σε

Λέσβος: Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στον Καρά Τεπέ

Λέσβος: Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στον Καρά Τεπέ 7

Για δεύτερη ημέρα διεξάγεται η επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στη Λέσβο για τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στη νέα δομή στον Καρά Τεπέ. Πρόκειται για όσο κόσμο έμεινε στο δρόμο μετά την καταστροφική πυρκαγιά του ΚΥΤ της Μόριας. Έως και χθες το βράδυ στη νέα δομή είχαν μπει 5.000 άτομα από τους 12.000 συνολικά άστεγους.

Σήμερα μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν οδηγηθεί στην πύλη της νέας δομής περιμένοντας να ταυτοποιηθούν, να υποβληθούν σε τεστ για κορωνοϊό και να μπουν μέσα. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάποιοι από αυτούς κοιμήθηκαν έξω από αυτή περιμένοντας να ανοίξει. Σημειώνεται πως για 10η ημέρα βρίσκεται κόσμος στο δρόμο μετά τη φωτιά που κατέκαψε τη Μόρια. Αρκετοί από αυτούς αρνούνται να μεταφερθούν στον Καρά Τεπέ αφού πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο θα φύγουν από το νησί για την ενδοχώρα.

Αναφερόμενος στην επιχείρηση ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, σημείωσε:«Προτεραιότητά μας ήταν να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες στέγασης, σίτισης, παροχής ιατροφαρμακευτικής φροντίδας 12.000 αστέγων, κι όλα αυτά να τα καταφέρουμε σε λίγες μέρες. Προχωράμε με ομαλότητα στην ολοκλήρωση εγκατάστασης όλων σε αυτή την προσωρινή δομή. Είναι θέμα λίγων ημερών να μπουν όλοι μέσα και εντός των επόμενων ημερών θα ανοίξει και ο δρόμος».

Λέσβος: Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στον Καρά Τεπέ 9Λέσβος: Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στον Καρά Τεπέ 10

Επίσης τόνισε πως μέχρι το Πάσχα θα έχουν αναχωρήσει από τη Λέσβο όλοι όσοι σήμερα βρίσκονται στο νησί. «Μέσα σε οκτώ μήνες μεταφέρθηκαν 14.000 άτομα από τη Λέσβο. Συνεχίζοντας με αυτό το ρυθμό και με αποφασιστικότητα την έκδοση των αιτημάτων ασύλου, μπορούμε σε οκτώ μήνες από σήμερα, να έχουμε ολοκληρώσει τη μεταφορά όλων όσοι βρίσκονται σήμερα στο νησί».

Στoν εισαγγελέα Λέσβου οι τέσσερις από τους έξι συλληφθέντες για την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας:

Εν τω μεταξύ χθες, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, οδηγήθηκαν στoν εισαγγελέα Λέσβου οι τέσσερις από τους έξι συλληφθέντες για την καταστροφική πυρκαγιά στον Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Οι άλλοι δύο είναι ανήλικοι και κρατούνται στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο εισαγγελέας τους απήγγειλε κατηγορίες για εμπρησμό σε βαθμό κακουργήματος και σύστασης εγκληματικής ομάδας σε βαθμό πλημμελήματος. Και οι τέσσερις ζήτησαν προθεσμία και θα απολογηθούν το ερχόμενο Σαββάτο. Οι δυο ανήλικοι 17 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν για την ίδια υπόθεση, αναμένεται τις επόμενες μέρες να μεταφερθούν στη Μυτιλήνη αν και η διαδικασία για αυτούς έχει διαχωριστεί, αφού ισχύει η περί ανηλίκων νομοθεσία.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του στον Guardian δεσμεύθηκε πως θα επιταχυνθούν τα σχέδια για την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών μετά και την καταστροφική πυρκαγιά.  «Θα φύγουν όλοι. Από τους σχεδόν 12.000 πρόσφυγες που βρίσκονται τώρα εδώ, προβλέπω ότι οι 6.000 θα έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα. Οι άνθρωποι αυτού του νησιού έχουν υποφέρει πολλά. Έδειξαν πολλή υπομονή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Δεν είναι αυτό που συμβαίνει που μας κάνει να υποφέρουμε αλλά το τι σκεφτόμαστε σχετικά με αυτό που συμβαίνει 24

Δεν είναι αυτό που συμβαίνει που μας κάνει να υποφέρουμε αλλά το τι σκεφτόμαστε σχετικά με αυτό που συμβαίνει

Κακοκαιρία Ιανός: Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής 26

Κακοκαιρία Ιανός: Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής