σε

Lockdown Ελλάδα: Οι επιστήμονες εισηγούνται παράταση της καραντίνας – Τι θα γίνει με τις γιορτές

Lockdown Ελλάδα: Οι επιστήμονες εισηγούνται παράταση της καραντίνας – Τι θα γίνει με τις γιορτές 7

Ο αριθμός των κρουσμάτων που δεν λένε να πέσουν, ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των διασωληνωμένων, η εικόνα για τον κορωνοϊό από τα λύματα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, η πίεση στο ΕΣΥ και ο μεγάλος αριθμός των νεκρών καθημερινά, οδηγούν τους επιστήμονες να εισηγούνται στην κυβέρνηση την παράταση του lockdown.

Θυμίζουμε ότι η αρχική απόφαση της κυβέρνησης αναφέρει ότι η καραντίνα θα λήξει στις 30 Νοεμβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, καθίσταται αδύνατο το «άνοιγμα» της χώρας σε αυτή την ημερομηνία, οπότε και τελειώνουν οι τρεις εβδομάδες της καραντίνας.

H πρόταση που έχει κατατεθεί, και ανάλογα με τα στοιχεία για τα κρούσματα, αλλά κυρίως με τις αντοχές του ΕΣΥ, είναι η παράταση για δύο ακόμη εβδομάδες του lockdown.

Δηλαδή της απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ, των SMS, και φυσικά της καθολικής χρήσης μάσκας, των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις εκτός νομών, του λουκέτου στα καταστήματα. Στην κυβέρνηση θέλουν να δουν αποτελέσματα από τα μέτρα που ξεκίνησαν να ισχύσουν το περασμένο Σάββατο, αλλά και από όσα ανακοινώθηκαν για αύριο. Εφόσον υπάρξει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, τα κρούσματα μειωθούν αισθητά και δεν υπάρχουν πολλοί νεκροί, τότε θα μπορούσε σταδιακά να ανοίξει το εμπόριο ώστε να μη χαθεί η χριστουγεννιάτικη περίοδος όπου οι τζίροι είναι αυξημένοι.

Lockdown Ελλάδα: Οι επιστήμονες εισηγούνται παράταση της καραντίνας – Τι θα γίνει με τις γιορτές 9Lockdown Ελλάδα: Οι επιστήμονες εισηγούνται παράταση της καραντίνας – Τι θα γίνει με τις γιορτές 10

Όπως τονίζουν, ωστόσο, επιστήμονες δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε στις γιορτές ανοικτά εστιατόρια και μπαρ ή κέντρα διασκέδασης διότι δεν μπορούν να ελεγχθεί ο κόσμος που θα πάει εκεί. Το χειρότερο σενάριο, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, είναι να κάνουμε Χριστούγεννα σε καθεστώς απόλυτης καραντίνας.

Δηλαδή καμιά μετακίνηση, ούτε σε σπίτια συγγενών. Φυσικά, επαναξιολογούνται μέτρα όπως τα ανοικτά σχολεία. Στην κυβέρνηση θέλουν να μην κλείσει η εκπαίδευση και μάλιστα γίνεται συζήτηση να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Να θυμίσουμε ότι ο Στέλιος Πέτσας χθες είπε στο MEGA: «Θέλουμε να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα, αυτός είναι ο βασικός μας στόχος», αλλά άφησε… ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να παραταθεί το lockdown που έχει ισχύ μέχρι τις 30/11 λέγοντας: «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επέκταση των μέτρων και τον Δεκέμβριο, αλλά αν τηρήσουμε τα μέτρα, αυτό δεν θα είναι απαραίτητο».

Lockdown Ελλάδα: Οι επιστήμονες εισηγούνται παράταση της καραντίνας – Τι θα γίνει με τις γιορτές 12Lockdown Ελλάδα: Οι επιστήμονες εισηγούνται παράταση της καραντίνας – Τι θα γίνει με τις γιορτές 13

Τι λένε οι επιστήμονες

Την παράταση της καραντίνας επιβεβαιώνουν ως σενάριο και οι επιστήμονες που τόσο καιρό διαχειρίζονται την υγειονομική κρίση και καταθέτουν προτάσεις. Χθες, ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος έδωσε αρκετές πιθανότητες στην παράταση του lockdown στην Ελλάδα, πράγμα ωστόσο που θα καθοριστεί από αρκετούς παράγοντες και όχι μόνο τα κρούσματα.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας μίλησε στο ΣΚΑΪ αναφέροντας πως είναι πιθανό να υπάρξει παράταση του υπάρχοντοςκαθεστώτος, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο υποστήριξε πως αυτό θα φανεί την επόμενη βδομάδα, η οποία θα κρίνει εν πολλοίς αν θα υπάρξει απόφαση για να παραταθεί το lockdown.

Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος επιβεβαίωσε το σενάριο ότι δεν αποκλείεται η παράταση. «Βλέποντας και κάνοντας», είπε ο καθηγητής και προσέθεσε ότι ο κορωνοϊός έγινε πιο μεταδοτικός.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, τα αποτελέσματα της διασποράς μπορεί να φανούν την επόμενη βδομάδα, καθώς η αύξηση κρουσμάτων έχει να κάνει με το χρόνο επώασης. Μετά θα υπάρξει ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων. Για να τελειώσει το lockdown, τα κρούσματα θα πρέπει να πέσουν κάτω από 1000. Επίσης, το Rt πρέπει να πέσει κάτω από το 1.

Γράψτε το σχόλιο σας

Pagenews.gr

Αναφορά Δημοσίευσης

Τι νομίζεις;

Φωτιά Ασπρόπυργος: Πυρκαγιά σε εργοστάσιο 27

Φωτιά Ασπρόπυργος: Πυρκαγιά σε εργοστάσιο

Έξαλλος με τον Πέτσα ο Αντώνης Καφετζόπουλος – Κύριε εξυπνάκια είσαι βλάκας 29

Έξαλλος με τον Πέτσα ο Αντώνης Καφετζόπουλος – Κύριε εξυπνάκια είσαι βλάκας