σε

Lockdown Ελλάδα: Ο καθηγητής Κουβέλας διαφωνεί με την τακτική του εγκλεισμού – Πώς το εξηγεί

Lockdown Ελλάδα: Ο καθηγητής Κουβέλας διαφωνεί με την τακτική του εγκλεισμού – Πώς το εξηγεί 7

Μια άλλη άποψη για το πώς έπρεπε να γίνει η διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, εξέφρασε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Δημήτριος Κούβελας.

«Όταν δεν περιορίζεις τη μετάδοση, ο ιός μεταλλάσσεται σε ηπιότερες μορφές», δήλωσε στο grtimes.gr και τη Νεκταρία Ψαράκη ο καθηγητής. Ο κ. Κουβέλας ασκεί κριτική στα μέτρα της κυβέρνησης, καθώς όπως τονίζει το lockdown δεν στοχεύει σε υπερμεταδότες, ενώ εκτιμά ότι ο εγκλεισμός θα έπρεπε να αφορά σε άτομα τα οποία είναι ευπαθή και όχι στον γενικό πληθυσμό. Μάλιστα, θεωρεί ότι «αδικέστατα» είναι έγκλειστο το σύνολο του πληθυσμού.

«Όταν δεν περιορίζεις τη μετάδοση, τότε ο ιός μεταλλάσσεται σε ηπιότερες μορφές, διότι αυτοί που πεθαίνουν, παίρνουν μαζί τους τα επιθετικά στελέχη. Μέσα σε 6 μήνες λοιπόν, θα επικρατούσαν ελαφρά στελέχη του ιού. Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι ο εγκλεισμός ενισχύει τα θανατηφόρα στελέχη»,εξηγεί ο καθηγητής.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο τα θύματα στη μάχη με τον κορωνοϊό θα ήταν περισσότερα αλλά και για την κατάρρευση του ΕΣΥ εάν δεν περιοριστεί η μετάδοση, ο κ. Κούβελας απαντά:

«Αρχικά, τα συγκεκριμένα μέτρα δε στοχεύουν σε υπερμεταδότες. Υπερμεταδότες είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και τα σούπερ μάρκετ. Από τη στιγμή που είναι αδύνατη η εφαρμογή του lockdown εκεί, για ευνόητους λόγους, τότε ουσιαστικά δεν κερδίζουμε τίποτα από την απαγόρευση λειτουργίας του λιανεμπορίου.

Ουσιαστικά καταστρέφω την οικονομία χωρίς να κάνω κάτι και παρουσιάζω μία σειρά δικαιολογιών για να φαίνεται ότι κάτι έκανα. Δεύτερον, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι ευπαθείς οι οποίοι προσβλήθηκαν από ανθεκτικά και επιθετικά στελέχη του ιού, έτσι κι αλλιώς θα πέθαιναν, είτε έμπαιναν σε ΜΕΘ είτε όχι. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που ελάχιστοι ασθενείς τα καταφέρνουν στις ΜΕΘ».

Ο καθηγητής προτείνει έναν εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης της πανδημίας. Ο ίδιος, εκτιμά ότι ο διαρκής εγκλεισμός θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ανθεκτικότητα των ανθρώπινων οργανισμών απέναντι σε μικρόβια και μικροοργανισμούς.

Lockdown Ελλάδα: Ο καθηγητής Κουβέλας διαφωνεί με την τακτική του εγκλεισμού – Πώς το εξηγεί 9Lockdown Ελλάδα: Ο καθηγητής Κουβέλας διαφωνεί με την τακτική του εγκλεισμού – Πώς το εξηγεί 10

«Πρέπει να το διαχειριστούμε τελείως διαφορετικά. Αν συνεχίσουμε στην ίδια γραμμή, αυτό θα σημάνει ότι δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ από τα σπίτια μας και ότι η οικονομία θα μείνει για πάντα στον πάγο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επαφή με τα μικρόβια είναι αυτή που εκπαιδεύει τον οργανισμό μας. Αν συνεχίσουμε να αυτοπεριοριζόμαστε, θα γίνουμε ευπαθείς σε οτιδήποτε έρθει ξαφνικά. Το βάρος μας, έχει άλλο τόσο βάρος σε μικρόβια. Αν εμείς τα σκοτώνουμε, θα έρθουν παθογόνα και θα μας κατακλείσουν!

Αυτό που συμπεραίνω εγώ είναι ότι θα έπρεπε ο κάθε Έλληνας να υποχρεούται να έχει τον προσωπικό του ιδιωτικό γιατρό, ο οποίος θα καταγράφει με ονόματα ποιος είναι ευπαθής και ποιος όχι. Θα έπρεπε να μείνουν αυστηρά περιορισμένοι μόνο οι ευπαθείς και οι υπόλοιποι να εκτεθούν στον ιό. Ο μέσος όρος όσων έχασαν τη ζωή τους είναι τα 79 έτη», αναφέρει o καθηγητής.

Στη συνέχεια τόνισε ότι στα νοσοκομεία έχουν σταματήσει οι νεκροτομές, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο αν οι θάνατοι των ασθενών με κορωνοϊό οφείλονται σε κάποια ενδονοσοκομειακή μόλυνση, καταλήγοντας ότι η περίθαλψη ασθενών στο σπίτι τους υπό την εποπτεία ενός γιατρού και την ύπαρξη ενός μηχανικού αερισμού θα ήταν ασφαλέστερη σε πολλές περιπτώσεις.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στις μεταλλάξεις»

Ο κ. Κούβελας, σχολιάζοντας τον εντοπισμό των τριών στελεχών στη χώρα μας, τονίζει ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, είναι πολλές χιλιάδες. Ο ίδιος, αναφέρει ότι για να φανεί με βεβαιότητα το κατά πόσο ένα εμβόλιο είναι αποτελεσματικό για την κάθε μετάλλαξη, απαιτείται έρευνα μακροσκελής.

Lockdown Ελλάδα: Ο καθηγητής Κουβέλας διαφωνεί με την τακτική του εγκλεισμού – Πώς το εξηγεί 12Lockdown Ελλάδα: Ο καθηγητής Κουβέλας διαφωνεί με την τακτική του εγκλεισμού – Πώς το εξηγεί 13

«Προσωπικά θεωρώ ότι νωρίτερα από ένα 6μηνο έρευνας αυτό το ερώτημα δε θα μπορούσε να απαντηθεί. Η έρευνα είναι αρκετά μεγάλη. Όταν λένε ότι γίνονται έρευνες, πρέπει να ρωτάμε τι έρευνες και σε τι βάθος χρόνου θα έχουμε αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 150.000 μεταλλάξεις. Δεν γνωρίζουμε αν το κάθε στέλεχος καλύπτεται απ’ το εμβόλιο.

Lockdown Ελλάδα: Ο καθηγητής Κουβέλας διαφωνεί με την τακτική του εγκλεισμού – Πώς το εξηγεί 15Lockdown Ελλάδα: Ο καθηγητής Κουβέλας διαφωνεί με την τακτική του εγκλεισμού – Πώς το εξηγεί 16

Γι’ αυτό το λόγο λέμε ότι είναι 95% αποτελεσματικό. Επιτρέψτε μου βέβαια να αμφισβητώ αυτό το τόσο μεγάλο ποσοστό αποτελεσματικότητας, διότι ενδέχεται να ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές οι συνθήκες του πειράματος. Λόγου χάριν, δε γνωρίζουμε αν μελετήθηκε η δράση του σε υπερήλικες, που απαντούν λιγότερο αποτελεσματικά στο εμβόλιο. Η δράση ενός φαρμάκου και ενός εμβολίου δεν είναι fix. Έχουν να κάνουν πολλοί παράγοντες. Σίγουρα όμως, το εμβόλιο της Pfizer, που για εμάς θεωρείται φάρμακο διότι πρόκειται για εμβόλιο mRNA που στοχεύει στα δικά μας κύτταρα, είναι ιδιαίτερα δραστικό», σημειώνει ο καθηγητής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Θεοδωρίδου εμβόλια: Το «αγκάθι» αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca – Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει 30

Θεοδωρίδου εμβόλια: Το «αγκάθι» αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca – Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει

Σουρβίνος για κορωνοϊό: Μεταδοτικότερη κατά 74% η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη 32

Σουρβίνος για κορωνοϊό: Μεταδοτικότερη κατά 74% η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη