σε

Κώστας Ζάπας: Τι απαντά ο σκηνοθέτης στις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Κώστας Ζάπας: Τι απαντά ο σκηνοθέτης στις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση 7

Ο σκηνοθέτης Κώστας Ζάπας απαντά στις καταγγελίες ηθοποιών εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση με τον ίδιο να υποστηρίζει, μέσω ανάρτησής του στο Facebook, ότι δεν απαγορεύεται να ζητήσει κανείς γυμνό.

Ακολουθεί η ανάρτησή του στο Facebook:

«Σχετικά σε όσα αναφέρονται για εμένα στο Facebook και στα ΜΜΕ, στις ταινίες μου αναφερόμουν πάντα στη σεξουαλικότητα. Στις ενορμήσεις ζωής και θανάτου, στη σεξουαλικότητα. Κατήγγειλα την ενδοοικογενειακή βία καθώς και τη βία κάθε μορφής. Υπάρχουν σκηνές με γυμνό, αυνανισμό, στύση, βιασμό. Όμως πάντα ως καταγγελία ή ως κυνισμό απέναντι στην υποκρισία της κοινωνίας και όχι ως αυτοσκοπό. Αυτονόητα ένας ηθοποιός θα βρεθεί γυμνός. Αν το θελήσει. Αυτά τα πράγματα δεν επιβάλλονται.

Κώστας Ζάπας: Τι απαντά ο σκηνοθέτης στις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση 9Κώστας Ζάπας: Τι απαντά ο σκηνοθέτης στις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση 10

Δεν απαγορεύεται να ζητήσεις γυμνό όταν ορίζεται από το καλλιτεχνικό έργο. Και στις οντισιόν. Δεν απαγορεύεται η ελευθερία της έκφρασης. Είναι κατοχυρωμένη στο σύνταγμα. Μπορείς να ζητήσεις κάτι από κάποιον. Μπορεί ο άλλος να το αρνηθεί. Δεν επιβάλλεται στον καλλιτέχνη πως θα πραγματοποιήσει το έργο του. Συμφωνείς ή διαφωνείς. Φανταστείτε τον Παζολίνι να απολογείται γιατί ζήτησε γυμνό για το SALO. Ή τον Λαρς φον Τριερ για τους ΗΛΙΘΙΟΥΣ με την περιβόητη σκηνή ομαδικού σεξ. Ίσως προσπαθείτε να ορίσετε τι είναι ηθικά σωστό και τι λάθος.

Όμως προσωπικά δεν μπορώ να προσφέρω κάποιο αντάλλαγμα, γιατί δεν κατέχω κάποια εξουσία για να την καταχραστώ. Δεν έχω αξίωμα. Δεν είμαι θεσμικός. Δεν είμαι διάσημος. Είμαι ένας εύκολος στόχος. Ουδέποτε έχω πιέσει κανέναν να λειτουργήσει με τρόπο που δεν επιθυμεί και κάθε ηθοποιός είναι σε θέση να αποφασίσει που θέλει να συμμετέχει και που όχι. Θλίβομαι για την προσβολή της προσωπικότητάς μου και την στοχοποίησή μου και υπενθυμίζω στους επικριτές μου ότι υπάρχουν και άλλοι σκηνοθέτες σε ολόκληρο τον κόσμο που ακολουθούν αντίστοιχο τρόπο κινηματογράφησης.

Θλίβομαι όμως, ακόμα περισσότερο που κανείς δεν σχολίασε τις τοποθετήσεις των ηθοποιών Μηλιάρη και Νιάρου, που στις αναρτήσεις τους εναντίον μου δηλώνουν: Όλοι και όλες να δημιουργήσουμε έναν συλλογικό εκφοβισμό. Θα τον κάνει όπως και άλλους του σιναφιού του να φοβηθούν, να μαζευτούν, ή και να εξαφανιστούν από τον χώρο. Στις δραματικές σχολές μαζί με το απολυτήριο να υπάρξουν λίστες με ονόματα από τέτοιους τύπους. Πίστευα ότι η εποχή των απαγορευμένων καλλιτεχνών και των μαύρων λιστών είχε παρέλθει».

Κώστας Ζάπας: Τι απαντά ο σκηνοθέτης στις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση 12Κώστας Ζάπας: Τι απαντά ο σκηνοθέτης στις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση 13

Ποιοι τον κατηγορούν και γιατί;

Τρεις άνδρες ηθοποιοί κατηγορούν τον σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα για σεξουαλική παρενόχληση. Πιο συγκεκριμένα, οι ηθοποιοί Ερρίκος Μηλιάρης, Χάρης Τζωρτζάκης και Γιάννης Νιάρρος καταγγέλλουν ονομαστικά στο Facebook τον σκηνοθέτη.

Όλα ξεκίνησαν από μια ανάρτηση του ηθοποιού Ερρίκου Μηλιάρη που αρχικά δεν κατονόμαζε τον σκηνοθέτη, περιγράφοντας απλώς περιστάσεις στις οποίες ο σκηνοθέτης, κατά τα λεγόμενά του, τού ζητούσε να γδυθεί, να αυνανιστεί και να προβεί σε σεξουαλικές κινήσεις πάνω του.

Πρόκειται για κινήσει που έγιναν στο πλαίσιο δοκιμαστικών για μια ταινία που δεν είχε καμία σεξουαλική σκηνή. Όμως στη συνέχεια οι δύο συνάδελφοί του κατονόμασαν στα σχόλια τον Κώστα Ζάπα και ο Ερρίκος Μηλιάρης επιβεβαίωσε πως αναφερόταν σε αυτό το πρόσωπο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Κρούσματα σήμερα 30/01: Στα 795 τα νέα κρούσματα – 15 νεκροί και 257 διασωληνωμένοι 27

Κρούσματα σήμερα 30/01: Στα 795 τα νέα κρούσματα – 15 νεκροί και 257 διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 30/01: Η έκρηξη μολύνσεων έφερε νέα μέτρα – Τι θα γίνει τους επόμενους μήνες 29

Κρούσματα σήμερα 30/01: Η έκρηξη μολύνσεων έφερε νέα μέτρα – Τι θα γίνει τους επόμενους μήνες