θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις μετρήσεις της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Η έρευνα των επιστημόνων έδειξε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Από ό, τι φαίνεται η επιδημιολογική εικόνα, ευτυχώς, δεν επιδεινώθηκε από την εορτή των Θεοφανίων και της κινητικότητας που αυτή επέφερε στις Εκκλησίες.

Αναλυτικότερα, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των τελευταίων μετρήσεων που ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη το πρωί, η σύγκριση των αναλύσεων από τα δείγματα της 13ης, 15ης και 18ης Ιανουαρίου, με τις αντίστοιχες προηγούμενες αναλύσεις της 6ης, 8ης και 11ης Ιανουαρίου, δείχνει πως η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα παραμένει ουσιαστικά σταθερή από τις αρχές του έτους, παρουσιάζοντας στο διάστημα αυτό οριακές αυξομειώσεις.

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Ενθαρρυντική και πάλι η εικόνα από τα λύματα 9Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Ενθαρρυντική και πάλι η εικόνα από τα λύματα 10

Τι δηλώνει ο πρύτανης του ΑΠΘ για τα αποτελέσματα των ερευνών

«Λαμβάνοντας υπόψη ακόμη και το ανώτατο χρονικό όριο, που σύμφωνα με τη βιβλιογραφία υπολογίζεται πως απαιτείται για την έκκριση ιικού φορτίου από τη στιγμή της μόλυνσης, δεν προκύπτει αύξηση της διασποράς του ιού στη πόλη από την αρχή του έτους. Η επιδημιολογική εικόνα δεν επιδεινώθηκε ούτε κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων, όπου είχαν εκφραστεί κάποιες ανησυχίες σχετικά με περιστατικά συνωστισμού που παρατηρήθηκαν» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Όταν ρωτήθηκε αν από τις τελευταίες αναλύσεις μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς την επιδημιολογική αποτίμηση της επαναλειτουργίας των μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Είναι νωρίς ακόμη, το διάστημα για το οποίο έχουμε στοιχεία δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε χαμηλά επίπεδα διασποράς του ιού στην κοινότητα, είμαστε καλά».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Κρούσματα σήμερα 20/1: Δύσκολα τα πράγματα για την εστίαση – Τα νέα για τους εμβολιασμούς 24

Κρούσματα σήμερα 20/1: Δύσκολα τα πράγματα για την εστίαση – Τα νέα για τους εμβολιασμούς

Σοφία Μπεκατώρου: Κατέθεσε και για άλλη αθλήτρια που έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά 26

Σοφία Μπεκατώρου: Κατέθεσε και για άλλη αθλήτρια που έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά