σε

Λινού κορωνοϊός: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε ένα νέο ολικό lockdown

Λινού κορωνοϊός: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε ένα νέο ολικό lockdown 7

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, πρόεδρος του ΕΟΔΥ προειδοποίησε ότι σήμερα μπορεί να δούμε νέα εκτόξευση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, να έχουμε ξανά τετραψήφιο αριθμό μολύνσεων. Όπως είναι φυσικό, από εκείνη τη στιγμή «φούντωσαν» τα σενάρια για ένα νέο ολικό lockdown.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού δήλωσε στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6 ότι είναι προτιμότερο να λάβουμε πιο οργανωμένα μέτρα, παρά να πάμε σε ένα αυστηρό, ολικό lockdown. Τόνισε ότι πρέπει να γίνονται περισσότερα στοχευμένα τεστ, να υπάρξει αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και μεγιστοποίηση της τηλεργασίας για να μειωθεί η κινητικότητα.

Λινού κορωνοϊός: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε ένα νέο ολικό lockdown 9Λινού κορωνοϊός: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε ένα νέο ολικό lockdown 10

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, η κ. Λινού επισήμανε ότι πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. «Είναι σημαντικό» όπως είπε, «να γίνει καλύτερη επικοινωνία για την αναγκαιότητα των τεστ, ώστε να προσέρχεται ο κόσμος χωρίς να φοβάται». «Πρέπει να γίνει κατανοητό», όπως τόνισε, «ότι είναι απαραίτητα και μπορούν να βοηθήσουν να σώσουν ζωές»

Τι ανέφερε για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Σε σχέση με την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊου που παρατηρείται, η κ. Λινού εξέφρασε την ανησυχία της, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Σχετικά με τις μεταλλάξεις και τον εμβολιασμό, ήταν καθησυχαστική, λέγοντας ότι τις καλύπτουν τα εμβόλια, αλλά και σε διαφορετική περίπτωση οι φαρμακευτικές εταιρείες, μπορούν γρήγορα να τροποποιήσουν τα εμβόλιά τους, μέσα σε λίγες εβδομάδες, ώστε να καλύπτουν πλήρως τις όποιες μεταλλάξεις του ιού.

Λινού κορωνοϊός: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε ένα νέο ολικό lockdown 12Λινού κορωνοϊός: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε ένα νέο ολικό lockdown 13

Η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη

Όμως, μιλώντας για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, η κ. Λινού είπε ότι το ανησυχητικό στοιχείο σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι δεν είχε προηγηθεί κάποιο ταξίδι του ιερέα στο εξωτερικό. Αντιθέτως, θεωρείται «ορφανό κρούσμα», ενώ ενδεχομένως η μετάλλαξη να είναι διάσπαρτη στη Θεσσαλονίκη. Για το πώς, ενώ ο συγκεκριμένος ασθενής είχε νοσήσει τον Νοέμβριο ξανά βρέθηκε θετικός, η κ. Λινού, τόνισε ότι η ανοσία του πιθανόν να είναι περίπου στο 50%. «Δεν είναι περίεργο», όπως εκτίμησε.

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας νωρίτερα είχε δηλώσει ότι: «Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και ακριβώς γι’ αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να τηρούμε τα μέτρα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Lockdown: Έρχεται ολικό λουκέτο στην Αττική 27

Lockdown: Έρχεται ολικό λουκέτο στην Αττική

Παναγιώτης Αρκουμανέας: Ίσως τετραψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων σήμερα 29

Παναγιώτης Αρκουμανέας: Ίσως τετραψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων σήμερα